Seriál příkladů dobré praxe: Co s Bokashi džusem? - Kokoza

Seriál příkladů dobré praxe: Co s Bokashi džusem?

Bokashi je malý pomocník, do kterého můžete vytřídit vaše organické zbytky. Díky Bokashi metodě lze zpracovávat organické zbytky doma, bez zápachu a mušek. Více o této metodě nabízíme v článku: Bokashi FAQ aneb znáte se s Bokashi?

Kromě nafermentované hmoty, která slouží jako skvělé hnojivo a kondicionér pro půdu, dává Bokashi také blahodárnou tekutinu tzv. Bokashi džus nebo také Bokashi čaj.

 

Co víme o Bokashi džusu?

  • je blahodárný a vhodný pro hnojení rostlin
  • jedná se o tekutý výluh/ fermentační tekutinu, která se stáčí kohoutkem
  • měl by se objevit zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby
  • můžete jej stáčet každých 3-5 dní od objevení
  • doporučujeme jej ředit vodou v poměru 1:100 (1 dcl fermentační tekutiny na 10 l vody)
  • ideální je aplikovat jej v sezóně 1× týdně či 1× za 14 dní
  • dodává půdě zejména dusík (N)

 

TIP: Bokashi džus jako čistič odpadů

Máte už všechny rostlinky doma pohnojeny a opečovány a stále vám zbývá Bokashi džus? Protáhněte s ním odpady, slouží totiž jako prevence proti ucpání. Stejně jako pevný Bokashi materiál je i tento výluh acidický – kyselý, má tedy nižší hodnotu pH. Své o tom ví naše zákaznice, která takto úspěšně čistila odpady v bytovém domě až v dalekém Singapuru.

 


Seriál příkladů dobré praxe podpořilo hlavní město Praha.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků