Probuď město, kompostuj!

2025 ∙ Aktivní

Když bioodpad skončí špatně, skončí to špatně i pro nás.

Slupka od jablka, kávová sedlina, zbytky zeleniny. Zdánlivě nic, co by mohlo uškodit.
Ale když skončí ve směsném odpadu a odveze se na skládku, začne se rozkládat bez přístupu vzduchu. Místo živin pro půdu tak vzniká metan, silný skleníkový plyn, který urychluje změnu klimatu. Ve spalovně to není o moc lepší. Kvůli vysoké vlhkosti bioodpadu je potřeba víc energie na jeho spálení a nakonec z něj zůstane jen kouř plný škodlivin, jako jsou oxid uhelnatý či dusíkaté plyny. Z obyčejné slupky se tak stane problém.
Přitom by mohla být součástí řešení.

 

Bioodpad
ti to vrátí.
Kompostuj
a nech si to vrátit v dobrém.

 

Kompost = návrat do oběhu

Když bioodpad zpracujeme správně, vrátí se do půdy jako živiny. Zbytky z kuchyně a zahrady se promění v kompost bohatý na mikroorganismy a energii, která pomáhá půdě dýchat, zadržovat vodu a podporovat rostliny. Je to koloběh, který začíná u vás v kuchyni a končí na zahradě
v záhonu.

Jak můžete kompostovat?

  • I v bytě lze kompostovat. Například s pomocí žížal. Vermikompostér je malý, designový
    a funguje překvapivě jednoduše. Žížaly se postarají o většinu práce a odmění vás takzvaným „žížalím čajem“, přírodním hnojivem, které rostliny milují.
  • Pokud dáváte přednost variantě bez kroužkovců, zkuste Bokashi, kde probíhá fermentace na základě mléčného kvašení.
  • Další možností jsou malé elektrické kompostéry, které se o vše postarají téměř samy. Kompostování se tak stane součástí vašeho denního rytmu, stejně jako vaření a zalévání pokojových rostlin. 
  • Máte zahradu či dvorek? Pořiďte si zahradní kompostér nebo Culbuto, dejte mu stinné místo a plňte ho zbytky zeleniny, listím i kávovou sedlinou. Stačí minimum péče a příroda udělá zbytek. Výsledkem bude voňavý kompost a čisté svědomí.
  • Pokud žijete ve městě, můžete kompostovat i společně. Do komunitního kompostéru obyvatelé nosí svůj bioodpad, společně se o něj starají a vzniká tak nejen kvalitní kompost, ale i nové sousedské vztahy. Taková místa pomáháme zakládat a udržovat ve spolupráci
    s obcemi, školami i firmami.

Zkrátka to jde vždycky. Jen je potřeba místo výmluv hledat možnosti.

 

Co patří do kompostu a co ne?

Do každého kompostéru patří něco trochu jiného. Ve vermikompostéru se vyhněte citrusům, v elektrickém zvládnete i zbytky jídel. Obecně platí, že kompost tvoří bioodpad (vlhký zelený materiál) vyvážený pilinami nebo kartonem (suchý hnědý). Nebojte, není to žádná raketová věda, stačí selský rozum, brzy se to naučíte.
ANO: zbytky ovoce a zeleniny, kávová sedlina, čaj, skořápky od vajec, listí, tráva, piliny.
NE: maso, tuky, mléčné výrobky, oleje, popel, chemicky ošetřené rostliny.

Bioodpad se nám vždycky vrátí. V jaké podobě, to záleží jen na nás.

 

 

Kompostováním snižujeme množství odpadu, omezujeme emise a zároveň vracíme živiny zpět do půdy. Je to jednoduché, dostupné a funkční. Každý kousek bioodpadu, který neskončí v popelnici na směsný odpad, má smysl.  

                      Probuďme město společně!

Kompostujte doma, na zahradě, ve škole, v kanceláři nebo na sídlišti. Dejte svému bioodpadu druhou šanci. My vám s tím pomůže. Poradíme, jak začít, dodáme vhodný kompostér, pomůžeme založit komunitní kompostér a uspořádáme workshop pro vaši organizaci nebo firmu. Každá slupka se počítá. Stačí se ozvat!

 

Tento projekt je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy, Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí. 

 

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Další projekty

Zpět na stránku projektů