Jak kompostovat efektivněji s bokashi a vermikompostérem

Je vám líto, že nemůžete kompostovat citrusy a jiný bioodpad, protože žížalám nechutná? Poslední měsíce jsme pro vás testovali spojení bokashi a vermikompostéru a máme pro vás pozitivní výsledek. Žížaly milují fermentovaný bokashi výstup. Zkombinujte vermikompostér s bokashi nádobou a budete zpracovávat váš bioodpad snadno a rychle.

Bokashi nádoba vs. vermikompostér

Bokashi je ideální pro ty, kteří chtějí začít s kompostováním v bytě a potřebují něco nenáročného na údržbu. Bokashi není kompostování v tradičním slova smyslu, ve skutečnosti se jedná o fermentaci a s výsledným produktem musíte dále pracovat – zakopat na zahradu, přihodit do kompostu, vyrobit si z něj substrát nebo ho dát žížalám.

Vermikompostování je spíše pro nadšence nebo mírně pokročilé. Žížalí mazlíčky je třeba udržet naživu a v pohodlí, což znamená vzít v úvahu jejich ubytování a stravu. Žížaly jsou v podstatě hipsterky – bezlepkové raw veganky a milovnice kávy. Nicméně ta trocha úsilí vynaloženého na jejich pohodlí se vám vrátí v podobě černého zlata – vermikompostu a žížalího čaje.

Meme o kalifornských žížalách
Zdroj: deviantart.com

Proč tyto metody kombinovat?

Kombinace obou metod je mnohem efektivnější, jelikož získáte to nejkvalitnější hnojivo, využijete veškerý bioodpad a navíc vám to překvapivě usnadní práci.

Získáte rychle to nejkvalitnější hnojivo

Výsledný bokashi produkt je spíše takový předkompost. Na pohled vypadá stejně jako čerstvý bioodpad, ale přitom má jiné fyzikální i chemické vlastnosti. Je plný mikrobů a zároveň hezky měkký, což na něm žížaly milují. A protože je již částečně rozložený, ve vermikompostéru se velmi rychle rozloží. Kombinací obou metod tedy získáte více vermikompostu za kratší dobu. A to chcete!

Vermikompost je totiž považován za vůbec nejkvalitnější formu kompostu. Přítomnost a práce žížal z něj dělá superhnojivo. Neobsahuje jenom živiny, ale i velice kvalitní organické látky, zejména ze skupin huminových kyselin. Také v něm najdete růstové hormony jako jsou auxiny, gibereliny a cytokininy a v neposlední řadě také enzymy, které se dostávají do výměšků žížal z jejich trávicího ústrojí.

Bokashi vás přiblíží k zero waste

Díky kompostování bioodpadu můžete snížit množství vyprodukovaného směsného odpadu až o polovinu. A využití bokashi metody je pro tento účel ještě efektivnější. Žížaly jsou totiž pěkně vybíravé – nemají rády citrusy, cibuli, česnek, kořeněná jídla, maso nebo mléčné výrobky. Naopak bokashi nádoba si na všech těchto surovinách pochutná. A žížaly si pak pochutnají na bokashi výstupu.

Uzavřete koloběh jídla ve vaší domácnosti

Pokud tedy využijete oba kompostovací systémy v tandemu, dostanou žížaly to, co mají nejraději a do bokashi nádoby nasypete zbytek. Nakonec žížaly získají předem natrávený obsah bokashi, místo toho, abyste museli řešit co dále s výsledným bokashi produktem.

Krmení bokashi nádoby bioodpadem

Kolik bokashi snědí žížaly a jak dlouho jim to trvá?

Kombinaci bokashi nádoby s vermikompostérem jsme testovali spolu s naší Dančou a Míšou a došli k závěru, že jedno žížalí patro vermikompostéru Urbalive spořádá plnou 16litrovou bokashi nádobu přibližně za měsíc. Danča krmila své žížaly po troškách a zpracování trvalo měsíc a půl. Míša zkusila radikálnější metodu, žížalám dala velkou porci a veškerý bokashi výstup se jí už za dva týdny rozpadl ve vermikompostéru.

7 tipů pro krmení žížal bokashi výstupem

  1. Stočte bokashi džus – Před krmením žížal se ujistěte, že jste z bokashi nádoby stočili všechen džus.
  2. Nepřekrmujte – Nevysypte do vermikompostéru celý bokashi koš, ale přidávejte bokashi produkt pěkně po troškách, stejně jako kdybyste je krmili čerstvým bioodpadem. Když snědí první malou dávku, můžete přidat další a tentokrát již trochu větší.
  3. Dejte žížalám na výběr – Opravdu milují bokashi všechny žížaly? Nevíme, a tak jim dejte na výběr – na jednu stranu vermikompostéru přidejte bokashi, na druhou stranu normální bioodpad a pozorujte, co jim víc chutná.
  4. Dopřejte žížalám čas – Také vám vrtá hlavou, zda žížaly neodradí nízké pH stejně jako u citronu? Máte pravdu, odradí. Ale pH se během pár dní zneutralizuje a v tu chvíli se žížaly na bokashi vrhnou jak divé. Takže se nenechte překvapit, když se do něj hned první tři dny nepustí.
  5. Kávou proti zápachu – Ne každému je nakyslá vůně bokashi produktu příjemná, proto doporučujeme po každém krmení posypat bokashi kávovou sedlinou, která skvěle pohlcuje pachy. A že kávu nepijete? Udělejte to jako naše Danča a zaběhněte s krabičkou do kavárny přes ulici. Určitě se s vámi rádi podělí.
  6. Přikrývka nejen na noc – Další tip je přikrýt celé patro vermikompostéru platy od vajec nebo ruličkami od toaletního papíru. Suchá vrstva zabrání muškám, zmírní nakyslou bokashi vůni, slouží jako lapač přebytečné vlhkosti, dodá do vermikompostéru tolik potřebný uhlík, a udrží tak živiny v rovnováze.
  7. Neutralizujte pH – Pravidelným přidáváním bokashi vám časem klesne pH vnitřního prostředí vermikompostéru. Kyselé prostředí žížalám nesvědčí, a proto ho neutralizujte například přidáním drcených skořápek od vajec.

Jaké jsou zkušenosti naší Danči?

„Vermikompostér Urbalive používám již čtyři roky a bokashi zatím dva. Kombinace těchto dvou produktů byla pro mě ze začátku výzva. V praxi to vypadalo tak, že jsem všechen bioodpad z kuchyně dávala do bokashi kompostéru a po dozrání jsem výstupem postupně krmila volné patro vermíku. Po celou dobu testování jsem žížalám dávala jen výstup z bokashi a ne klasický bioodpad.

Mile mě překvapilo, jak skvěle to fungovalo. Žížaly byly evidentně spokojené, celý vermikompostér je nyní plný nových žížal. Také mě potěšilo, že díky bokashi zpracuju více bioodpadu. Jediné, s čím jsem trochu bojovala, byl nakyslý zápach bokashi výstupu první dva až tři dny ve vermikompostéru, což jsem vyřešila přidáním kávové sedliny z blízké kavárny.“

 

Tento článek vznikl v rámci projektu „O kompostu je slyšet“, který je spolufinancován Ministerstvem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

 

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků