Rozhovor s Janem Řežábem: O radosti z pěstování, efektivitě a extrémní úrodě

Jan Řezá a jeho úroda

S Janem Řežábem, impact investorem Kokozy, ekologickým nadšencem do pěstování, majitelem a zakladatelem společnosti JRD a oboru udržitelného stavitelství v ČR, jsme si povídali  o jeho zkušenostech s vyvýšenými záhony, bokashi hnojivem i zavlažovacím systémem WaterUps. Jan dokazuje, že i na malém prostoru a s minimem času se dá vypěstovat překvapivě bohatá úroda – a navíc bez zbytečného odpadu.

Kolik času zahradě přes sezónu věnujete?

Jan Řežáb: Já se snažím všechno dělat co nejefektivněji, protože na to prostě nemám tolik času. Od jara, kdy předpěstovávám, až po likvidaci záhonů – všechno dělám maximálně efektivně, abych se s tím moc nezdržoval.

V období sklizně se jim věnuju denně. Večer většinou dostanu zadání: nasbírej tenhle druh zeleniny, aby byla večeře. To zabere tak čtvrt hodiny. A jsou samozřejmě období, kdy je potřeba tomu dát víc péče. Nejnáročnější jsou začátky,  založení záhonů, pak když vyletí plevel, zaštípávání rajčat, stavění opor. Jakmile už sezóna běží, je to půl hodiny za týden.

Proč jste se rozhodl pro vyvýšené záhony, když máte dost prostoru i na klasické pěstování?

Jan Řežáb: Já jsem vyrostl pod takovým tím rodinným tlakem: jako dítě musíš něco opečovávat na zahradě. Tehdy jsem si k tomu spíš vytvořil odpor. Ale kolem dvaceti jsem zjistil, že mi strašně chybí ten pocit být v kontaktu se zemí. Jenže hrabat se v ní po kolenou je nepříjemné,
a čím jste starší, tím víc oceníte, že můžete stát rovně a pracovat ergonomicky. Tahle výška záhonů je ideální. Má to spoustu výhod – nemusíte se ohýbat, dobře se s tím pracuje během celé sezóny a je to strašně efektivní na prostor.

Jak je to v nich s plevelem nebo se škůdci, potýkáte se s nimi více či méně, než při běžném pěstování v zemi?

Jan Řežáb: S plevelem razantně méně. Hodně záleží na tom, co tam nasypete. Když tam dáte kompost plný plevelů, tak se vám rozjede, ale většinou je to jen na začátku – vytrháte
a je klid. Já už vlastně nepleju. 

Škůdci jsou dvě kategorie. Jedno jsou breberky – někdy to nechávám přírodě, ale u květáku nebo brokolice to prostě neumím bez postřiku, jinak o ty rostliny přijdu. Druhá věc je plíseň na rajčatech, ta je nejhorší – tu bohužel stříkám, jinak by byla úroda mizerná. Dá se to ale zachránit i během sezóny.

Jan Řežáb o efektivním pěstování

Zmínil jste, že používáte bokashi výluh. Je na rostlinách vidět rozdíl?

Jan Řežáb: Loni jsem udělal takový experiment. Bydlel jsem v bytě, měl jsem střešní terasu a ani dámy z Kokozy nevěřily, že je možné, co tam všechno vyroste už za první sezónu. Vypěstoval jsem šedesát dýní – a ty máme ještě teď v srpnu. K tomu skoro veškerou zeleninu a mnoho druhů ovoce.
To bylo také dáno tím, že jsem kompostoval všemi způsoby – vermikompostérem, bokashi,
i klasickým kompostem – dokonce i na terase u bytu. Ale to nejefektivnější, k čemu jsem se dostal je,  že měkké zbytky z domácnosti dám do bokashi kompostéru, zasypu směsí od Kokozy a po dvou až třech týdnech, kdy je toho dostatek,  stáčím výluh. Naředím a zalévám. Jednou jsem zapomněl zředit a všechno spálil. Ale jinak si myslím, že to je to,  díky čemu je úroda někdy až extrémní.

Letos zkoušíte WaterUps. Jaké jsou první dojmy?

Jan Řežáb: Z devíti záhonů mám sedm s WaterUps a dva bez, abych mohl porovnávat.
Na začátku jsem tomu moc nevěřil, teď začínám a zalévám míň. Letos ale hodně prší, takže úplně objektivně to zhodnotit nemůžu. Teď odjíždím na dovolenou – zaleju a jsem zvědavý, jak to bude vypadat, až se vrátím.

Co byste poradil lidem, kteří chtějí pěstovat, ale myslí si, že na to nemají čas nebo prostor?

Jan Řežáb: Dá se to realizovat kdekoli. Měl jsem byt se zahradou, byt s terasou, teď zahradu,
a na hrozně malé ploše se dá vypěstovat téměř všechno, co potřebujete pro sezónní období.

Ale zdůraznil bych, že je důležité pracovat s veškerým bioodpadem, jak  z domácnosti, tak 
z pěstování. Je hrozně dobrý pocit, když dokážete všechno zpracovat a ono vám to ještě dodá ty živiny, které vrátíte do půdy, a udělají vám tu extrémní úrodu. To je radost dvakrát: že nemáte odpad a že si toho spoustu vypěstujete sami a je to o mnoho lepší! Nic nevyhazujete. A ta chuť? To se ani nedá nikde koupit nebo nahradit. 

Jan Řežáb o efektivním pěstování a úrodě

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků