Jak na celoroční vermikompostování na balkoně

celoroční vermikompostování na balkoně

Chtěli byste začít s vermikompostováním, bydlíte v bytě a máte pocit, že umístění vermikompostéru doma není nejlepší nápad? Zkuste vermikompostér umístit na balkon nebo lodžii. O své zkušenosti se s námi podělil dlouhodobý vermikompostář Lukáš.

Lukáš a jeho vermikompostování na balkoně

Bydlíme v Praze, máme balkon orientovaný na východ s tím, že při jasném počasí na něj minimálně polovinu dne svítí slunce. Balkon je v šestém patře, plně nechráněný, vystavený všem povětrnostním podmínkám obvyklým pro hlavní město. 

Vermikompostéry se nám na balkoně protočily tři. První byl ze speciálního polystyrenu v černé barvě, objemově velký, takže zabíral poměrně dost místa. Druhý vermikompostér jsme vyrobili z polystyrenových krabic na převoz čerstvých ryb. Třetí, který v současnosti používáme a máme ho již tři roky, je vyrobený z IKEA krabic. Polystyren má jistě lepší izolační vlastnosti, ale dobře fungovaly všechny.

Zima na balkoně

Když jsme připravovali IKEA variantu, měli jsme strach, že žížaly nemají šanci přežít drsnější počasí. K našemu překvapení přežily i větší mrazy, které byly minulou zimu, kdy teploty klesly až pod −5 °C. Je důležité, aby nádoby vermikompostéru nebyly prázdné, tzn. před zimou je dobré mít ve vermikompostéru dostatečné množství organického materiálu, již zkompostovaného materiálu, popř. substrátu. Žížaly mají možnost se do něj při větších mrazech zavrtat hlouběji, protože většinou kompletně nepromrzne. Vaše šance, že na jaře nebudete shánět novou žížalí násadu, se tím zvyšují. 

Také je dobré vermikompostér umístit co nejblíže ke stěně domu, aby získal část tepla vyzařovaného z vašeho bytu. My jsme navíc kolem vermikompostéru vybudovali bednění z palubek. Je tam mírná vzduchová vrstva. Jestli to má nějaký dopad v zimě si netroufáme odhadnout, ale plní to částečně i funkci designovou a lépe se přes to hází deky. Staré deky jsou totiž další vychytávkou, kterou na zimu našim žížalám dopřáváme. Na začátku zimy přehodíme přes vermikompostér dvě staré deky a čekáme do jara, jestli to holky přežijí. Dvě poslední zimy zatím slavíme úspěch. 

Jaké je léto na balkoně?

Druhou výzvou při vermikompostování na balkoně jsou letní měsíce. Poslední dobou je to dokonce problematičtější část roku. I přes všechna opatření se nám párkrát stalo, že jsme žížaly uvařili. S trochou nadsázky jsme si udělali žížalí čaj mimo plán a v jiné formě, než bývá obvyklé. Kupodivu to vždycky nějaké přežijí a zhruba do měsíce se zase objeví žížalí mlaskání a nový život.

Jako hlavní ochranu na léto jsme vermikompostér opatřili již zmiňovaným bedněním. To je o něco větší než půdorys vermikompostéru tak, aby vznikl vzduchový prostor mezi stěnou vermikompostéru a bedněním. Ve spodní části je dobré nechat mezeru pro proudění vzduchu. Horní část je kryta víkem na zastínění. V extrémně horkých dnech doporučujeme odvětrání vermikompostéru během noci, kdy teploty alespoň trochu klesnou. Tím se dá také relativně rychle snížit teplota ve vermikompostéru, která opět přes den vystoupá. Další rady pro horké dny najdete v našem článku Proč v létě nezapomínat na zavlažování vermikompostéru?

Další ukázka přístřešku na vermikompostér z návodného článku Plus2vers.

Nebojte se experimentovat s vermikompostováním na balkoně či lodžii a podělte se s námi o vaše zkušenosti. Víc hlav víc ví.

autor: Lukáš Křovák

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků