Kompostér in the city

Jak vypadá městský komunitní kompostér, který čelí potkanům a slouží občanům? Od konstrukce z palet jsme se posunuli ke kompostéru, který se dá uzavírat víkem a dovnitř nepustí nezvané hosty.

 

Čím víc komor, tím víc kompostu

Zahradní dřevěný kompostér je klasika, kterou známe především ze zahrad babičky a dědy nebo z chalupy. Vícekomorové zahradní kompostéry dnes však najdeme i v městských zahradách či vnitroblocích. Jednoduchá dřevěná konstrukce je osvědčená a ve funkčnosti poráží i plastové uzavřené pyramidy. Ideální jsou dvě nebo tři komory, díky kterým získáte větší kapacitu a můžete materiál zvesela prohazovat. Kromě prohazování je důležité dodržovat i další základní pravidla kompostování, která si můžete osvěžit v článku Kompost = hromada, která má pravidla.

P_20191029_120400_vHDR_On

 

Konstrukce z dřevěných prken a “smart” design

Jak vypadají městské komunitní kompostéry v Austrálii či v Americe pro nás rešeršoval náš milý stážista Daniel z USA a hodně nás to inspirovalo. Původní paletový kompostér prošel vývojem, brainstormingem a náčrty vedoucích týmu integrační dílny Terezy a Ondry. Dnes se Bodrý kompostér vyrábí z nakoupených smrkových či modřínových prken v naší integrační dílně na Praze 7. Prkna jsou ošetřena lněným olejem. Na výrobě mají lví podíl naši kolegové se zkušeností s duševním onemocněním.

Americká inspirace Compost knox (zdroj: Youtube).

 

Inovace “anti-potkan” ochrana

Jak se říká “pokrok nezastavíš” a vždy je co zlepšovat. Loni bylo potřeba reagovat na přemnožené potkany v Praze (prý až 5 potkanů na 1 obyvatele). O této nemilé situaci psal nejeden pražský plátek. I naše velkoměsto láká tyto hlodavce, jejichž rajonem jsou hlavně kanály, ale poflakují se i večer u popelnic. Proto jsme začali do konstrukce našich kompostérů implementovat tzv. “anti-potkan” řešení v podobě pletiva s pevným a hustým okem.

P_20191111_155514_vHDR_On

Uzamykatelné víko jako “posilovač komunitního kompostování”

Kompostér jsme dosud nabízeli převážně bez víka. Pěkně dýchá, sem tam do něj naprší, a to vše je správně. Víko však může být velkým pomocníkem. Záleží, jak moc chceme kompost ochránit před vandaly či nezodpovědnými třídiči. Na víko lze upevnit zámek na kód, ten pak nasdílíte jen s těmi, kteří o kompostování mají zájem.

vicekomorovy komposter vidimka

Kompostování vážně nemusí být výsadou jen venkova, jde to i ve městě. Díky projektu Komunitní kompostování ve městě, který byl spolufinancován hlavním městem Prahou, jsme na území hlavního města umístili 5 vícekomorových kompostérů. Děkujeme.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků