menu
CZ

Jaké je tajemství Bokashi směsi?

Bokashi směs je magickou a nepostradatelnou ingrediencí pro zpracování organických zbytků pomocí Bokashi metody. Právě tento sypký koktejl spouští fermentační procesy, které z vašich slupek vytváří přírodní hnojivo pro vaše rostliny.

Bokashi směs z našeho e-shopu.


Co je Bokashi směs?

V angličtině se Bokashi směs označuje jako Bokashi mix nebo Bokashi bran, kdy slovíčko „bran“ znamená „otruby“, což vystihuje hlavní ingredienci této účinné posypky. Základní princip směsi tkví ve smíchání efektivních mikroorganismů, vody, cukru a otrub.

Efektivní mikroorganismy

Při zkoumání složení Bokashi směsi se můžete setkat s pojmem efektivní mikroorganismy tzv. EM (Effective Microbes). Tak je označována směs kvasinek, bakterií mléčného kvašení (Lactic Acid Bacteria), fotosyntetizujících organismů, aktinomycet a enzymaticky aktivních hub. Efektivní mikroorganismy se vyrábějí kontrolovaně v laboratořích a jsou prodávány jako hotový produkt. Receptura směsi se může od jednotlivých výrobců lehce lišit. V dokonalém prostředí se těmto mikroorganismům daří a množí se. Ve fermentačním procesu je jich spousta a čekají, až budou moct ukázat, co umí.

Voda

Efektivní mikroorganismy, stejně jako my všichni, potřebují vodu, aby se jim dařilo. Je důležité, aby vlhkost byla tak akorát. Mikrobiologové odhadují, že by měla být alespoň 60%.

Cukr

Cukr je kromě vody nejdůležitější potravinou pro mikroorganismy. Svůj účel splní jakákoli jednoduchá forma sacharidů – melasa, sirup, cukr atp.

Pšeničné otruby

A konečně – pšeničné otruby! Ty jsou médiem, ve kterém žijí efektivní mikroorganismy. Jednoduše řečeno – je to domov bakterií, které jsou potřebné při fermentaci.


Bokashi směs už na dno nádoby

Bokashi směs je dobré mít po ruce od samého začátku. První dávka směsi se totiž sype na perforované dno prázdné Bokashi nádoby, aby spustila fermentační proces pěkně od spodních vrstev. Pár zrnek směsi může propadnout do sběrné nádoby na Bokashi džus, nijak to však nevadí. Případně můžete zkusit vyložit síto papírovým ubrouskem, který pomůže směs zadržet, než sám také časem provlhne a rozloží se.


Dávkování a prosypávání vrstev bioodpadu

Bokashi směs se přidává pravidelně při každém vložení organických zbytků. Doporučené dávkování je 20 ml směsi na cca 5–10 cm vrstvu bioodpadu (předpokládá se, že 1 kg Bokashi směsi by měl vydržet na 3–4 měsíce). Poté vyžeňte vzduch pomocí pěchovadla, abyste připravili vhodné podmínky pro anaerobní fermentaci. Jakmile je nádoba naplněna, nechte ji 2 týdny stát/dozrát bez povšimnutí. Pak je materiál připravený k použití. 


Tip: Pokud vám specificky nasládlý Bokashi odér nevoní, zkuste kávovou sedlinu. Ta je známá pro svoji schopnost neutralizovat pachy. Použijte ji jako poslední vrstvu vloženého bioodpadu, zasypte ji směsí Bokashi a vše stlačte pěchovadlem.


Skladování Bokashi směsi

Směs Bokashi obsahuje miliony žijících mikroorganismů, které se postarají o váš bioodpad. Proto je důležité dodržovat jednoduchá pravidla, abychom je zbytečně neoslabili nebo nezničili. Pokud si tyto rady osvojíte, vydrží vám Bokashi směs nejméně 1–2 roky.

  1. Uchovávejte směs ve vzduchotěsné nádobě s víkem nebo v uzavíratelném ZIP sáčku.
  2. Chraňte Bokashi směs před přímým slunečním světlem. Ultrafialové světlo může mikroorganismy zahubit.
  3. Bokashi směs skladujte při pokojové teplotě. Extrémní teplo nebo chlad může opět mikroorganismy ohrozit.
  4. Udržujte Bokashi směs v suchu.


Tip: Před použitím pěchovadla můžete zkusit přikrýt poslední vrstvu ještě kouskem starého papíru, např. použitým papírovým sáčkem od svačiny, ale není to nutné. Je to takový malý vylepšovák, který nás v praxi napadl. Může vám to pomoci udržet lepší vzduchotěsnost, aroma uvnitř a čisté pěchovadlo. Tuto přikrývací vrstvu používáme vždy vícekrát než se začne také rozkládat. Tak vyzkoušejte a dejte nám vědět. 


DIY Bokashi směs

Kdo má chuť na trochu domácí alchymie, může si zkusit vyrobit domácí Bokashi směs. Na internetu najdete mnoho receptů. Doporučujeme video manuály z Youtube. Nejvíce jich najdete v angličtině pod heslem „DIY Bokashi bran“. 

I my přicházíme s naší směskou do mlýna. Těšte se již brzy!


Kdyby vás cokoliv zajímalo, neváhejte se přidat do facebookové skupiny Kompostování a Bokashi, prozkoumejte naše Bokashi FAQ nebo nám napište na poradime@kokoza.cz.



Jedna otruba povídala aneb zdroje:


Tento článek vznikl v rámci projektu SVJ kompostuje! II., který byl podpořen Magistrátem hl. města Prahy. Děkujeme! 

Autorem článku je Soňa

Podobné články
Veronika Makovská
17.09.2014

Zdeněk, lektor našeho workshopu Sklidit, usušit, zamrazit nebo zavařit?, se s námi podělil o recepty, které jsme rovnou vyzkoušeli v Tančící kuchyni. Základ na špagety Máte-li nadúrodu rajčat a paprik, pak si připravte ... Číst dál >

Soňa Houžvová
19.12.2016

Kam s organickými zbytky v Praze? No přece na komunitní kompost! V roce 2016 jsme díky projektu Kompostování na komunitních zahradách, který byl podpořen Ministerstvem životního prostředí (MŽP), pomohli 5 pražským komunitním ... Číst dál >