Seriál příkladů dobré praxe: Kompostování v kancelářských budovách

V roce 2020 se v Pražské tržnici otevřelo komunitní centrum H40, které vytvořilo zázemí pro firmy zabývající se digitálními technologiemi a uměním. V podkroví třípatrové budovy bývalé chladírny najdete kromě kanceláří Kokozy i další živé tvory za světa fauny a flóry. V Kokoze se snažíme žít naši pravdu, jak nejlépe umíme, a s radostí prosazujeme kompostování i pěstování v kancelářských podmínkách.

 

Co nám v kanceláři roste?

V Kokoze se postupně měníme na tyrkysovou organizaci, což třeba znamená, že naše záměry překračují pouhý zisk, respektujeme lidi jako celistvé bytosti, rozvíjíme sebeřízení a zapojujeme se do rozhodování. Takže i o pěstování jsme se rozhodli komunitně a každý se na něm podílí dle svých možností. 

Ze stropu nám visí kokedamy, které pravidelně koupe naše manažerka štěstí Háňa. Naše finanční manažerka Monča přinesla kytku, která ji provází už od internátní školy. Pro radost jsme si také pořídili květiny ze swapu. Na stole vedle počítačů testujeme klíčivost seed bomb. A Soňa má záchranou stanici pro avokáda, která jí z pecky pravidelně vyklíčí ve vermikompostéru.

 

Jak v kanceláři kompostujeme?

Aktuálně máme v kanceláři tři různé druhy vermikompostérů a jednu nádobu Bokashi. Český krasavec, vermikompostér Urbalive, je první, kdo vás při vstupu do naší kanceláře uvítá. Za zády naší Monči pak najdete francouzský City Worms, o kterém snad ani neví. A do toho zrovna testujeme jeden boubelatý „vermík“ z Francie. Testování produktů je pro nás moc důležité a dbáme na to, aby jím prošel každý z nabízených produktů v našem online obchodě. V Bokashi Organko se aktuálně testuje Bokashi směs, kterou ladíme podle vlastní receptury.

Abychom tu divou zvěř nakrmili, sbíráme bioodpad v naší společné kuchyňce, kde je na to určená nádoba. Netřídí jen tým Kokozy, ale také naši přátelé z Bony, Tamjdem, Přenosy do kin, OSE, ale i holky z inkubátoru a Žijeme montessori nebo Nika z keramické dílny. 

Až nakrmíme žížaly, zbylý bioodpad zpracuje elektrický kompostér GreenGood, který je také součástí kuchyňky, hned vedle myčky na nádobí. V suterénu máme ještě další kompostovací mazlíčky a řešení, ale o tom zase jindy.

 

A kolik sklidíme kompostu?

Jednou za přibližně 6 týdnů sklízíme 1 kbelík = 10 litrů substrátu z elektrického kompostéru, 5 litrů vermikompostu asi za 3 měsíce a několik litrů žížalího čaje. Sklizené hnojivo poté putuje do naší integrační dílny, která tento černý poklad využije například při realizaci komunitních zahrad.

Máte zájem o kompostovací řešení ve vaší kanceláři? Napište nám na info@kokoza.cz.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků