Potkali se na Výletné

výletné
Věděli jste, že se jahodník má v květníku rád s cibulí? Že si na balkóně můžete pěstovat kyselý šťovík anebo třeba trpkou arónii? My také ne, a tak jsme se v komunitní zahradě, která spadá pod spolkové sportovně společenské centrum Výletná, potkali s Anitou Blahušovou, zahradnicí a blogerkou, autorkou knihy Zahrádka v květináči. Anita v nás svými konkrétními tipy, radami z praxe i společným osázením květníku znovu rozproudila touhu pěstovat kdekoliv to jde, na parapetu i na severně orientovaných místech. Protože ta radost, když si utrhnete vlastní rajče nebo si zeleninový salát ozdobíte květy lichořeřišnice z truhlíku za oknem je zkrátka neopakovatelná. Ne nadarmo mi bylo kdysi vyčítáno, že jakmile si zasadím rajčata, ostatní pokojové rostliny jdou stranou a já veškerou péči věnuji jen tomu jedlému. A na Výletné je vidět, že to funguje.

 

workshop Kámoši Výletná

workshop Kámoši Výletná

workshop Kámoši Výletná
Komunitní zahradou nás provedla její koordinátorka Veronika. Zahrada funguje již několik let na úzkém pozemku vedle tenisových kurtů. Musí být příjemné, když zrak unaveného hráče spočine na zelenajících se vyvýšených záhonech. Kapacita zahrady je naplněna, ale zájemci o pěstování na Výletné se mohou zapsat na čekací listinu. Anebo co založit novou komunitní zahradu? Stačí jen ujasnit si vizi, najít ty správné parťáky, vhodné místo a hurá do toho.

workshop Kámoši Výletná

workshop Kámoši Výletná

workshop Kámoši Výletná

workshop Kámoši Výletná
Po trošce teorie a poradním okénku jsme se vrhli na samotné sázení. Náš parťák Plastia nám dodal samozavlažovací nádoby, do kterých si každý zasadil jedlou kombinaci jahodníku, cibule, lichořeřišnice, salátu, rukoly, afrikánu a dalších. Pak už jen nahodit květník na ramena a doma pořádně zalít. Ať se novým kámošům v květníku daří a ať vám dělají jen radost.

workshop Kámoši Výletná

workshop Kámoši Výletná

workshop Kámoši Výletná
Akce proběhla pod záštitou občanského sdružení Alternativa II., z.s.

Projekt je podporován Hlavním městem Praha.

logo HMP

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků