Bokashi akademie s Kokozou

3. díl: Jak uzavřít bokashi do cyklu?

O čem je 3. díl Bokashi akademie s Kokozou?

  • Dozvíte se, jaké jsou výstupy bokashi metody.
  • Naučíte se správně zpracovat bokashi výstupy.

Co získáte fermentací bioodpadu v bokashi?

Oproti klasickému kompostování není výstupem bokashi kompost, ale dvě různé složky – bokashi džusfermentovaná bokashi hmota.

  • Bokashi džus je fermentační tekutina, která se začne tvořit zhruba 14 dní po založení bokashi. Během běžného používání se doporučuje stáčet každých 3 až 5 dní. Tvorbu výluhu může ovlivnit více faktorů, jako je např. vlhkost vkládaného materiálu, míra dusání nebo vnější teplota prostředí. Nezoufejte proto, pokud si dá výluh na čas. Bokashi džus obsahuje rozpustné živiny lehce využitelné rostlinami, v praxi to znamená málo dusíku, více draslíku a fosforu.
  • Přestože fermentovaná bokashi hmota není hotový kompost a před jejím použitím je potřeba s ní dále pracovat, zachovává v sobě spoustu živin a podobně jako kompost obohacuje půdu o potřebné a užitečné látky. Studie nejčastěji mezi benefity bokashi hmoty uvádějí pozitivní vliv na rozmanitost půdní mikrobiální komunity, alternativu pro nahrazení kupovaných chemických hnojiv, zlepšení zemědělského prostředí, odpuzování škůdců, vliv na zvýšení kvality půdy a větší úrodu.

K čemu je dobrý bokashi džus?

Bokashi džus lze využít třemi způsoby:

  • Pokud jste do bokashi nevhazovali příliš osoleného vařeného jídla, lze ho použít jako tekuté hnojivo pro rostliny. Džus se nicméně podobá energetickému nápoji pro rostliny, proto je nutné ho vždy před použitím pořádně naředit, zhruba 1 : 100 (na 10l konev stačí 1 dcl bokashi džusu). Ideální je aplikovat jej v sezóně max. jednou týdně.
  • V koncentrované podobě džus můžete využít pro vyhubení plevele, např.: mezi dlaždičkami.
  • Tekutina z bokashi je velmi acidická a má nízké pH, proto se skvěle hodí také pro čištění odpadů. Koncentrát džusu stačí smíchat s jedlou sodou a protáhnout jím veškeré trubky. Jde ale především o preventivní řešení. Pokud tedy vaše domácnost trpí ucpáním odpadu, doporučujeme použít konvenční prostředky.

Bokashi džus nikdy nevylévejte do přírodních vod kvůli nízkému pH a velmi vysoké biochemické spotřebě kyslíku (BSK).

Tip: Pokud se nechystáte bokashi džus ihned použít, dejte lahvičku do lednice. Čím méně vzduchu, tím lépe. Využijte ho nicméně co nejdříve.

Jak vypadá hotová fermentovaná bokashi hmota?

Máte naplněné bokashi? Zasypte vrchní vrstvu bioodpadu bokashi směsí a nádobu pořádně uzavřete. Počkejte 2 až 4 týdny, než se veškerý bioodpad zfermentuje, a poté bokashi otevřete a podívejte se na výsledek. Kromě charakteristické kyselé fermentační vůně se na první pohled zdá, že vypadá stále stejně jako čerstvý bioodpad. Ale to je omyl! Bioodpad má po fermentaci úplně jiné fyzikální a chemické vlastnosti. Bokashi hmota by měla být měkká, oslizlá a hlavně plná mikroorganismů.

Bokashi se daří v cyklu. Zbytky jídla vyhoďte do bokashi nádoby, nechte bioodpad zfermentovat a poté hmotu zakopejte do půdy. Půdu tak obohatíte o nové živiny a snadno si na ní můžete vypěstovat vlastní jídlo.

5 způsobů jak naložit s bokashi hmotou

1. Zakopejte hmotu do půdy

Vykopejte jámu zhruba 20 až 30 cm hlubokou a vložte do ní fermentovanou bokashi hmotu. Je dobré ji promíchat s půdou a na závěr zahrnout aspoň 20 cm vrstvou půdy. Díra by měla být cca 30 cm daleko od kořenového systému rostlin, aby fermentovaný odpad svou kyselostí nespálil kořínky rostlin. Dopřejte hmotě v půdě okolo 2 týdnů, aby se vyrovnalo její pH, a pak se pusťte do sázení. Půda bude obohacena o spoustu živin a bude se v ní velmi dobře pěstovat. Tento postup můžete zkusit i s květináči, truhlíky a vyvýšenými záhony.

2. Přidejte ji do kompostéru

Bokashi hmota díky svým prospěšným mikroorganismům funguje jako urychlovač kompostu. Na typu kompostéru nesejde – bokashi ocení zahradní kompostér, podzemní vermikompostér Subpod i komunitní kompostér. Je to skvělý způsob, jak oživit neúspěšnou a pomalu tlející hromadu kompostu. Ideální je materiál v kompostéru zahrabat aspoň 20cm vrstvou kompostu. Zabráníte tak případnému uvolňování kyselého zápachu a zamezíte přístupu škůdců.

3. Nakrmte bokashi hmotou žížaly

Kalifornské žížaly (Eisenia andrei) ve vermikompostéru milují bokashi a navíc ho přemění na výživný vermikompost. Bokashi hmota je plná mikrobů a krásně měkká, což z ní dělá oblíbené jídlo žížal. A vůbec nevadí, že bokashi hmota obsahuje potraviny, které žížaly normálně nejí (např.: citrusy, cibule, česnek, mléčné výrobky) – žížaly to sní všechno! A protože je už bokashi hmota částečně rozložená, zapráší se vám po ní ve vermikompostéru. Ze zkušenosti Kokozáků zpracují žížaly celé 16l bokashi za 2 týdny až měsíc. Více se dozvíte v našem blogovém článku.

4. Připravte si substrát na výsadbu

Pokud potřebujete oživit vyčerpanou půdu třeba z loňských rajčat, oceníte tzv. metodu soil factory. Vezměte si například plastovou krabici nebo si směs připravte rovnou do vyvýšeného záhonu, truhlíku nebo velkého květináče. Nejprve do nádoby vložte zeminu, poté přidejte bokashi a znovu zasypte hlínou. Takto můžete vytvořit třeba dvě „zasendvičované“ bokashi vrstvy. Horní vrstva zeminy, do které později budete sázet, by měla být okolo 20 cm vysoká. Připravený sendvič přikryjte novinami nebo kusem hadru a nechte v pokojové teplotě okolo 4–6 týdnů odpočívat (v případě záhonu doporučujeme zateplení třeba pomocí polystyrenu). Pro bližší detaily postupujte dle našeho YouTubového videa nebo blogového článku.

5. Vyhoďte hmotu do hnědé popelnice na biooodpad

Pokud využíváte svoz hnědé nádoby na bioodpad, můžete fermentovanou hmotu odhazovat právě tam. Může se to zdát sice jako škoda, ale známe příklady dobré praxe, kdy právě bokashi v tandemu s hnědou popelnicí ochraňuje městská prostředí před zápachem, invazí larev, much a hlodavců, které účinně odpuzuje. Navíc v kompostárně poslouží jako zdroj živin a urychlovač kompostu.