menu
CZ

I školní slupky už se mění v poklad

Jak snadno vznikne ze slupek a zbytků zeleniny výživný kompost se přesvědčili žáci pátých a šestých tříd ZŠ Angel v rámci dalšího z workshopů projektu Uzavřený cyklus jídla do škol. Pod naším vedením si vyrobili tři vermikompostéry, tedy “žížalí domečky”, kde se jim o proměnu odpadků v poklad postarají noví školní mazlíčci. 

Workshop výroby vermikompostérů_2 Workshop výroby vermikompostérů_1

Výchova k ekologii začíná už vybraným materiálem – kompostéry totiž vznikají z vyřazených plastových kyblíků od mléka, které Kokoze dodává jídelna pečovatelského domu pro seniory. 

Kromě tvoření samotných kompostérů se žáci dozvěděli i vše podstatné o tom, proč je důležité kompostovat a co všechno do vermikompostéru patří. Pak už mohli hotové domečky zabydlet, aby uvnitř mohly hodovat žížaly. Jak se to dělá?

Na proděravěném dnu prvního kyblíku je třeba vytvořit podestýlku z natrhaných proložek od vajíček. Přidáme vrstvu nadrobno pokrájených zbytků rostlinného původu a hostina může začít. Pokud se žížalám daří dobře, už po dvou měsících můžeme sklízet první kompost a žížalí čaj, superhnojivo, které dodá výživu školním záhonům i truhlíkům.

Autorem článku je Denisa

Podobné články
Veronika Makovská
03.06.2020

Pařížská čtvrť La Chapelle se netěší té nejlepší pověsti, je v ní spousta shonu, hluku, vůní, barev, exotických krámků, bazarů, nechvalně se však proslavila krádežemi a obtěžováním na ulici. Výraznou architektonickou ... Číst dál >

Soňa Houžvová
28.04.2020

Od roku 2018 nabízíme na e-shopu Kokozy český vermikompostér Urbalive také v žížalami zabydlené variantě. Rozhodli jsme se tak ušetřit čas a usnadnit práci těm, kteří nechtějí žížaly „barterovat“ přes žížalí mapu mapko.cz, ... Číst dál >