O Bokashi s hercem Janem Medunou - Kokoza

O Bokashi s hercem Janem Medunou

Na jednoho z prvních experimentátorů v oblasti zpracovávání domácího bioodpadu pomocí Bokashi jsme narazili na akci Zkoleduj se v pražské La Fabrice už v roce 2019. Sympatický herec Jan Meduna nás na stánku Kokozy překvapil – do Bokashi se pustil v době, kdy se o této metodě ještě v českých luzích a hájích tolik nemluvilo. Nedalo nám to a rozhodli jsme se Jana vyzpovídat. Jeho reakce na naše dotazy z roku 2020 doplňujeme informacemi a zkušenostmi z naší praxe s Bokashi a kompostováním z realizací a experimentů Kokozy.

1) Bokashi bylo první řešení, které jste zvolil, nebo jste před tím zkoušel i jiné možnosti pro zpracování bioodpadu?

Jan Meduna: Zvažoval jsem vermikompostér, ale myslím, že jeden člověk by žížaly svými zbytky neuživil, tak jsem zkusil Bokashi.

Kokoza: Je pravdou, že domácí vermikompostéry jsou obvykle koncipovány pro dvou až čtyřčlennou domácnost. Z praxe ale víme, že i jednotlivec vyprodukuje dostatečné množství bioodpadu pro spokojenost žížal. Možná vás to bude motivovat jíst více ovoce a zeleniny. Žížaly si pochutnají i na kávové sedlině nebo čajových lístcích. Navíc bez potravy vydrží až několik týdnů, takže žádný problém.

2) Co vás vedlo k tomu začít řešit třídění organických zbytků ve vaší domácnosti?

Jan Meduna: Chtěl jsem zjistit, jestli je možné třídit bioodpad v bytě s tím, že uvidím, kam mě to zavede dál.

3) Jak jste se dozvěděl o Bokashi metodě?

Jan Meduna: Na netu jsem hledal možnosti kompostovat v bytě a objevil jsem právě Bokashi.

4) Jak dlouho Bokashi používáte?

Jan Meduna: Asi rok.

5) Jak jste s Bokashi spokojený?

Jan Meduna: Moc nevím, co s tím dál. Nádobu jsem po pár měsících naplnil a nic se nedělo. Žádnou šťávu to nepouštělo. Tak jsem to nechal „uležet“ a až teď před nedávnem jsem Bokashi  poprvé „podojil“. Připisuji to častému otevírání nádoby. Proto asi nedocházelo ke správné fermentaci. Hledal jsem nejbližší komunitní kompost, ale cesta je delší, než by se mi chtělo se vláčet s plným kompostem. Tak asi počkám, až pojedu k někomu na zahradu. V tom má centrum Prahy nevýhodu.

Kokoza: Vše, co jste chtěli vědět o Bokashi a báli jste se zeptat, najdete v článku FAQ Bokashi a také v článku 7 tipů, jak naložit s výstupem z Bokashi. Tekutý výluh, tzv. Bokashi čaj nebo Bokashi džus, by se měl začít objevovat zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Funguje jako skvělé dusíkaté hnojivo, jen jej nezapomeňte naředit vodou v poměru 1:100 (1 dcl fermentační tekutiny na 10 l vody). Více o jeho přínosu a použití najdete v tomto článku.

6) Kolik lidí v domácnosti jej využívá?

Jan Meduna: Jeden

7) Stačí vám kapacita Bokashi, nebo máte i nějaké další doplňující řešení (zahradní kompost, komunitní kompost, svoz bioodpadu,…)?

Jan Meduna: Nemám.

8) Co děláte s výsledným fermentovaným materiálem, který vzniká?

Jan Meduna: Už jsem třikrát naředil a pohnojil kytky v bytě.

9) Myslíte si, že by bylo vhodné kompostovat i v divadlech? Lógr od kávy, citronové slupky, zbytek zeleniny z chlebíčků, které vznikají v divadelních kavárnách?

Jan Meduna: Pokud by s tím provozovatel měl trpělivost, proč ne.  Ale myslím, že je to spíš otázka pro restaurace a jídelny, kde se to logicky nabízí.

Kokoza: Na restaurace a jídelny se zaměřujeme v rámci projeku Uzavřený cyklus jídla v kaváreně i restauraci, díky kterému se snažíme hledat vhodná kompostovací řešení pro využívání bioodpadu a jeho proměňování na kompost právě v sektoru gastroprovozů.

10) Přenesli jsme se do roku 2021, kdy jsme se před publikací tohoto článku ještě znovu spojili s Janem. Jak končí jeho příběh s Bokashi?

Jan Meduna: Můj Bokashi jsem nakonec daroval kamarádce, která má ve dvoře zahrádku s kompostem, a využívá ho tak na sto procent. Pro nás, co rosteme na betonu, je asi jediný řešení, a to popelnice na bioodpad.

 

Tento článek vznikl v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování, který je spolufinancován Ministerstvem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

 

 

 

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků