Lucie Matoušková Lankašová
Založila jsem tu divočinu
Jsem jedna ze dvou zakladatelek a současně statutární zástupkyně. Svou profesní dráhu jsem zahájila jako sociální pracovnice, kde mne nejvíce oslovila práce s lidmi se zkušeností s duševním onemocněním. Později jsem se přesunula k projektovému řízení. Zásadní byla spolu-práce v Impact Hub Praha, kde jsem působila jako komunitní manažerka nebo jsem pomáhala s rozjezdem soutěže pro mladé společensky prospěšné podnikatele a vykvetla tady i Kokoza. Společensky prospěšné podnikání a hledání možností oboustranně výhodné spolupráce mezi neziskovým sektorem a světem businessu, to jsou má srdeční témata už od studií. Později se k nim přidalo i sledování dopadu, leadership ve společensky prospěšných podnicích a řízení založené na svobodě a zodpovědnosti.
Za myšlenku, která stála u zrodu Kokozy, jsem byla oceněna Social Business Idea 2010. Podílela jsem se na vývoji vermikompostéru z řady Urbalive české firmy Plastia a působila jsem třeba jako mentorka v rámci Akademie sociálního podnikání Nadace Via.
Jsem milovnice koček, dobrého a užitečného designu a každodenních maličkostí. Založila jsem skupinu komunitou podporovaného zemědělství i komunitní zahradu v sousedství, na vlastní zahradě pěstuji třeba mochyně, zelené fazolky nebo afrikány, a ano, kompostuji veškerý organický materiál, který naše domácnost produkuje.
Právě teď se především zdokonaluji v oboru výroba a výchova dětí a dění v Kokoze se zájmem sleduji v povzdálí. Občas položím zvídavý dotaz nebo se objevím na strategickém setkání.
Radka Pokorná
Řídím a pěstuji Kokozu
radka@kokoza.cz +420 731 439 534
Mými tématy jsou udržitelnost (sociální, ekologická, ekonomická i etická), městské pěstování a budování značek, které mají smysl a tvoří reálný pozitivní dopad. A tak jsem se naprosto přirozeně dostala i ke Kokoze. Nejdříve jsem potkala holky na konferenci o udržitelnosti, pak jsem začala chodit na jejich skvělé workshopy, stala se součástí týmu a teď šlechtím celou Kokozu a její rozvoj, hledám možnosti, jak zvyšovat společenský dopad i za podpory firemních partnerů. Ke svému ekonomickému vzdělání jsem dostudovala zahradní a krajinnou tvorbu – můj dávný sen. A jestli vás zajímá pěstování na balkoně, koukněte na ten můj Balkon nejen k nakousnuti.
Anička Černá
Pěstuji komunitu
Jsem aktivní žena a jako propagátorka vědomého života, ženství a mateřství jsem se už od roku 2015 poohlížela po venkovních prostorech, kde bych mohla trávit čas se svým synkem a přitom se potkávat s dalšími lidmi nejen u společné zábavy, ale i práce. Do komunitní zahrady Vidimova na Praze 11 jsem se coby její členka zamilovala „až po uši“. Konečně jsem zde objevila tu svou oázu klidu a pohody, která mi na panelákovém sídlišti tak chyběla. Proto jsem se v září 2016 stala novou a nadšenou posilou týmu Kokozy a čtyři roky koordinovala Vidimku. Zahradu se podařilo otevřít ještě častějšímu potkávání lidí napříč generacemi na akcích pro místní zahradníky i širokou veřejnost a obklopila ji zdravá komunita podobně otevřených lidí.
Dana Česká
Sklízím vaše otázky a podněty
Kokoza pro mě není jenom příjemná práce, ale i životní styl. Díky ní mám nejzelenější balkon v okolí, na kterém pěstuji třeba rajčata a bylinky. Taky by mě dřív nenapadlo, že můžu bioodpad (a že ho v naší domácnosti s malými dvojčaty máme požehnaně) nosit na nejbližší komunitní zahradu a ještě mě to bude těšit. A přesně to se díky Kokoze děje 🙂
Míša Dudáčková
Pomáhám městům rozkvést
michaelad@kokoza.cz +420 723 894 029
Kokozu jsem poprvé poznala, když jsem hledala informace k založení komunitní zahrady. Nakonec z toho vznikla zahrada Mečislavka v Nuslích, ze které později vyklíčil i místní spolek Probuďme Nusle, podporující životní prostředí a rozvoj sousedských vztahů. Po několika letech v oboru obnovitelných zdrojů a šetrného stavitelství jsem si řekla, že všechny tyhle aktivity mohu spojit v jedinečnou pozici, která bude pomáhat při rozvoji měst a sousedských komunit. Nápadů mám na rozdávání a slovo „nejde“ neznám. Ráda kombinuji udržitelnost, umění a netradiční aktivity. Na mojí práci v Kokoze i v našem nuselském spolku mě baví hlavně parta lidí stejného smýšlení, která mě obklopuje.
Jan Hečko
Hlína a dřevo je můj svět
Spoustu času v děstsví jsem prožil u babičky na chalupě v jižních čechách, kde kutilství je potřeba stále. Dnes bydlím v chatce, kde mě také baví hrabat se v hlíně, vyrábět a opravovat domov. Jsem rád, že to podobné mohu dělat i v tak kvetoucím prostředí jako je Kokoza.
Soňa Houžvová (roz. Valčíková)
Kompostuji zvesela
sona@kokoza.cz +420 724 488 733
Můj první vermikompostér jsem si přinesla z workshopu Kokozy, od té doby zvesela třídím organické zbytky i v bytě a sklízím žížalí čaj a kompost. Vždy mě zajímala cesta odpadů a jejich recyklace, ale je jasné, že nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Když jednou na hodině waste managementu byla řeč o možnostech zpracování a využií organických zbytků, kompostování pro mě byla jasná volba! Při studiu jsem odjela do Indonésie, kde mají odpadu vážně kopec a svoji diplomku jsme věnovala kompostovacím toaletám. Na kompostování mě baví, že je to vlastně jednoduchý, přirozený a tisíce let známý proces, na který jsme jen zapomněli. Dnes se v Kokoze s láskou starám o vše, co se týká třídění a kompostování organických zbytků: o vermikompostér Urbalive, kompostovací raketu Rocket, a hledání řešení, jak vám pomoci třídit „biopoklad“ doma, v práci, nebo ve škole.
Monika Kloboučková
Sázím faktury, hlídám finance a pečuji o granty
monika@kokoza.cz +420 725 709 709
Do Kokozy jsem nastoupila v roce 2016 jako studentka na Vysoké škole ekonomické. Komunitní zahrady pro mne byly španělská vesnice a pojem vermikompostování jsem slyšela poprvé. Dnes už vlastním svůj zelený vermikompostér v jesenickém bytě. Kokoza mi pomáhá růst a stále mám příležitost učit se nové věci. Nyní mám pod palcem administrativu, pečuji o finance, sázím v excelu, a rozvíjím o projekt, který se zabývá rozšířením naší dílny.
Jana Kožnarová
Vyživuji kořínky
V Kokoze jsem čerstvě zakořenila se začínajícím jarem 2017 jako lektorka exkurzí do komunitních zahrad pro školní skupiny. Další rok jsme společně s učiteli a jejich žáky na škole pilotně zasadili uzavřený cyklus jídla. A protože se ukázalo, že to funguje, klíčí teď pod mýma rukama „Příručka pro pedagogy“ jako praktická inspirace do všech škol. Ráda propojuji a vzdělávám, spolupracuji s dalšími neziskovkami zaměřenými na místní potravinové systémy, ekologické zemědělství a sociální podnikání. Mojí misí v Kokoze je zavést funkční uzavřený cyklus jídla do škol. Zkrátka chci, aby si žáci vyzkoušeli vypěstovat vlastní jídlo a aby ve školách rostla místa pro pěstování nejen zeleniny, ale i komunity.
Liběna Kubalíková
Harmonizuji eventy
libena@kokoza.cz +420 605 228 910
Harmonizuji, provoňuji a vylaďuji první festival městského pěstování a kompostování Pěstuj město. Festival, jako zaseté semínko, vyklíčí na jaře roku 2021 v prostorách Pražské Holešovické tržnice. Festival bude nejen pro zasvěcené nadšence, ale i pro úplné nováčky v kompostování jako jsem já. Chcete-li se do akce zapojit jako dobrovolníci nebo partneři, neváhejte se na mě obrátit.
Johana Kuličová
Šířím komunitu
Co mě zavanulo do Kokozy? Hlavně touha po skutečně smysluplné práci, zájem o udržitelný styl života a nadšení pro zelená města. Život a budoucnost naší planety mi není lhostejný a tak byla Kokoza jasná volba. Co mám konkrétně pod palcem? Starám se o zastoupení Kokozy na festivalech, konferencích, veletrzích a podobných akcích. Organizuji všechny naše krásně se zelenající se workshopy a hlavně pečuji o naši skvělou komunitu. Aby měla pro svůj rozvoj fajn platformu, mám na starosti i mapu komunitních zahrad a kompostérů Mapko.cz. Pilně pracujeme na jejím vylepšování.
Denisa Lešková
Pěstuji vztahy a kultivuji značku
Mám radost, když mohu být jednou nohou za stolem a druhou v terénu. Když dosah a lajky nejsou jediným měřítkem výsledků. Raduji se z týmové práce a vzájemného rozvoje. Nápadů, projektů, nás samotných. V Kokoze propojuji své zkušenosti ze studií a praxe v marketingové komunikaci, nových médiích i v sociální pedagogice. Abychom se potkávali na zahradách nejen na vesnici, ale i ve městě. Abychom naše ruce společně zabořili do hlíny a sklízeli radost, která vyklíčí.
Veronika Makovská
Pečuji o granty
Práci s lidmi sociálně znevýhodněnými i práci na čerstvém vzduchu jsem vždy považovala za smysluplnou a naplňující, a tak po odchodu z korporátu nabralo mé hledání jasný směr. Kokoza kromě těchto dvou složek kombinuje navíc i komunitu a městské zahradničení. K tomu ještě přidejte příjemný kolektiv. Co víc si přát? Jsem ráda, že jsem se stala součástí Kokozy, že mohu spoluvytvářet její prostředí a šířit dál její poselství. Přes péči o integrační dílnu, workshopy či komunikaci jsem dorostla k péči o granty.
Háňa Matušková
Naslouchám a motivuji
V Kokoze pracuji jako sociální pracovnice. Mým úkolem je doprovázet lidi, kteří mají zkušenost s duševním onemocněním našim programem – společně pro ně vytváříme pracovní příležitosti a snažíme se je podporovovat a motivovat. Kromě Kokozy pracuji jako lektorka keramického kroužku pro děti, věnuji se výtvarným činnostem a moc ráda chodím po horách.
Martin Melichar
Pomáhám kolegům růst
Do Kokozy mě zavanuly předchozí zkušenosti a chuť pokračovat v práci s lidmi se zkušeností s duševním onemocněním. Mým cílem je pomáhat Hance s nasloucháním a motivací, podporovat kolegy při práci a doplňovat pracovní program o další činnosti, které dovytvoří pracovní pohodu, jako je sport, kultura a teambuildingové aktivity. Osobně považuji za velký benefit, že vedle práce s lidmi se v Kokoze pracuje i s přírodou. Neboť pomoci člověku a nepostarat se o důstojné místo, kde může žít, by byla poněkud sisyfovská práce.
Teru Menclová
Šlechtím sociální sítě
Po několika letech práce na volné noze mi začal chybět milý pracovní kolektiv a také nějaký projekt, který by měl přesah a dlouhodobě mě naplňoval. V Kokoze jsem našla oba tyto aspekty. Mým úkolem je šlechtit sociální sítě, pěstovat komunitu a vytvářet atraktivní zelený obsah. Mohu tak zúročit své zkušenosti z oblasti digitálního marketingu i nových médií, které mi pomáhají lépe uchopit hlavní poslání Kokozy a šířit ho dál do světa, aby se nám v našich městech lépe žilo.
Tereza Nehasilová
Pěstuji zelenější město
tereza@kokoza.cz +420 608 519 585
Kokoza mi umožnila věnovat se tomu, co mě vždy těšilo – alternativní péči o soukromé i veřejné zahrady, městskému pěstování v souladu s permakulturními principy a kompostování. V Kokoze mám na starosti chod naší zahradnicko-truhlářské dílny a dohlížím na to, abychom za sebou nechávali dobře odvedenou práci a co nejmenší ekologickou stopu. S naší partičkou zakládáme komunitní zahrady a záhonky na sídlištích i v centru Prahy, staráme se o společnou zeleň ve vnitroblocích, nebojíme se ani reprezentativních prostorů firem, které sdílí naše zelené smýšlení. Za chladných zimních dnů v dílně vyrábíme vyvýšené záhony, kompostéry, krmítka a další drobné nezbytnosti pro každou zahrádku. Pro klid duše a do kapes správného guerilla zahradníka koulíme seedbomby. Nejen při práci v Kokoze čerpám ze zkušeností z krajinářského projektování, realizací zahrad, mnoha let strávených v místní samosprávě i času věnovaného mým dětem. Odměnou, inspirací a oporou je pro mě kolektiv mých vždy dobře naladěných kolegů.
