Uzavřený cyklus jídla v komunitě pro začátečníky i pokročilé

2024 ∙ Grantový projekt ∙ Aktivní

Pěstování jako cesta ke komunitě

Cílem projektu Uzavřený cyklus jídla v komunitě pro začátečníky i pokročilé je motivovat a edukovat veřejnost ke kompostování a zpracování bioodpadu. Pomůžeme překonat překážky a nejistoty spojené s výběrem metody kompostování na 10 akcích a přednáškách na území hlavního města Prahy, na kterých se můžeme osobně setkat a nichž budete mít možnost ptát se nás na to, co vás v souvislosti s tříděním bioodpadu a kompostováním ve městě pálí. 

Na podzim se rovněž můžete těšit na jednodenní akci pro organizátory KPZ, komunitních kompostérů a komunitních zahrad. Pojďme se setkat, oslavit naše společné úsilí a sdílet know-how, radosti i výzvy v komunitních zahradách. Již brzy zveřejníme program události!

Projekt přímo navazuje na dokument Cirkulární Praha 2030, strategii hl.m. Prahy pro přechod na cirkulární ekonomiku.

Role komunitních zahrad

Komunitní zahrada je jedno z míst, kde je možné odložit bioodpad a zároveň se aktivně seznámit s možnosti separace a využití bioodpadu ve městě a jeho přidanou hodnotu v rámci tzv. uzavřeného cyklu jídla neboli food loopu. Zároveň umožňuje lidem společně pěstovat, což navazuje i na další z pilířů místní Agendy 21.

Z praxe se ukazuje, že stále více obyvatel měst chce využívat vnitrobloky bytových a panelových domů, často však naráží na malé pochopení celé sousedské komunity. 

Z našich projektů vidíme, že umístění sousedských záhonů vede k aktivaci sousedů, otevření nových možností a postupné zapojování širší komunity. Je prvním impulsem k setkávání a proměně vnitrobloků. Na pěstování pak logicky navazuje kompostování a vzniká tak již zmiňovaný uzavřený cyklus jídla tzv. food loop.

Projekt je finančně podpořen Magistrátem hlavního města Prahy.

 

Výstupy projektu

Podívejte se s námi na některé akce, které již proběhly:

Další projekty

Zpět na stránku projektů