O kompostování s lékařem Robertem Jůzkem - Kokoza

O kompostování s lékařem Robertem Jůzkem

Tentokrát jsme se pustili do rozhovoru s jedním z našich fanoušků a nadšenců do kompostování. Robert Jůzek je mladý lékař, který má doma Bokashi Organko II i Organko Double a vermikompostér. Jeho názory i mnohaleté nám připadají velmi inspirativní, proto bychom je rádi sdíleli i s vámi.

Co vás přivedlo ke třídění organických zbytků a kompostování?

Robert Jůzek: Především touha vnímat více přírodu, její potřeby a chovat se k ní ohleduplněji. V dnešní konzumní společnosti je spotřeba přírodního bohatství obrovská, přírodní zdroje vysáváme podle toho, jak je potřeba, a už nemyslíme na to, že by se mohly vyčerpat. Každý dnes revitalizuje domy, auta, počítače, mobily, oblečení, ale to samé potřebuje i prostor kolem nás.

Společností rezonují témata jako globální oteplování, znečišťování ovzduší, zamořování moří plasty, vymírání zvířecích druhů a další celosvětové problémy. Je kladen důraz na celkovou změnu, hodně se diskutuje, hodně se nařizuje, hodně se zakazuje, hodně se upravuje. Je skvělé snažit se dát věcem nějaký řád a měnit je shora, ale ta největší změna musí přijít od nás samotných. A to tehdy, když změním určité návyky a zkusím se na věci podívat z jiné strany, z jiného úhlu pohledu a dělat věci jinak. Těch příkladů je mnoho – méně jezdit autem, méně létat, nestydět se sesbírat odpadky kolem popelnice, v parku nebo v lese, zasadit pár stromů, nepít z plastových lahví, nejíst tolik masa, nekupovat tolik zbytečných věcí. Nejsem zastánce extrémů a černobílého pohledu na věc, stačí hledat kompromisy a být si vědom svého rozhodnutí.

Pokud já něco změním, abych pomohl přírodě, tak jdu příkladem ostatním a mohu je pozitivně motivovat. Líbí se mi následující myšlenka již vyřčená někým přede mnou. Je třeba si uvědomit, kdo jsme, vrátit se ke kořenům (v této souvislosti k přírodě) a mít více osobní zodpovědnosti za ulici, ve které bydlíme, za město, ve kterém žijeme. Pak můžeme měnit věci kolem nás.

V čem spatřujete největší přínos kompostování?

Robert Jůzek: Snížení množství komunálního odpadu. Využití výsledného produktu kompostování na zahrádkách, v bytech či vnitroblocích pro další pěstování. Obohacení půdy ve městech. Minimalizování potřeby kupovat průmyslová hnojiva.

Jak vypadaly vaše kompostovací začátky? 🙂

Robert Jůzek: To by dalo na samostatný rozhovor. Důležitá je trpělivost. Musel jsem udělat hodně chyb, abych pochopil fungování kompostu. Obecné rady jsou sice dobré, ale osobní zkušenost je nepřenosná. Kompostování s Bokashi oproti vermikompostování není tak náročné svým způsobem a variabilitou. Obojí ale potřebuje váš čas a pochopení, že to je proces, který se v čase vyvíjí.

Víme, že využíváte nejen vermikompostér, ale také metodu Bokashi. Jak vám každá z nich vyhovuje?

Robert Jůzek: Vyhovuje mi vzájemné prolínání jednotlivých způsobů. Ve vermikompostéru spotřebuji například obal od vajíček nebo do něj dávám kávovou sedlinu i s filtračním papírem. Pro kompostování v bytě je ale podle mého jednoznačně lepší Bokashi. Je to sice finančně náročnější, jelikož musíte kupovat směs mikroorganismů a výsledný produkt musíte někde zakopat, ale můžete spotřebovat všechen bioodpad a odpadá vám starost s dalšími obyvateli vermikompostéru.