Michal Plundra
Konzultuji pěstování
Mé profesní působení má široký záběr, podobně jako koníčky. Jsem vystudovaný zahradník na Střední odborné škole zahradnické v Mělníku. Dále jsem studoval Zemědělskou univerzitu na Suchdole obor zahradnictví a zakončil studium oborem ekologie tamtéž. To se ve mě skloubilo a aktuálně se bavím především přírodě blízkým přístupem k zahradničení, permakulturou, bylinkařením a vzděláváním v těchto směrech. V současné chvíli pobývám a na částečný úvazek pracuji na Stanici přírodovědců DDM Hlavního města Prahy. Zde působím jako zahradník a lektor volnočasových aktivit pro děti se zaměřením na přírodu. Ve zbylém čase se zabývám především realizací a údržbou zahrad. V Kokoze radím členům komunitní zahrady Vidimova se správným pěstováním.
Jakub Přéma Podlaha
Trousím vermikompostéry
Po létech programování jsem zjistil, že jsem na tu práci moc neposedný. Nedostatek komunikace s lidmi, přebytek sezení na zadku a vášeň pro kompostování, to byla výbušná směs. Nejprve jsem se ujal kompostéru v Bezobalu a dovedl ho až na bednu v soutěži Miss Kompost 2017. Od té doby trousím vermikompostéry kudy chodím: doma, v práci, po kamarádech, na facebooku… jen rodiče ještě trochu vzdorují 😉 A pokračuju v tom i v Kokoze, kde na workshopech pomáhám lidem vyrobit a zabydlet svůj první vermík. Jo, a kdybych nebyl k zastižení, buď prgám Foodgroot, nebo si čistím hlavu na Pražské Pastvině.
Michaela Rendulová
Hrabu se v e-shopu
Jsem ekologický nadšenec a moje láska ke všemu, čím můžeme alespoň trochu ulehčit zemi a snížit množství odpadu, který po nás zbude, mě přivedla do Kokozy. Svět e-commerce je moje zahrádka a pod mýma rukama roste portfolio produktů na kokozím e-shopu. Starám se o to, aby pěstování a kompostování ve městech bylo díky výběru produktů atraktivní a lehce přístupné všem.
Ondřej Rynda
Zahradničím v první linii
Velmi mě zajímá něco mezi krajinářstvím, zahradní architekturou, potravinovou soběstačností a zdravým přístupem k přírodě. Navíc jsem zjistil, že mi jde kutilství (anglicky se tomu říká DIY), což uplatňuji hlavně při stavbě a rekonstrukci malých dřevostaveb a výrobě zahradního zařízení. V Kokoze pracuji jako zahradník, který se stará o realizace dřevěných vyvýšených záhonů spolu s partou pomocných zahradníků. Moje základna je komunitní zahrada Kuchyňka, pracuji také pro spolek prosazující zodpovědné chování k potravinám, zemědělství a půdě – AMPI. Vše jsou to strategicky a společensky důležité organizce, které hledají nové cesty, ovšem zabývají se i osvědčenými metodami.
Lenka Selicharová
S láskou si špiním ruce
Ač Pražák, strkat ruce do hlíny je už dlouho moje základní potřeba, stejně jako spát nebo jíst, a vždycky mě zajímalo, jak si to dopřát ve městě. Přes pěstování v komunitní zahradě, u nás v činžáku na střeše jsem se dopracovala až k vlastní zahradě. Baví mě návaznost různých činností kompostování, pěstování, vaření… Kokoze je tohle všechno vlastní a právě proto Kokoza zase mně.
Andrea Šustrová
Učím lidi a firmy kompostovat
Do Kokozy jsem přišla díky vermikompostéru, který jsme si pořídili domů. Došlo mi, že kompostování a pěstování do města patří, i když jsem na to jako holka z vesnice trošku zapomněla.
