← Zpět na stránku Třídění a kompostování

Kompostování na zahradě

Zahradní kompostér by měl být přirozenou součástí každé zahrady. Můžete ho využít jak na bioodpad ze zahrady, například shrabané listí, tak z vaší kuchyně. Ušetříte nejen místo v popelnici, a tím i peníze za svoz, ale především uděláte radost půdě i vašim rostlinkám, které z kompostu získají cenné živiny. Organické zbytky, jako jsou slupky a odřezky ovoce i zeleniny, čajové lístky či například kávová sedlina, tímto procesem přeměníte na černé zlato, jak s oblibou kompostu říkáme.

Máte obavy, že váš kompost bude nevábně zapáchat, a proto se založení zahradního kompostéru vyhýbáte? Můžeme vám slíbit, že dobře založený kompost voní! Stačí, když budete dodržovat pár základních pravidel, případně si vyberete takový kompostér, který vám práci usnadní.

Výhody

  • Jedná se o nejpřirozenější způsob kompostování, při kterém využijete veškeré organické zbytky a živiny z nich vrátíte přímo do vaší zahrady.
  • Vybrat si můžete z velkého množství kompostovacích řešení.
  • Máte přehled o tom, co do kompostéru házíte. Nemusíte proto mít obavy z pozdějšího hnojení.

Nevýhody

  • Aby byl kompost v dobré kondici, je potřeba o něj pečovat a dodržovat několik základních pravidel.
  • Čím jednodušší je kompostér na údržbu, tím je většinou dražší.

Jaký zahradní kompostér vybrat? 

Zahradní kompostér může mít mnoho podob i velikostí. My v Kokoze doporučujeme vícekomorové kompostéry ze dřeva, které vám pomohou nastavit ty nejlepší podmínky pro získání černého zlata. Existují ale také kompostéry otočné, které mají nožičky a můžete je tak umístit i na dlážděný dvorek. V tomto případě vám odpadne práce s jeho přehazováním.

Doporučujeme vybírat kompostéry se dvěmi nebo třemi komorami, které vám zajistí více kapacity na váš bioodpad a podpoří plynulý proces kompostování. Jakmile jednu komoru naplníte, necháte ji v klidu zrát a mezitím plníte tu druhou, než se celý proces dokončí.

Pár zlatých pravidel, abyste sklízeli zdravý a kvalitní kompost: 

  1. Hlídejte skladbu kompostu a držte se osvědčeného receptu, kdy se míchá tzv. hnědé materiály se zelenými. Pozor, kompostér není odkladiště pro posekanou trávu – jen z posečené trávy vám pěkný kompost nevznikne!
  2. Kompost nezapomeňte 2x ročně překopat. A pokud nemáte čas, najdete tuto službu i na našem e-shopu.
  3. Vysoká teplota je kámoš – horká fáze kompostování zahubí semínka plevelů a dalších nevítaných hostů.
  4. Kontrolujte, jestli kompost není příliš suchý ani příliš mokrý. K tomu vám pomůže pěstní zkouška. Stačí nabrat hrst kompostu do dlaně a stisknout. Pokud z něj poteče voda, je příliš vlhký. Pokud nedrží pohromadě a rozpadá se, pak je příliš suchý. Podle potřeby tedy buď doplňte suchý materiál, jako jsou hobliny, štěpka či suché listí, nebo kompost polijte vodou.

Další kompostovací moudra sklidíte také v našem blogovém článku Kompost = hromada, která má pravidla.

Prozkoumejte ostatní způsoby třídění bioodpadu

Zpracujte bioodpad třeba i v bytě. Pomůžou vám kalifornské žížaly.

Máte-li zahradu, kompostování bioodpadu pro vás bude nejsnadnější.

V komunitní zahradě můžete potkat stejně smýšlející lidi – a být prospěšní společně.

Když vás nevyužijete kompost, a přitom chcete udělat něco přínosného.

Zpět na stránku Třídění a kompostování