Naučte se třídit bioodpad s bokashi a začněte kompostovat v garsonce či rodinném domku.
27 000 tun
hotových pokrmů a zbytků ročně vyhodíme v restauracích
104,6 kg
bioodpadu ročně vyhodí každý Čech v domácnosti
1 119 536 tun
bioodpadu skončilo ve směsném komunálním odpadu za rok 2020
Gratulujeme, dorostli jste do Bokashi akademie!
Kompostem do půdy vracíme zpět to, co jsme si od ní vzali. Je to ten nejjednodušší a nejpřirozenější způsob, jak zpracovat biologicky rozložitelný odpad známý již od neolitu. Díky bokashi můžete svůj odpad zfermentovat a následně zkompostovat.
Že bokashi neznáte? Bokashi má svůj původ v Japonsku. Na rozdíl od běžného kompostování, které vyžaduje pro rozklad odpadů přístup vzduchu a působení živých organismů, metoda bokashi funguje na principu anaerobní fermentace.
Zní to složitě? Není se čeho bát! V Bokashi akademii vás s touto asijskou exotikou seznámíme hezky krůček po krůčku.
1. díl: Začněte třídit bioodpad
- Dozvíte se, co je bioodpad a proč má smysl ho třídit.
- Objevíte základy bokashi metody.
- Získáte jednoduché a užitečné tipy, jak začít třídit bioodpad u vás doma
2. díl: Pusťte se do bokashi
- Zjistíte, jaký je rozdíl mezi kompostováním a bokashi.
- Naučíte se správně začít používat bokashi nádobu.
- Dozvíte se tipy, jak na úspěšné fermentování s bokashi nádobou.
3. díl: Jak uzavřít bokashi do cyklu?
- Dozvíte se, jaké jsou výstupy bokashi metody.
- Naučíte se správně zpracovat bokashi výstupy.
4. díl: Jak si vybrat svoje bokashi?
- Dozvíte se, jaké jsou výhody bokashi.
- Získáte přehled o tom, jaké typy bokashi existují.
- Dostanete doporučení na další zdroje, kde zjistíte o bokashi více.
Bokashi akademie vznikla v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování, který finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí.
Za inspiraci děkujeme firmě Skaza, našemu dobrému a dlouhodobému partnerovi ze Slovinska.