Pařížská inspirace: Jak se stát mistrem kompostářem?

Žijeme ve 21. století a snad ve všech oborech se objevují zcela nové pracovní pozice. Co třeba takový happiness manager nebo programátor umělé inteligence. V oblasti udržitelnosti tomu není jinak. Při naší kompostovací misi do Paříže jsme měli tu čest potkat opravdového mistra kompostáře, neboli ve francouzštině maître composteur. Hádejte, co je jeho náplní práce. 

Mistr kompostář je respektovaná profese

Jean-Jacques Fasquel je jedním ze zhruba 300 mistrů kompostářů v celé Francii. Toto své poslání vykonává pod hlavičkou pařížské radnice. Mistr kompostář není žádné ořezávátko, je to člověk bodrý a moudrý, který má ke krajině opravdový vztah a chce v tom rozvíjet i své okolí. Jeho posláním je učit lidi, jak lépe nakládat s bioodpadem skrze umění kompostování a vracet do půdy živiny v podobě kompostu. Jak říká Jean-Jacques, mistr kompostář je respektovaná profese. P.S.: Kdo má rád kompost, má rád lidi. 

Kurz Mistr kompostář

Pozici mistra kompostáře zastřešuje a financuje obvykle radnice města a najdeme ji i v jiných zemích, např. v Anglii, Belgii, Kanadě, Austrálii a dalších. Abyste se mohli mistrem kompostářem stát, je obvykle potřeba absolvovat několikadenní kurz, kde se dozvíte vše o kompostování, o různých metodách a technikách, o kompostování doma, komunitním kompostování a nesmí chybět troubleshooting, tedy jak řešit problémy. Kromě teorie se jde i do terénu. V praxi je pak mistr kompostář většinou nasazen do akce v rámci konkrétního projektu, např. při zavedení komunitního kompostování v městské části nebo v objektu bytového domu. Předává informace o tom, jak třídit bioodpad, jak pečovat o kompost, kontroluje kvalitu kompostu a současně podporuje komunitu.

Co radí mistr

Důležité je mít povědomí o základních pravidlech kompostování. S tím souvisí jedna důležitá věc, na kterou si v Paříži dávají hodně záležet a pak mají tak krásné komposty – přidávání suché dřevnaté složky do kompostu. Městské komunitní vícekomorové kompostéry mají vždy jednu komoru vyhrazenou pro skladování drobné štěpky, kterou se nebojí použít. Pařížané po každém nakrmení kompostu bioodpadem automaticky sahají po naběračce se štěpkou. Ta je zástupcem uhlíkatého materiálu a krásně balancuje poměr C:N (hnědé:zelenému) a dodává kompostu strukturu. Pak je to také aerace kompostu, na kterou Jean-Jacques používá pro nás nevídaný, elegantní a vysoce výkonný nástroj hodný kouzelníků z Bradavic. Je to kompostovací hůlka! Ale jaká! Brzy ji snad najdete na našem e-shopu.

Jean-Jacques provzdušňuje kompost v Jardin Santerre.

Pařížská radnice má kompostovací plán

Pařížská radnice se rozhodla zvolit strategii „nulového odpadu“ s cílem omezit skládkování a spalování odpadu, který by mohl být znovu použit. Paříž se zavazuje omezit plýtvání potravinami a  kompostování má dokonce svůj vlastní Pařížský plán kompostování 2016-2020. Tato strategie se aplikuje do praxe každodenních aktivit Pařížanů pomocí nejrůznějších osvětových a vzdělávacích akcí a reálných řešení, jako jsou např. komunitní zahrady a komunitní kompostéry. Při našich rozhovorech jsme se dozvěděli, že podporu komunitních zahrad má starostka Paříže jako jeden z cílů, který s velkým nasazením plní, a proto v Paříži přibývají rychlostí světla. 

 

 

Těšíme se, až se “mistr kompostář” zavede i v našich luzích a hájích. Kdo se hlásí?

S mistrem kompostářem u kompostérů 12. pařížského obvodu.

Zdroje, aneb jedna žížala povídala:

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků