Pod pokličkou kurzu výroby vermikompostéru

Na sklonku ledna se v dílně Z pokoje do pokoje sešlo 36 kbelíků, 13 lidí, 2 nýtovačky, 3 vrtačky a přes 200 macatých žížal. V této sestavě proběhl další vermikompostovací workshop, ze kterého si účastníci odnesli hotové vermikompostéry spolu s žížalami připravenými slupnout první sáček od čaje. A jak to všechno probíhalo?

Jak to začalo

Na začátku bylo dvanáct vermikompostérů prostých lidí náležitě uvítáno a ujištěno o pohostinnosti dílny Z pokoje do pokoje. Bez velkých prodlev se přistoupilo k jádru věci a náš odborník na domácí vermikompostéry začal poodhalovat tajemství výroby. Jelikož je to muž činu, nezdržoval se planým teoretizováním, ale rovnou popsal, jak bude vypadat výsledek. Následovalo živelné rozebírání klíčových součástí vermikompostérů – plastových kbelíků.

IMG_5596

IMG_5573

Kbelíky neměly zůstat nedotčené dlouho. Do kbelíku číslo jedna byl odborně vyříznut otvor, který nechal zmizet skoro celé dno. To vzbudilo zvědavost a dále se otázky jenom sypaly. Kromě praktických rad k postupu výroby se protřáslo i komplexní kompostovací know-how. Účastníci se mimo jiné dozvěděli, že: ,,Krmit žížaly jedovatými pokojovými rostlinami nebo citrusy je risk.” Také byli ujištěni: ,,Kdo má doma vermikompostér, nemusí se bát, že nevytáhne paty. Odfrčet totiž může klidně na čtrnáctidenní dovolenou a žížaly na něj doma v klídku počkají.”

IMG_5389

IMG_5413

Komu se nelení, tomu se pak doma kompostuje

Konečně nastal čas, aby se všichni pustili do práce.

IMG_5445

Který kbelík vybrat?IMG_5545

Dírky pro žížalí cestování.

IMG_5517

IMG_5505

Nýtovačkou jednou na prázdno a podruhé se ozve cvak a nýtek drží.

IMG_5510

IMG_5432

Ještě to k sobě pořádně přilepit a je to.

IMG_5559IMG_5557

Všechno dobře dopadlo a dvanáct vermikompostérů si už spokojeně hoví v nových domovech. Nechť jim humus nevyschne a mohou tak šířit svou slávu dál. Chcete si taky jeden vyrobit? Sledujte náš webfacebook, stačí si jen vybrat datum.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků