menu
CZ

I školní slupky už se mění v poklad

Jak snadno vznikne ze slupek a zbytků zeleniny výživný kompost se přesvědčili žáci pátých a šestých tříd ZŠ Angel v rámci dalšího z workshopů projektu Uzavřený cyklus jídla do škol. Pod naším vedením si vyrobili tři vermikompostéry, tedy “žížalí domečky”, kde se jim o proměnu odpadků v poklad postarají noví školní mazlíčci. 

Workshop výroby vermikompostérů_2 Workshop výroby vermikompostérů_1

Výchova k ekologii začíná už vybraným materiálem – kompostéry totiž vznikají z vyřazených plastových kyblíků od mléka, které Kokoze dodává jídelna pečovatelského domu pro seniory. 

Kromě tvoření samotných kompostérů se žáci dozvěděli i vše podstatné o tom, proč je důležité kompostovat a co všechno do vermikompostéru patří. Pak už mohli hotové domečky zabydlet, aby uvnitř mohly hodovat žížaly. Jak se to dělá?

Na proděravěném dnu prvního kyblíku je třeba vytvořit podestýlku z natrhaných proložek od vajíček. Přidáme vrstvu nadrobno pokrájených zbytků rostlinného původu a hostina může začít. Pokud se žížalám daří dobře, už po dvou měsících můžeme sklízet první kompost a žížalí čaj, superhnojivo, které dodá výživu školním záhonům i truhlíkům.

Autorem článku je Gabriela

Podobné články
Veronika Makovská
16.06.2013

Komunitní a městské zahrady frčí i na Slovensku, přesvědčila jsem se o tom na vlastní kůži minulou středu, kdy jsem si udělala krátký výlet do Bratislavy. Nejenom, že jsem měla možnost být hostem rozhlasového pořadu Živé ... Číst dál >

Veronika Makovská
18.03.2013

Už jste toho o pěstování a kompostování ve městě slyšeli hodně, ale stále vám chybí odvaha pustit se do toho taky? Máte balkon nebo kousek místa na střeše případně ve vnitrobloku? Rozhodli jste se letos rozjet vlastní ... Číst dál >