Kompostování v zimě? Ano!

kompostování v zimě

Teplota je jedním ze základních faktorů, které ovlivňují proces kompostování. Jak zajistit podmínky, aby mikroorganismy v kompostu pracovali na rozkladu našich slupek, i když teplota vnějšího prostředí klesá až do záporných čísel? 

 

Čím větší objem, tím lepší izolace 

Náchylnější na promrznutí budou menší kompostovací kupy a kupičky, které nejsou nijak chráněny. Čím je objem kompostu větší, tím lépe stěny tvořené biomasou udrží teplo a jen tak nepromrznou. V případě uzavřených plastových kompostérů nebo těch s dřevěnou konstrukcí se většinou setkáme s objemy komory kolem 1 m3, což je ideální.

Plastové zahradní kompostéry nejsou tak náchylné na promrznutí.

 

Připravte si zdroj uhlíkatých materiálů

Klíčem pro úspěšné kompostování s fajnovým černým kompostem při sklizni je míchání „hnědých a zelených“ materiálů, tedy těch uhlíkatých a dusíkatých. To platí po celý rok, viz článek Kompost = hromada, která má pravidla. Je důležité promyslet, kde v zimě budete brát zdroj dřevní štěpky, hoblin, slámy, listí či jiných suchých materiálů. Nejlepší je udělat si zásoby a ty mít po ruce tak, abyste čerstvě vhozený bioodpad z kuchyně mohli rovnou zasypat hnědou vrstvou. Ta doladí správnou skladbu materiálu pro spokojené mikroorganismy a také povrch kompostu zamulčuje. 

 

Povrch kompostu přikryjte

V případě uzavřených zahradních kompostů to není nutné, ale v případě různých otevřených konstrukcí je doporučeno položit na povrch hromady kompostu izolační vrstvu a dávat pozor na únik tepla. Dobře vám může posloužit pytlovina, stará deka či jiná prodyšná textilie. 

 

Bioodpad přidávejte svrchu

Pokud jste se rozhodli pro přikrývání kompostu např. pytlovinou, jednoduše ji odkryjte a odstraňte také případný mulč ze suchých materiálů, které jste přidali při posledním vhazování bioodpadu. V zahradnické rukavici nebo pomocí malé lopatky či rýčku vytvořte díru pro vhození vašeho bioodpadu. Poté jej opět zahrňte či zasypte nějakým hnědým materiálem.

Čerstvě vhozený bioodpad zasypte hnědou vrstvou.

 

Kompost nepřehazujte 

V zimě raději kompost nepřehazujte. Tuhle aktivitu si ušetřete na jaro. V zimě by vám mohlo kvůli překopání uniknout velké množství cenného tepla, které je potřeba ochraňovat a hýčkat. 

 

Když kompost zmrzne

Menší komposty, které nemají dostatečnou zásobu biomasy, jsou více náchylné k promrznutí. Stejně tak komposty, které se nekrmí pravidelně, např. ten na chatě, kam v zimě nejezdíme. Takové komposty nemají zásobu čerstvého bioodpadu, který by v něm vytvářel ohnisko tepla. Je možné, že kompost zapadne sněhem a moc živo v něm nebude. Pokud se tak stane, nebuďte smutní. Jakmile kruté mrazy povolí a vyleze trochu sluníčka, kompost zase ožije. Tím spíš, když jej znovu nakrmíte.

Zajímavé zdroje, aneb jedna slupka povídala:

  • Video: Composting in Winter: 4 Tips for success, Gardens That Matter

Tento článek vznikl v rámci projektu SVJ kompostuje! II., který byl podpořen Magistrátem hl. města Prahy. Děkujeme!

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků