Květen je tu a s ním opět Mezinárodní týden kompostování, který se slaví každý rok od první květnové neděle do další soboty, letos tedy od 7. do 13. května. Tématem letošního ročníku je důležité poselství – za zdravější jídlo a půdu. A jakou roli v tom může hrát zrovna kompost? Vzpomeňte na české přísloví: Jak (a do čeho) si kdo zaseje, tak si sklidí. Zapojíte se s námi?
Kde se vzal mezinárodní týden kompostování?
Pokud vám mezinárodní týden kompostování zatím nic neříká, v následujících řádcích přinášíme malé opáčko. Akce International Compost Awareness Week (ICAW) pochází z Kanady a k naší velké radosti se rozšířila globálně jakožto největší vzdělávací aktivita v oblasti kompostování na světě. My v Kokoze jsme se k ICAW připojili v roce 2018 s cílem ukázat široké veřejnosti, jak správně využít zbytky z kuchyní, aby se v podobě živin vracely zpátky do půdy a podpořily tak další pěstování. Díky tomu se pak jídlo uzavírá do cyklu.
Zvažte bioodpad a vyhrajte bokashi nádobu nebo print od Agenta Jaroslava
Každý z nás vytvoří přibližně 100 kg biologicky rozložitelného odpadu každý rok, přičemž se jedná převážně o rostlinné zbytky z kuchyně a ze zahrad. Z celkového množství pak bioodpad tvoří zhruba 40 % našeho odpadu. Bohužel ale často končí ve spalovnách a na skládkách, kde dělá potíže. Společně se můžeme pokusit to změnit. Připravili jsme pro vás už tradiční kompostovací výzvu, která bude probíhat do 13.května. Jak se můžete zapojit?
- V průběhu tohoto týdne třiďte vaše slupky do speciální nádoby, sáčku či kyblíku s víčkem.
- Vytříděný bioodpad zvažte jednou za 2 až 3 dny na kuchyňské váze. Pokud jste velká rodina a slupek máte spoustu, važte klidně každý den.
- Zapište si výsledné číslo buď na papír, nebo elektronicky třeba do telefonu.
- Do 17.května 2023 vyplňte náš dotazník, kam nám napíšete své jméno a výslednou gramáž zváženého bioodpadu. Tím budete automaticky zařazeni do soutěže o nádobu bokashi a nádoby na bioodpad. Kromě toho můžete letos vyhrát také speciální kompostovací print od Agenta Jaroslava.
- Do výzvy se můžete připojit kdykoliv v průběhu týdne, nemusíte vážit od prvního dne.
Ilustrace, kterou pro nás v rámci mezinárodního týdne kompostování nachystal Agent Jaroslav
Bokashi akademie aneb japonská exotika krůček po krůčku
Kromě tradiční soutěže jsme pro vás letos na Mezinárodní týden kompostování nachystali také Bokashi akademii, kde vám tuto metodou představíme do nejmenších detailů. Po přečtení vám fermentování slupek pomocí bokashi půjde úplně samo. Za to dáme ruku do kompostu!
Proč začít kompostovat?
- Zlepšíte tím kvalitu půdy, protože jí dodáte potřebné živiny.
- Přímo ovlivníte kvalitu vypěstovaných plodin a ochráníte je před chorobami.
- Kompost pomáhá v půdě a krajině zadržovat vodu.
- Nemusíte používat žádná chemická hnojiva ani pesticidy.
- Kompostováním organických zbytků předcházíte vzniku emisí metanu ze skládek, kde bioodpad často nesprávně končí.
- A v neposlední řadě pomůžete mírnit negativní dopady klimatických změn a přispějete k ochraně životního prostředí.
Přidáte se?
Také vám leží na srdci, aby slupky a další organické zbytky nekončily na skládce, kam nepatří? Pak budeme rádi, když se nám ozvete na info@kokoza.cz. Ať už jste jednotlivec, firma, škola či jiná instituce, všechny přijmeme s otevřenou náručí! Nezapomeňte také sledovat náš profil na Facebooku a Instagramu, kde se můžeme být společně v kontaktu.
A co hlavně? Nezapomeňte, že mezinárodním týdnem kompostování to nekončí! Kompostování zdar!
Tento článek vznikl v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování, který je spolufinancován Ministerstvem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.