menu
CZ

Máme pro vás 7 tipů, jak naložit s Bokashi materiálem

Díky Bokashi metodě můžeme zpracovávat organické zbytky doma, bez zápachu a mušek. Výsledkem je nafermentovaný materiál, který je třeba promíchat se zeminou, aby jej biota (mikroorganismy, žížaly, houby, bakterie atd.) proměnila ve fantastické hnojivo pro vaše rostliny. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak správně naložit s tímto materiálem tak, aby dokonal své poslání a předal živinovou injekci půdě či substrátu.


1. Zakopejte do půdy

Zákopávací metoda znamená, že na své zahradě vykopete jámu (cca 20-30 cm hlubokou), do které nafermentovaný materiál z Bokashi vložíte. Je dobré jej promíchat s půdou a na závěr zahrnout alespoň 3-5 cm vrstvou půdy. Nechte cca 2 týdny působit a pak hurá do sázení. Tento postup můžete zkusit i s květináči, truhlíky a vyvýšenými záhony.

Toto krátké video vám napoví víc (zdroj : bokashi living).


2. Zakopejte do menších jamek

Myšlenka je stejná jako u výše zmíněné zakopávací metody, jen místo jedné díry vytvoříte více menších jamek, kam fermentovaný bioodpad zakopete. To se může hodit hlavně těm, kteří nemají k dispozici velkou plochu na osázení, chtějí zasadit více rostlin na různá místa, anebo zacílí dodání živin do půdy po celé zahradě.


3. Přidejte do kompostéru

Další oblíbenou metodou je přidání vašich pickles z Bokashi na kompost. Na typu kompostéru nezáleží a určitě i komunitní kompostér ve vaší čtvrti Bokashi ocení. Prospěšné mikroorganismy fungují jako urychlovač kompostu. Je to skvělý způsob, jak oživit neúspěšnou a pomalu tlející hromadu kompostu. Ideální je materiál vhodit do kompostéru a zahrnout vrstvou kompostu.


4. Přidejte do vermikompostéru

Ano, je to tak! Žížaly a Bokashi mohou být kamarádi, jen je potřeba to neuspěchat. Fermentovaný materiál z Bokashi začněte přidávat do vermikompostéru postupně, aby se tyto dva světy mohly seznámit. Protože Bokashi materiál je kyselý, je dobré přidávat k němu extra porci suchého materiálu, jako např. natrhaný karton, papír ze skartovačky, piliny, hobliny, podestýlky od býložravých mazlíčků. Na začátku hodně pozorujte, jestli jde vše podle plánu, a postupně zvyšujte množství přidaného Bokashi materiálu. Zkušenosti ukazují, že si žížaly Bokashi zamilují. 

I vermikompostér Urbalive si na Bokashi pochutná.


5. Vytvořte manufakturu na půdu Bokashi

Manufaktura na půdu Bokashi, známá jako soil factory, se stává stále populárnějším způsobem manipulace s fermentovaným výstupem z Bokashi. Je to prosté – jedná se o větší nádobu, ve které smícháte substrát nebo půdu ze zahrady s fermentovaným materiálem z Bokashi, necháte 2 týdny zrát a můžete sázet. Je to ideální řešení pro ty, co nemají mnoho prostoru či zahradu. Takový kontejner nebo nádoba může být na balkoně, terase, chodbě, ve sklepě či v garáži. Současně se tento postup hodí v zimě, kdy může být půda zamrzlá nebo pokrytá sněhem a zakopávací metoda tedy nepřipadá v úvahu. 


6. Darujte do komunitní zahrady

Fermentovaný matroš z Bokashi se hemží užitečnými mikroby a živinami. Pokud nemáte vlastní zahradu, můžete jej nabídnout přátelům, pěstitelům a farmářům ve svém okolí. Ideálním odběratelem jsou komunitní zahrady, které jsme s Kokozou ohledně odběru výstupu z Bokashi oslovili. Ti, kteří mají o materiál z Bokashi i kompost zájem, najdete v naší mapě komunitních zahrad a kompostérů www.mapko.cz, konkrétně pak tady

Bokashi materiál můžete donést i sem na komunitní zahradu Vidimova.


7. Vyhoďte do hnědé popelnice na biooodpad

Pokud využíváte svoz hnědé nádoby na bioodpad, můžete nafermentovanou hmotu odhazovat právě tam. Bokashi by se v tomto případě mohlo zdát jako zbytečný mezičlánek, ale známe příklady dobré praxe, kdy právě Bokashi v tandemu s hnědou nádobou ochraňuje městská prostředí před zápachem a invazí larev, much a hlodavců, které účinně odpuzuje. Na kompostárně pak poslouží jako zdroj živin a urychlovač kompostu.



Odpovědi na často kladené otázky o Bokashi najdete v blogovém článku Bokashi FAQ aneb znáte se s Bokashi?


Inspiraci jsme hledali zde: https://bokashiliving.com/what-do-i-do-with-my-pre-compost/.

Autorem článku je Soňa

Podobné články
Veronika Makovská
30.01.2013

Zaskočilo nás to, ale mile. V loňském roce se doslova roztrhl pytel s články a reportážemi o komunitních zahradách a kompostování ve městě, za většinou z nich stála právě KOKOZA. Rozhodli jsme se, že pro vás uděláme malou ... Číst dál >

Soňa Valčíková
19.12.2016

Kam s organickými zbytky v Praze? No přece na komunitní kompost! V roce 2016 jsme díky projektu Kompostování na komunitních zahradách, který byl podpořen Ministerstvem životního prostředí (MŽP), pomohli 5 pražským komunitním ... Číst dál >