Kreativní voucher: Udržitelnost, bioodpad a město – 6 kroků k udržitelnému životu

2024 ∙ Grantový projekt ∙ Aktivní

Díky podpoře Ministerstva kultury a Kreativního voucheru nabízí projekt unikátní vhled do 6 aspektů udržitelnosti komunit a měst. Vytvořená edukační videa propojují praktická řešení s inspirací, čímž posilují ekologické myšlení a rozšiřují aktivity Kokozy. Tato videa jsou navržena tak, aby fungovala jako dlouhodobý zdroj vzdělávání a osvěty, využitelný v programech, kampaních i vzdělávacích modulech.

Díky jejich šíření skrze školy, sociální sítě a média projekt podporuje nejen ekologickou osvětu, ale také vytváří platformu pro spolupráci s partnery a zajišťuje širší dopad na udržitelnou transformaci měst a komunit.

Navazujeme přátelství a partnerství pro zvýšení našeho dopadu

Máte jako město ve správě nevyužívané vnitrobloky či dvorky? Víte, jak obyvatelům vaší městské části pomoci s obnovou zelených oáz? Vnitrobloky totiž skýtají obrovský potenciál ke zlepšení klimatu. A to jak na úrovni ekosystému, tak v rovině sousedských vztahů. Pojďme se podívat, proč se vyplatí věnovat zanedbanému vnitrobloku pozornost a péči.

Kompostujeme, vytváříme prostředí, kde kompostování je normální

Komunitní kompostování je řešení pro více lidí, tedy komunitu, kterou spojuje společný prostor a chuť kompostovat. Může jít o sousedy ve společném vnitrobloku či paneláku nebo obyvatele jednoho sídliště. Komunitní kompostér můžete nejčastěji najít na komunitních zahradách. Místní zahradníci do něj umisťují odpad ze zahrady i z vlastní kuchyně. Ale jak na to?

Uzavíráme cyklus jídla, obnovujeme českou půdu

V našich kuchyních vzniká při přípravě jídla nezanedbatelné množství organických zbytků, které je možné dál využít. Tyto zbytky tvoří asi 40 % směsného odpadu, přičemž každý z nás vytvoří průměrně 100 kg bioodpadu za rok. Zpracováním tohoto bioodpadu v kompostéru vzniká to nejkvalitnější hnojivo, využitelné pro zkvalitnění půdy a pěstování dalších dobrot. Jídlo, kompostování a pěstování se tak úspěšně propojují v tzv. uzavřeném cyklu jídla. Pojďme se společně podívat, jak to vypadá v praxi.

Budujeme a podporujeme tvorbu komunit

Mnohé spíše než úroda salátů zaujmou naše sousedské a společenské akce. Šlechtíme zdravou komunitu tím, že podporujeme růst komunitních zahrad, kde se mohou sousedé nebo kolegové z firmy potkávat a společně budovat zelenější okolí. Chcete být součástí? Způsobů, jak se zapojit, je hned několik.

Stavíme komunitní zahrady, podporujeme jejich růst

Baví nás zelená a jedlá města. Proto aktivně podporujeme růst komunitních zahrad, kde se pěstují nejen voňavá rajčata, ale i dobré sousedské vztahy. Od roku 2012 nám pod rukama vyrostlo přes 20 zahrad v Praze i po celé ČR a poskytli jsme desítky hodin konzultací, které prorůstaly tématem městského pěstování.

Komunitní zahrady přinášejí spoustu radosti. Můžete v nich pěstovat vlastní zeleninu, zabořit ruce do hlíny a odpočinout si od každodenního shonu, potkat se se sousedy a společně budovat zelenější okolí. V Česku za posledních 8 let vyrostlo už přes 128 takových zahrad! Mají spoustu podob – od několika vyvýšených záhonů ve vnitrobloku až po malé zelené parky. A teď se na to společně podíváme.

Podporujeme a nabízíme nový pohled na biodiverzitu

Klimatické změny jsou silně patrné i v komunitních zahradách. Horko, sucho nebo extrémní srážky nás staví před velké výzvy. V tomto modulu se dozvíte, jak lze zahradu vhodnými zásahy, technikami a chováním přizpůsobit budoucím změnám klimatu. Dozvíte se, jak velký význam má pro úspěšné přizpůsobené zahrádkáření půda, hospodaření s vodou, výběr rostlin, technika výsadby i design zahrady. Stejně důležitá je kvalita pobytu a chování v okolí zahrady. Víc si o tom řekneme s naší expertkou Radkou Pokornou.

Projekt je finančně podpořen Evropskou unií — Next Generation EU.
Číslo projektu: 0461000207

Další projekty

Zpět na stránku projektů