U vermikompostéru je třeba více rozmýšlet, co do něj dáte a v jakém množství. Je to tedy spíše doplněk a radost, v podstatě nový domácí mazlíček. Pro rychlé, jednoduché a bezstarostné kompostování to ale opravdu není. Chce to čas, než se člověk naučí porozumět celému vermikompostovacímu ekosystému. Trvalo mi to téměř dva roky. Musel jsem sledovat hodně proměnných a v čase na ně reagovat podle potřeby.

Proč jste se rozhodl začít využívat také Bokashi?

Robert Jůzek: Díky Bokashi můžete v domácnosti kompostovat větší objem bioodpadu beze strachu z mušek, koutulí a dalšího hmyzu. Navíc zpracuje širší spektrum různého bioodpadu, tedy kromě papíru, který házím do vermikompostéru.

Jaký model máte?

Robert Jůzek: V bytě mám vermikompostér Urbalive se třemi patry a jeden Bokashi Organko II, který se podle mě do interiéru více hodí. Škála barev, ve kterých se vyrábí, se stále rozšiřuje a lze si vybrat tak, aby byl i designovým prvkem v minimalistické domácnosti. Později jsem přemýšlel, kde nechám dozrát bioodpad po naplnění nádoby, a pořídil jsem další dvě nádoby Bokashi Organko I. V období jaro-podzim je mám na balkoně a postupně je plním. V zimě nechávám bioodpad dozrávat ve sklepě, kde je příznivější teplota.

Lidé se nás často ptají, kolik odpadu se do Bokashi vejde. Za jak dlouho ho doma průměrně naplníte?

Robert Jůzek: Množství materiálu se odvíjí od sezony. V zimě bývá bioodpadu o něco méně, takže jednu nádobu Bokashi Organko II naplním zhruba za 10-14 dní. Poté, co je plná, přesypu všechen obsah do Bokashi Organko I, který je větší, a v posledních týdnech doplním zbytek nádoby bioodpadem ze supermarketu. Například pravidelně v obchodě sbírám odlomené natě od kořenové zeleniny. S příchodem jara je organických zbytků více a jsem schopen naplnit Bokashi Organko II za týden. Tím, že mám dvě nádoby, docílím zrání 14 dní. Výsledný produkt zakopu a znovu začnu Bokashi plnit.

Co děláte s výsledným materiálem? Spoustu lidí odrazuje, že ho musí posléze zakopávat do půdy.

Robert Jůzek: Zakopávám ho do půdy. Například v okolí domu v blízkosti křoví, kde není tráva, ale spíše suchá zem. Po několika měsících jsem se posunul o kousek dál a ze zvědavosti se podíval, jak vypadá materiál, který jsem zakopal už pár měsíců nazpět. Výsledek mě překvapil – z odpadu nezbylo nic, našel jsem pouze několik nebývale velkých žížal a na pohled kvalitní zem. Rád bych ještě pomocí dostupných metod zjistil kvalitu půdy. Využívám také blízko se nacházející Kunratický les, kdy odhrnu lesní hrabanku, vykopu díru, zakopu odpad a překryju zpět hrabankou. Chtěl bych časem zkusit dávat Bokashi materiál i do vermikompostéru.

Zajímá nás váš názor. Co myslíte, že je potřeba udělat, aby se kompostování stalo běžnou součástí většiny domácností?

Robert Jůzek: Ohromný vliv mají sociální sítě,  které jsou podle mého dobrý sluha, ale zlý pán. Sociální sítě mohou přispět k tomu, aby se kompostování stalo módním trendem. Otázkou zůstává, jestli natrvalo. Trendy časem odejdou a jsou nahrazeny jinými. Mnoho lidí nakoupí vermikompostéry a pak je prodávají a u kompostování vůbec nezůstanou. Stojí je to čas, který chtějí věnovat třeba něčemu jinému. Myslím, že to je běh na dlouhou trať a mělo by to být více dostupné. Každopádně důležité je začít a jít příkladem. Dělat to, co mě baví a co mi dává smysl, a přemýšlet nad tím komplexně. Nemusí většina domácností kompostovat. Důležité je, aby kompostovala alespoň část, která u toho vydrží.

Tento článek vznikl v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování, který je spolufinancován Ministerstvem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků