← Zpět na stránku Třídění a kompostování

Kompostování v interiéru

Vermikompostování i Bokashi jsou kompostovací řešení vhodná do bytu i na terasu. Od sebe se liší především způsobem zpracování bioodpadu, designem, výsledným hnojivem a mírou péče, kterou je potřeba věnovat. Pojďme si je blíže představit!

Výhody

  • Vermikompostér i Bokashi jsou vhodné do interiéru, máte je tedy hned po ruce.
  • Můžete si pořídit buď krásný designový kousek, nebo si vermikompostér vlastnoručně vyrobit s minimálními náklady.
  • Máte možnost sledovat uzavřený cyklus jídla v přímém přenosu. Bude to bavit vás i vaše ratolesti.
  • Kromě kompostu sklidíte i žížalí čaj nebo Bokashi džus, dokonalé tekuté hnojivo pro vaši zelenou radost.
  • Se správnou péčí vermikompostér ani Bokashi nezapáchá..

Nevýhody

  • Žížaly ve vermikompostéru zvládnou zpracovat jen omezené množství organických zbytků.
  • Počkáte si pár týdnů, než se kompostovací proces ve vermikompostéru nastartuje.
  • Zbytky musíte krájet na menší kousky.

Vermikompostování

Řeč je o kompostování pomocí kalifornských žížal, které se s radostí i chutí postarají o vaše slupky. Vermikompostér můžete umístit do interiéru – vedle košů na tříděný odpad, na chodbu, do komory, na terasu nebo třeba do sklepa. Prostor na něj najde téměř každý. O ideálních teplotách a umístění se více dočtete v naší Kompostovací příručce.

Není to však jen designový kousek do vašeho bytu, žížaly potřebují pravidelnou péči, aby se jim u vás líbilo. V první řadě je nutné zajistit správnou teplotu, ideálně v rozmezí 5-25°C. A pak také pravidelný přísun potravy v podobě organických zbytků, které vám žížaly pomohou lokálně recyklovat. Plodem jejich usilovné práce je nejen kompost, ale také žížalí čaj, tekuté superhnojivo, které zachutná vašim pokojovkám i záhonům.

Vermikompostér si můžete vyrobit sami ze starých kýblů podle návodu nebo na našem workshopu, který pravidelně pořádáme. Naším oblíbencem je ale i český vermikompostér Urbalive, na jehož vývoji jsme se podíleli a který za svůj vzhled získal mezinárodní cenu za design Red Dot. Bude proto slušet každému interiéru. Pořídit si ho můžete dokonce i se zabydlenými žížalami.

A kde jinde sehnat žížaly? Stačí nahlédnout do naší online mapy komunitních zahrad a kompostérů Mapko.cz, kde je snadno získáte od zkušených kompostářů výměnou za něco dobrého na zub.

Věříme, že vás stále napadá spousta otázek. Nemohou žížaly utéct? Co bude s kompostérem, když odjedete na dovolenou? Nebo jak využít samotný kompost? Pro takové případy jsme pro vás sepsali nejčastěji kladené otázky o vermikompostování.

Bokashi

Tato původem japonská metoda je založena na anaerobní fermentaci organických zbytků, kdy hlavní roli místo žížal hraje směs efektivních mikroorganismů, které spouští proces fermentace. Nejedná se tedy o kompostování v pravém slova smyslu, nýbrž fermentování bioodpadu. Výhodou je, že Bokashi zvládne zpracovat jak rostlinné, tak živočišné organické zbytky.

Je to navíc velmi nenáročná, téměř bezúdržbová metoda. Do nádoby Bokashi jednoduše vhazujete váš bioodpad a zasypáváte ho vrstvou Bokashi směsi. Následně vytlačíte vzduch pomocí pěchovadla a zavřete víko. A tak pořád dokola, dokud není nádoba plná.

Poté, co se zcela naplní, nastává dvoutýdenní fáze klidu, kdy se materiál uvnitř fermentuje. Po uplynutí této doby ho můžete zakopat do půdy, kterou následně obohatí, nebo použít některý z jiných způsobů, jak s Bokashi hnojivem naložit. Během procesu navíc vzniká také Bokashi džus, blahodárný tekutý výluh, který stačí naředit s vodou v poměru 1:100, přidat do konvičky a zalít vaši zelenou radost.

Zajímá vás více? I v případě Bokashi jsme pro vás sepsali nejčastěji kladené otázky.

Ať už zvolíte Bokashi nebo vermikompostér, nešlápnete vedle. V Kokoza vám rádi poradíme při hledání ideálního řešení přesně pro vás: poradime@kokoza.cz.

Prozkoumejte ostatní způsoby třídění bioodpadu

Zpracujte bioodpad třeba i v bytě. Pomůžou vám kalifornské žížaly.

Máte-li zahradu, kompostování bioodpadu pro vás bude nejsnadnější.

V komunitní zahradě můžete potkat stejně smýšlející lidi – a být prospěšní společně.

Když vás nevyužijete kompost, a přitom chcete udělat něco přínosného.

Zpět na stránku Třídění a kompostování