Mít svůj statek

statek
Jak mít „svůj“ statek i když bydlíte ve městě? Právě teď se na různých místech konají přípravná setkání a debaty o tom, jaké jídlo bude mít několik stovek lidí, kteří chtějí skutečně šetrný a demokratický potravinový systém. V rámci komunitou podporovaného zemědělství se lidé spojují do skupin, které pravidelně a dlouhodobě podporují svého zemědělce. Získávají tak důvěrnou znalost zdroje svých potravin a jistotu, že jsou produkovány způsobem, který jim vyhovuje, a že to všechno mohou přímo ovlivnit. Zemědělec získává potřebnou jistotu, že svou produkci prodá za férovou cenu a vědomí, že si někdo jeho práce váží. Vzniká tak jednoduchý potravinový systém, kde profitují všichni zapojení lidé a navíc i příroda a krajina.

 

Právě v předjaří je ideální čas na zakládání KPZky. Co je k tomu potřeba? Stačí najít skupinku alespoň deseti lidí, kteří mají o KPZ zájem a společně prodiskutovat vzájemná očekávání a možnosti. Skupina pak vyhledá zemědělce a navštíví ho nebo pozve na schůzku. To, jakým způsobem bude komunita prakticky fungovat, je už záležitostí vzájemné domluvy. Jedinou podmínkou je, aby všichni sdíleli výhody i rizika zemědělského hospodaření v rámci dlouhodobého závazku. V praxi to nejčastěji znamená závazek odebírat smluvené množství produkce po minimálně jednu sezónu. Zemědělec vozí pravidelně na dané odběrové místo podíly na úrodě, které si členové vyzvedávají. A protože jídlo spojuje, lidé si brzy vyměňují recepty i jiné informace a budují se vztahy.

Vztahy, zejména ty sousedské, rozvíjejí i městské zahrady. Jsou to místa, která otevírají okno do světa pěstování. Lidé tu společně zažívají radost z vlastních výpěstků a zahradničení. Není ale škoda, že ze zahrady většina lidí musí zamířit do nejbližšího supermarketu, protože zahrádka na pokrytí jejich potřeb nestačí? Kdo si jednou vypěstoval svou vlastní ředkvičku, ví, že se to s hmotou z obchodu nedá porovnávat. Proč tedy nemít oboje a užívat si vlastní zahradu ve městě i „svůj“ statek na venkově? Pokud poznáte zemědělce a místo, odkud jídlo pochází, ručím za to, že vám bude chutnat stejně skvěle jako ta vlastní vypěstovaná ředkvička.

Šťastná Míla a květák

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků