Seriál příkladů dobré praxe: Oživení vnitrobloku

Sousedé z několika obytných domů u ulice Mečislavova na Praze 4 se rozhodli v polootevřeném vnitrobloku vybudovat komunitní zahradu. Původně pozemek sloužil k parkování, ale jak se mezi obyvateli domů začaly objevovat děti, jejich rodiče měli čím dál větší chuť vytvořit prostor jak pro hraní, tak pro sousedská setkávání přímo pod okny domů.

 

Jak vznikla „Mečislavka“

Prvním krokem k vytvoření zelené oázy byla aktivita – účast na workshopu o zakládání komunitních zahrad, účast na snídani se starostou Prahy 4 a následně zapojení do projektu komunitního sázení vyhlášeného Prahou 4. Do budování zahrady se přes Kokozu podařilo zapojit i firemního partnera, díky kterému vyrostla zahrada opravdu velkolepá.

Díky tomuto propojení se zněkolikanásobil původně plánovaný rozpočet a mohla tak vyrůst komunitní zahrada s 20 vyvýšenými záhony, s trvalkovými záhony a jedlými keři, došlo k revitalizaci plochy tak, aby se zde bez obav mohly pohybovat děti (odstranila se část navážky) a autům se vyhradil pro parkování menší, ale dostatečný prostor. Zároveň byla zahrada vybavena mobiliářem k sezení, ale i kompostérem. Celá zahrada vyrostla pod rukama integrační dílny zaměstnávající osoby se zkušeností s duševním onemocněním, ale i s velkým přispěním místních obyvatel.

Z celé revitalizace se stala malá slavnost, která vyvrcholila v závěru velkou oslavou se zapojením značné části obyvatel vnitrobloku a jeho okolí, přizvaní novináři osázeli část záhonů.

 

„Mečislavka“ v současnosti

I po několika letech vnitroblok aktivně žije, v zimě se v něm bruslí, pořádají se sousedské slavnosti, zapojují se do nuselských komunitních akcí, které často sami pořádají. Sousedé o vnitroblok pečují a postupně doplňují jak rostliny, tak mobiliář. Důležité pro rozvoj zahrady bylo založení spolku a přesun zodpovědnosti z jednoho koordinátora na skupinu aktivních lidí.

Vnitroblok Mečislavova se proměnil ve spolek Probuďme Nusle, který podporuje život v celých Nuslích.

Reportáž z Prahy 4: https://www.praha4.cz/Komunitni-sazeni.



Seriál příkladů dobré praxe podpořilo hlavní město Praha.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků