Uzavřený cyklus jídla do škol: školní slupky jsou poklad

Jak snadno vznikne ze slupek a zbytků zeleniny výživný kompost se přesvědčili žáci pátých a šestých tříd ZŠ Angel v rámci dalšího z workshopů projektu Uzavřený cyklus jídla do škol. Pod naším vedením si vyrobili tři vermikompostéry, tedy “žížalí domečky”, kde se jim o proměnu odpadků v poklad postarají noví školní mazlíčci.

Workshop výroby vermikompostérů_1

Výchova k ekologii začíná už vybraným materiálem – kompostéry totiž vznikají z vyřazených plastových kyblíků od mléka, které Kokoze dodává jídelna pečovatelského domu pro seniory.

Kromě tvoření samotných kompostérů se žáci dozvěděli i vše podstatné o tom, proč je důležité kompostovat a co všechno do vermikompostéru patří. Pak už mohli hotové domečky zabydlet, aby uvnitř mohly hodovat žížaly. Jak se to dělá?

Na proděravěném dnu prvního kyblíku je třeba vytvořit podestýlku z natrhaných proložek od vajíček. Přidáme vrstvu nadrobno pokrájených zbytků rostlinného původu a hostina může začít. Pokud se žížalám daří dobře, už po dvou měsících můžeme sklízet první kompost a žížalí čaj, superhnojivo, které dodá výživu školním záhonům i truhlíkům.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků