Školy na cestě k udržitelnosti

2024 ∙ Grantový projekt ∙ Aktivní

S projektem Školy na cestě k udržitelnosti navazujeme na naši dlouhodobou práci se školami a projekty jako byl například Uzavřený cyklus jídla jako příklad dobré praxe školákům a učitelům. Tentokrát jsme se zaměřili na společné hledání vhodných pěstebních i kompostovacích technik a prvků, kam je ve škole umístit a jak o ně pečovat, aby se staly součástí běžné výuky.

Hlavní cíl projektu

Naším cílem je edukovat o uzavřeném cyklu jídla žáky a zaměstnance škol. Vysvětlit jim, jak mohou vrátit slupky do půdy v podobě živin a organické hmoty, vypěstovat nové jídlo a jak tento cyklus realizovat na své škole a promítnout do každodenního života. Součástí je také důkladné zmapování současného stavu ve školách, zefektivnění toků jednotlivých druhů bioodpadu a integrace celého projektu do školních osnov. Aplikace vybraného řešení zahrnuje správné nakládání s gastroodpadem, a také zpracování organického odpadu rostlinného původu a jeho zkompostování přímo v místě vzniku na kvalitní hnojivo, které lze dále využít v péči o školní zeleň a při badatelské výuce.

V rámci projektu vzniknou nové edukační materiály jako například pracovní listy v podobě Zahradního a Kompostovacího deníku a dojde také k zapracování zkušeností a novinek ze stran legislativy do dříve vytvořené Příručky pro učitele.

Projekt probíhá až do prosince 2024. Zkušenosti, materiály i výživné historky z jeho průběhu na školách sem doplníme v jeho závěrečné fázi.

Projekt je finančně podpořen Magistrátem hlavního města Prahy.     

Další projekty

Zpět na stránku projektů