Co je Bokashi akademie? V neděli odstartoval 28. ročník mezinárodního týdne kompostování s mottem „za zdravější jídlo a půdu“. Kromě tradiční soutěže ve vážení bioodpadu jsme se rozhodli vytvořit pro vás také příručku k metodě bokashi, která nese název Bokashi akademie.
Co skrývá Bokashi akademie?
Už jste slyšeli o bokashi? Vedle kompostování je to jedna z dalších metod na zpracování organického materiálu. A to docela elegantně, přímo doma, bez zápachu, mušek a velké námahy. Bokashi akademie ukrývá čtyři díly a provede vás metodou bokashi krůček po krůčku do nejmenších detailů. Díky naší akademii uvidíte, že to jde opravdu s lehkostí. O čem jednotlivé díly jsou? obrázek – bokashi akademie
1. díl: Začněte třídit bioodpad
Opakování je matka moudrosti, proto se i v prvním díle naší Bokashi akademie dozvíte, proč a jak třídit bioodpad a jak pro zpracování použít právě Bokashi nádobu. Kromě toho také zjistíte, které zbytky do bokashi nádoby patří a proč je tato metoda nejvhodnější pro zpracování organických zbytků z naší kuchyně.
2. díl: Pusťte se do bokashi
Nadchli jste se pro bokashi? V dalším díle vám přiblížíme rozdíl mezi fermentováním a kompostováním a prozradíme, jak správně fermentovat s bokashi u i vás doma. Také se dozvíte několik chytrých tipů, které vám pomůžou s bokashi začít a už nikdy nepřestat.
3. díl: Jak uzavřít bokashi do cyklu?
Stejně jako při běžném kompostování, tak i při fermentování pomocí bokashi je důležité uzavírat jído cyklu. Při běžném kompostování získáte jako výsledný produkt voňavý kompost. A u bokashi? Ve třetím dílu tedy nasajete know-how o tom, co fermentací získáte a jak můžete výstupy dále využít.
4. díl: Jak si vybrat svoje bokashi?
Klíčovou výbavou pro fermentaci pomocí bokashi je bokashi nádoba. Jaké typy nádob existují a jak si takovou nádobu vybrat, aby seděla vám i vaší domácnosti, se dozvíte v posledním dílu naší akademie.
Zajímá vás více? Vstupte do Bokashi akademie s Kokozou.
Něco není jasné?
Pročetli jste celou akademii a ještě máte dotazy? Ozvěte se nám na info@kokoza.cz. Ať už jste jednotlivec, firma, škola či jiná instituce, všechny dotazy vítáme s otevřenou náručí! Nezapomeňte také sledovat náš profil na Facebooku a Instagramu, kde s námi můžete být v kontaktu.
Bokashi akademie vznikla v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování, který je spolufinancován Ministerstvem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.