V Kokoze se soustředím na kompostování ve firmách a gastroprovozech, se kterými hledáme vhodná řešení do udržitelných projektů a provozoven. Setkávám se také s veřejností, a to při lektorování našich workshopů na výrobu vermikompostéru. Baví mě přinášet nové nápady jak do interního týmu, tak k lidem a institucím, a ukazovat, že kompostování ve městě jde! Tato práce mi dala možnost věnovat se oboru, který mě zajímá a je aktuální, tedy tématu odpadů a jejich zpracování. Hodně z nás pozapomnělo, že kompostování je přirozený proces, jak nakládat s našimi slupkami, a já s Kokozou vám umím poradit, jak vybrat to správné řešení právě pro vás. Doufám, že se brzy uvidíme, třeba na našem vermiworkshopu.
Roman H.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Baví mě sport, hlavně automobilismus, a populární hudba. Mám rád přírodu, kterou si vyhledávám nejen při cestování.
Michal H.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Můj největší koníček je muzika – koncerty, festivaly, ne mainstream, ale punk, tekno, reggae, ska. Rád čtu fantasy literaturu a časopisy Svět na dlani, Epochu, Enigmu apod., kde je hodně článků o historii. Práce v Kokoze mě baví, nejvíc venku.
Karel J.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Rád se toulám přírodou a rád v ní trávím co nejvíc času. Práce v Kokoze je pro mě smysluplná kombinace bytí ve fajn kolektivu a pracovní seberealizace. Baví mě fyzická práce na zahradě a péče o rostliny.
Miluše K.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Občas se stane, že nám život zamíchá kartami úplně jinak, než jak si to sami naplánujeme. Původně jsem kuchař, ale neměla jsem v plánu zůstat celý život u vařečky. Proto jsem se rozhodla vystudovat Obchodní akademii, ano, povedlo se. Zároveň se „probudilo“ Duševní Onemocnění, které dřímá v každém z nás, a někdo má to štěstí, že se nikdy neprobudí. V těžkém období se objevila Kokoza. Mimo radosti z možnosti získat práci a být ještě více finančně nezávislá, tak samozřejmě přivedla i větší sociální vazby, kontakty. A aby toho nebylo málo, Kokoza byla ochotna se mnou zahájit pracovní pohovor a šla do neznámého s Asistenčním psem s označením – Pes Terapeut. Práce v dílně je pestrá, různě náročná. Je to práce, která je opravdu vidět a má význam. Do budoucna bych chtěla zůstat u Kokozy se současným pracovním úvazkem a pracovat s „partičkou“, ale zároveň být nápomocná jak lidem v kanceláři, tak i Hance a Martinovi.
Jana K.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Mám ráda práci na zahradě, nejraději se starám o květiny. Na Kokoze mě baví pestrost práce a lidé, se kterými pracuji. Ve volném čase jsem nejraději se svými psy a podnikám výlety za kulturními památkami.
Jiří L.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Práce v Kokoze mě baví, neboť má vyšší smysl a je pro dobro všech (tedy každá práce je samozřejmě v něčem dobrá). Kokoza mi vyhovuje co do sociálních kontaktů. Máme skvělou partičku a terapeuty. Taky radši dělám rukama, aby si hlava odpočinula.
„Padl na mě oblak žalu při vzpomínce na žížalu.“
Jaroslav S.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Vyrostl jsem na statku, a tak mám vztah k přírodě i zvířatům. Rád se procházím po lese. Práce v Kokoze mě baví, jsem tu spokojený.
Ondra Š.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Na Kokoze se mi líbí, že lidé, kteří zde pracují, mají pochopení a jsou kolegiální. Můžu zde uplatnit svoje schopnosti, jsem rád, že můžu dělat práci, která mě baví. Zaměřuji se hlavně na práci se dřevem a výrobu vyvýšených záhonů.
Jan Z.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Kokoza mi dává příležitost vyčistit si hlavu manuální prací a něčemu se přiučit.
Sází ve správní a dozorčí radě
Kristina Regalová
Zakladatelka a předsedkyně správní rady
Kristina se do společensky prospěšného podniku Kokoza pustila s Lucií poté, co procestovala Nový Zéland a řekla si, že má smysl věnovat se naplno věcem, které jí baví. Má několikaleté zkušenosti s prací v neziskovém sektoru a déle než rok působila v komerční sféře, kde si vyzkoušela, jak důležité je vystupovat profesionálně a umět být dobrým obchodníkem. Na Kokoze ji nejvíce baví možnost ovlivňovat život ve městě a přispět k tomu, aby byl hravější a zelenější. Momentálně ji zaměstnává také její syn Antonín. Ve volném čase ve věnuje šití, masážím a plavání.
Lenka Hnidáková
Členka správní rady
Splnila jsem si sen, a po práci v oblasti PR a marketingu se můj koníček – sociální média stal i mou prací. Vyrostla jsem na malé vesnici, ale žiju v Praze a občas se mi opravdu stýská, díky Kokoze mám pocit, že se daří přenést aspoň malou část domova do města. Od června 2013 jsem vyměnila pozici Social media senior v agentuře GroupM za pozici máma na mateřské. Dcera Sára je zároveň mým největším koníčkem. Abych se na té mateřské náhodou nenudila pomáhám manželovi s provozováním zdravého fastfoodu Famagusta a peču domácí cupcakes.
Tereza Kvítková
Členka správní rady
Od malička mi proudí v žilách zelená krev, vždy mě to táhlo k přírodě, rostlinám, zahradám. Po studiu zahradnictví a zahradní a krajinářské architektury se tvorbě zahrad a práci s květinami věnuji naplno. Před třemi lety jsem s kolegou založila ateliér zahradní tvorby. S částí Kokozy se znám od deseti let, jejich myšlenky znám tedy od úplného počátku, Kokoza se mi líbí, fandím jí a chci ji dále podporovat.
Jan Richtr
Člen správní rady
Vede Kancelář krajiny a zelené infrastruktury na IPR Praha, kde se zabývá především zelenou infrastrukturou ve městě, adaptací Prahy na klimatickou změnu a mezioborovou spoluprací různých profesí v tématech krajiny a životního prostředí. Na univerzitě studoval krajinnou ekologii a půdní biologii. V roce 2011 se přestěhoval do Prahy, kde se sedm dlouhých let pokoušel dokončit doktorskou práci na FA ČVUT na téma lokálních potravinových systémů v Praze. S Kokozou se poprvé potkal na jednom z jejich prvních workshopů v roce 2012. Je absolventem Fulbrightova stipendia na katedře krajinářské architektury State University of New York. Ve svém pražském bytě má kromě vermikompostéru i akvárium s krevetkami a terárium s mravenci.
Petr Vítek
Předseda dozorčí rady
Jsem jedním ze zakladatelů Hub Praha, kde Kokoza našla podporu v začátcích a proto je moje působení ve správní radě naprosto bez diskuze. Mám radost, když se daří dobré věci dobrým lidem. Mám radost i z ohromných maličkostí a rád se směju. Mám rád tabulky, Radiohead, pohyb, jednoduchost a pochybování. Můj oblíbený citát: „Bolest je pocit a dává životu význam.“ Oblíbený vzorec: [spokojenost] = [proč] x [co] x [jak] – [očekávání].
Pomohli nám vyrůst
Gabriela Bártová
Šlechtím značku (a jsem ta, které pište a volejte, milí novináři)
gabriela@kokoza.cz +420 774 433 159
Šlechtění světa okolo mě vždycky zajímalo, možná proto, že tak člověk nejlépe zušlechťuje sám sebe. Po studiu na právech jsem rovnýma nohama skočila do Amnesty International, tvořila kampaně a starala se o komunitu. Pak jsem si coby copywriter hrála s písmenky v Nevýchově a pomáhala dovést ke zdárnému konci kampaň Praha Sobě v komunálních volbách. V Kokoze jsem našla svojí zelenou oázu mezi těmi, kteří se snaží dělat svět lepší – je plná nadšení, dobré energie, co přitahuje pozitivně naladěné lidi, a přitom stojí nohama na zemi. Můj úkol je, aby taková byla i pro vás. Starám se, aby naše nápady prorůstaly do médií i sociálních sítí, abyste na webu a v mailové schránce pravidelně sklidili, co se u nás urodilo nového.
Roman Bojko
Konzultant
Mám rád finance a mám rád sociální a ekologickou udržitelnost a nejraději vidím obě věci společně v jedné organizaci. Přesně jako v Kokoze. Nevadí mi problémy, vadí mi když se neřeší. Mám rád podnikavé lidi ale ještě radši mám rád podnikaní pro lidi a tuhle planetu. Když to má celé smysl.Taky se starám se v Hubu o Social Impact Award, aby bylo více takých projektů. V poradenské firmě Because se zase starám aby firmy a organizace hledali řešení, když vidí problémy a překážky.
Jana Jaklová
Kompostovací konzultantka
Jsem podnikavec, ráda cestuju, tančím a učím se novým věcem. Vystudovala jsem Českou zemědělskou univerzitu v Praze obor Odpady a jejich využití. Nejvíc mě baví bioodpad a to proto, že to není odpad v pravém slova smyslu, ale vstupní surovina, kterou lze přeměnit v kompost, tedy kvalitní organické hnojivo, ten je možné použít pro pěstování ať už zeleniny či okrasných květin, z kterých časem vznikne aspoň z části bioodpad, který lze poté opět využít k produkci kompostu, a kruh se uzavírá. Udržitelnost, skvělé a realizované nápady, to je Kokoza jak jsem jí poznala a je mi ctí s ní spolupracovat!
Míša Nosková
Pracovní konzultantka
S Kokozou jsem se potkala v roce 2013, když se holky zakladatelky rozhodly dát pěstování a kompostování ve městě další přesah do tématu komunity a začít poskytovat příležitosti lidem s duševním onemocněním. Jako sociální pracovnice jsem měla možnost být u rozjezdu parádního projektu, strávila jsem s Kokozou šest let a byla to fakt jízda. Výlet do světa komunitních projektů pro mne znamenal i odchod z neziskového sektoru a vstup do světa sociálního podnikání. Nyní pracuji jako terapeutka v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích a jako gestalt terapeutka ve své vlastní praxi. Kokozu pořád z dálky sleduji a držím jí palce.
Honza Páv
Radí firmám, aby se neztratily nejen na internetu
Honza je spoluzakladatelem a průzkumníkem v agentuře Makevision. 8 let pracoval v mediálních agenturách, kde se kromě strategického plánování věnoval také marketingovým výzkumům. V roce 2013 spoluzaložil konzultantskou firmu Lovebrand s cílem vytvářet strategie značky menším a středním firmám . Zabývá se také procesním řízením a využívání online nástrojů. Mimo to vyrábí nanuky pod značkou Lunar.
Tomáš Pavlíček
Pomocný zahradník
Jak sem se dostal do Kokozy? Vřelý vztah k přírodě a shoda životních okolností. Jsem rád, že mohu být její součástí a předávat radost a smích nejen humorem, ale i odvedenou prací. Ve volném čase si rád
zafilozofuji u kávy, přečtu knihu, zahraji na kytaru, programuji, dám partii šachu nebo upletu třeba šálu.
Petr Plíva
Člen dozorčí rady
Vystudoval jsem ČVUT a více než 30 let pracuji pro Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Kokoza mě baví, protože je to mladá dynamická organizace, spojuje nás společný zájem o netradiční způsoby zpracovávání biologicky rozložitelného odpadu v městské zástavbě a protože řeší otázky podpory zaměstnanosti osob se zdravotním či sociálním znevýhodněním. Jsem vášnivý motorkář a milující táta.
Jakub Reichl
Procesní konzultant
Už dlouho mě zajímá koncept lokálních ekonomik a konzumace místních potravin. Po 10 letech strávených v korporacích jako konzultant a auditor jsem se rozhodl začít dělat to, co mě opravdu láká, a kde vidím možnost dělat věci, které budou mít pozitivní dopad na celou společnost. Pro Kokozu jsem začal v červnu 2016 pracovat jako dobrovolník. Od začátku roku 2017 se mohu Kokoze věnovat naplno díky grantu Rok Jinak od Nadace Vodafone. Mým hlavním posláním je vylepšit mapu Kokozy tak, aby přímo umožňovala zprostředkování uzavřeného cyklu jídla. Soustředím se i na celkové zefektivňování procesů v Kokoze. Práce s týmem Kokozy je pro mě skvělou změnou a inspirací do života!
Lucie D.
Vyrábím v dílně a zahradničím
Mám ráda přírodu a zvířata, a také mám vztah k výtvarnému umění, občas vyrábím. Ve svém volnu nejraději cestuji, hlavně po České republice.