Seriál z USA: V zimě u městských farmářů

Centrální New York patří mezi nejmrazivějších a nejzasněženější kouty USA. Jeden by neřekl, že severovýchod Spojených států je jedno z center amerických hnutí městského zemědělství. I když tomu zdejší počasí moc nepřeje, pěstování ve městech je velký trend, který se zde pomalu vepisuje i do městského plánování a rozvoje. Velkým motorem těchto změn jsou především místní univerzity, které často velmi úzce spolupracují s neziskovými organizacemi a místními spolky, ale i jednotlivými farmáři. Ti se často s jejich podporou a podporou místních komunit pouští do nových inovativních technologií a alternativních způsobů produkce potravin a jejich prodeje.

Na začátku ledna jsem se vypravil s naším FOOD ateliérem na exkurzi do Cortlandu, menšího města v oblasti zvané Finger lakes. Název nese podle místních ledovcových jezer, které na mapě vypadají jako prsty ruky. Na místě nás přivítal Bob, jeden ze společníků městské farmy Main Street Farms. Bob a jeho bývalý spolužák z vysoké Allan společně založili v roce 2011 zeleninovou farmu. V současnosti se zaměřují na pěstování listové a kořenové zeleniny, microgreens, akvaponii a svoje produkty prodávají především přes systém komunitou podporovaného zemědělství (Community Supported Agriculture – CSA) a na farmářských trzích v regionu. Allan, který má exkurze na starosti, byl tou dobou zrovna na dovolené v Malajsii, a tak nás provedl Bob. Jak sám říká, on je spíše svalem, než mozkem celého projektu.

Podpora místní komunity

Nejdříve jsme si prohlédli jedno z několika míst, kde pěstují zeleninu. Na pozemku v jedné čtvrti na kraji Cortlandu mají kromě pole na listovou zeleninu také velký fóliovník na pěstování rajčat a paprik. Zeleninové pole doplňuje posezení a chladící sklad. Prostor je součástí skladů a pražírny kávy místní obdoby české mamacoffee, která jim plochu pronajala za 1 dolar měsíčně a zajistila i oplocení. Tím na opuštěné části této čtvrti vznikl nový funkční prostor, který ale nijak nenarušuje okolí. Takový typ partnerství v rámci města, nebo komunity je často to, co těmto novým projektům pomáhá. Navíc fóliovník, zavlažování a chladící sklad zafinancovali z úspěšné kampaně na Kickstarteru, kde je podpořili především místní obyvatelé. Na oplátku zde přes sezónu pořádají akce pro místní školy a školky. Bob a Allan jsou ukázkou, že se mladým podnikavým farmářům v dnešní Americe začíná dostávat více pozornosti a lidé ve městě často umějí rozpoznat přidanou hodnotu městských farem.

Zeleninová farma

Po krátké prohlídce jejich “předsunuté pozice” jsme přejeli na hlavní část farmy. Tady mají své zázemí a hlavní pěstírny. Zhruba na jednom akru půdy (0,4 ha) zde ve fóliovnících pěstují přes zimu především špenát a rukolu. Ve větším skleníku pak mají i akvaponický systém na celoroční produkci salátů s volným místem pro pěstování microgreens. Původně zde byla skleníková pěstírna okrasných rostlin rodinné firmy. Když majitelé odcházeli do důchodu, prodali farmu Allanovi a Bobovi. Ti ze začátku navázali na místní tradici a první rok pokračovali v pěstování sazenic pro místní. To jim značně pomohlo v prvním roce podnikání. Následně začali realizovat svůj plán. V současnosti sazenice už neprodávají a dělají pouze CSA, microgreens a farmářské trhy.

Akvaponie

V roce 2012 postavili v hlavním skleníku velký akvaponický systém. Inspiraci a znalosti čerpali z podobných projektů po celých Spojených státech. Nakonec svoji akvaponii postavili podle vzoru Willa Allena z Growing Power v Milwaukee. Celý systém má zhruba 6×18 metrů a saláty zde pěstují celoročně na celkové ploše necelých 600 m2. V akvaponii chovají tilápie. Tyto teplomilné sladkovodní ryby jsou v USA velmi oblíbené a proto je i jejich prodej celkem snadný. Ryby z akvaponie farmáři prodávají celé na farmářských trzích v Syracuse. Vypěstovanou zeleninu z akvaponie prodávají jako součást CSA. Zajišťují tak svým členům čerstvou zeleninu i v zimním období. I když je akvaponie velmi důmyslný systém, Bob se svěřil, že nemají v plánu tento způsob pěstování dále rozšiřovat. Výdělek z prodeje ryb a zeleniny pokryje pouze provozní náklady a negeneruje jim podstatný zisk. Navíc údržba jejich systému je celkem pracná a zabírá jim velké množství času, nicméně akvaponie je to, co je odlišuje od ostatních farmářů na trzích. Díky tomu mají i lepší konkurenční postavení, protože “to jsou ti, co pěstují zeleninu v akvaponii”. Více se o tomto akvaponickém systému můžete dočíst zde.

Business model

Způsob podnikání je na této farmě rozhodně to nejzajímavější. První rok navázali na původní provoz zahradnictví a prodávali sazenice zeleniny místním lidem a odzkoušeli si, zda je vůbec tento typ podnikání pro ně samotné přijatelný. Druhý rok vybudovali akvaponický systém, díky kterému si vytvořili originální značku v regionu. Třetí rok začali prodávám systémem Komunitou podporovaného zemědělství a minulý rok se dostali na regionální farmářské trhy v Syracuse, což je pro místní ekologické farmáře “nejprestižnější” způsob prodeje. Letos plánují zvýšit počet závazků v CSA z loňských 90 až na 200. Takovýto nárůst členů mohou uspokojit jedině rozšiřováním pěstební plochy. Doposud pěstovali na nějakých 5 akrech půdy, nicméně se jim podařilo pronajmout dalších 7 akrů. Systém CSA je pro ně hlavním zdrojem příjmů a zdá se, že je to zde velmi úspěšný způsob prodeje zeleniny.

V minulém roce také začaly experimentovat s microgreens, které pravidelně dodávají do několika restaurací v oblasti. Jednu libru microgreens (0,45 kg) prodávají v přepočtu za 500 – 1000,- Kč. Za týden vypěstují okolo 10 liber těchto microgreens a podle Boba jde o produkt s největší přidanou hodnotou.

Univerzitní spolupráce

Dalším unikátem, který je neobvyklý především u nás v ČR, je spolupráce s místními univerzitami. Pro Státní univerzitu v Cortlandu pěstovali minulý rok 4000 rajčat a s Cornellskou univerzitou spolupracují na projektu štěpkového kotle pro vytápění skleníku a další grant získali na výzkum nových způsobů pěstování microgreens. Cornell University je jednou z nejlepších amerických univerzit v zemědělských oborech a její odborníci často spolupracují se soukromým sektorem na různých projektech. Od další organizace, která podporuje místní farmáře, dostali finance na stavbu jednoho fóliovníku. Zdá se, že pokud zde má člověk dobrý nápad a plán, dokáže dosáhnout na mnoho zdrojů podpory, které jeho business dále posouvají.

Infrastruktura

“Chlaďák” je nezbytnou součástí infrastruktury pro každého pěstitele zeleniny. Bob nám ukázal, jak si místo nákupu velmi drahého chladícího boxu, udělali vlastní za zlomek ceny. Dobře zaizolovanou místnost, v tomto případě přívěs, kterým vozí zeleninu na trhy, vybaví klasickou klimatizací. Místo vestavěného termostatu, který hlídá požadovanou teplotu a má jen omezený rozsah, naistalovali hračku s názvem Coolbot. Ta přinutí klimatizaci pracovat klidně až k bodu mrazu. Nejde o úplně nejelegantnější řešení, nicméně tímto ušetří několik tisíc dolarů za konvenční chladící jednotku. A náhrada rozbité klimatizace vyjde jen na pár set dolarů, místo drahé opravy opravdového chladícího boxu. S přívesem jezdí po farmářských trzích v okolí. V Syracuse, regionálním městě centrálního New Yorku, pak každou sobotu prodávají svoji produkci. Díky zelenině z akvaponie jsou na trzích během zimního období jediní, kteří prodávají čerstvé saláty.

Main Street Farms jsou ukázkou toho, jak lze úspěšně podnikat v zemědělství novými cestami, které vytvářejí možný model pro budoucnost. To vše by ale Allan s Bobem nedokázali, kdyby po lokálních a ekologických produktech nebyla v centrálním New Yorku poptávka. Takzvané “food movement” je zde opravdu silné a čím dál více lidí raději nakupuje čerstvou zeleninu od místního farmáře než tu, která je dovezena z druhého konce Spojených států.

Web farmy: www.mainstreetfarms.com

Autor: Jan Richtr, stipendista Fulbrightova programu (richtr.jan@gmail.com)

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků