Proč v létě nezapomínat na zavlažování vermikompostéru?

Letní teploty mohou mít i svá drobná úskalí. Ať už máte vermikompostér doma nebo na terase, měli byste pravidelně kontrolovat, jestli vám kompost nevysychá a žížalám není příliš vedro. 

Náš pomocník – rozprašovač s dešťovkou.

 

Teplota a vlhkost jsou dva klíčové faktory, kterým byste měli při vermikompostování věnovat celoročně pozornost. Optimální teplota pro žížaly je mezi 15–⁠20 °C. Obzvlášť v létě je důležité dát pozor, aby vermikompostér nebyl na přímém slunci a teplota nepřesáhla 35 °C. 

Žížaly milují vlhkost aby byly spokojené, nesmí jejich tělo vysychat. Jsou tvořeny z velké části vodou a navíc dýchají celým povrchem těla. A proto je nutné udržovat ve vermikompostéru prostředí s vlhkostí kolem 5080 %.  

Organické zbytky od ovoce a zeleniny jsou již sami o sobě zdrojem vody. Přesto je dobré vlhkost substrátu ve vermikompostéru sledovat pomocí našich smyslů – okem a dotykem. Jak tedy udržovat optimální podnebí ve vermikompostéru?

 

Osvěžení vodou z rozprašovače

V letních měsících se doporučuje žížalám dopřát osvěžení vodou z rozprašovače, a to ideálně 2–3× týdně. Nejlepší je použít vodu dešťovou, která je měkčí než ta z vodovodu. Chlorovanou vodu z kohoutku nemají rády ani kytky, ani žížaly, proto pokud rosíte kohoutkovou, nechte ji alespoň 24 hodin odstát. Díky tomu značná část chloru a další chemické sloučeniny z vody samovolně vyprchají. 

 

Studený obklad

Pro udržení vlhkosti ve vaší žížalí farmě poslouží také staré noviny nasáklé vodou, které se položí na povrch kompostovaného obsahu. Vermikompostér se tak pěkně ochladí.

 

Odvětrávání

Teplotu můžete regulovat pravidelným odvětráváním, kdy víko pootevřete po příchodu z práce na 15 min, osvěžíte žížalí spolubydlící vodou a zavřete. Díky tomu se odvětrají vodní páry a teplo vznikající při rozkladu bioodpadu. 

 

Suché materiály vždy po ruce.

Nezapomeňte však i nadále přidávat suché materiály, jako např. piliny, natrhaný karton či podestýlku od králíka, které pomohou vytvořit pěknou strukturu a nasát případnou přebytečnou vlhkost. 

 

Strategické krmení

Bioodpad, kterým žížaly krmíme, se umí pěkně zahřát. Proto se žížaly z toho ohniska tepla stahují buď do nižších vrstev substrátu nebo šmejdí po stěnách. Doporučuje se vkládat bioodpad vždy jen na jednu polovinu plochy, aby si žížaly měly kam poodejít, či kompostovat ve dvou patrech. Vkládaný bioodpad zahrabte do jamky v substrátu. 

Ochlazení vermikompostéru pomocí vlhkých novin.

 

Doufáme, že váš kompost i žížaly tak prožijí příjemné letní dny plné radovánek ve vlhkém kompostu. Pokud by vás zajímalo něco dalšího k letnímu vermikompostování, neváhejte nám napsat na poradime@kokoza.cz.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků