Seriál příkladů dobré praxe: Kompostování v bytě i vnitrobloku

Náš jihoamerický kamarád a podporovatel Roberto se svou ženou Helenkou patří k těm, kteří stejně jako my slupky od ovoce, zeleniny nebo třeba kávovou sedlinu vnímají jako cenný materiál. S příchodem dítěte začali ještě více připravovat jídlo doma a hledali možnosti, jak tento cenný materiál zpracovat. Nejvíce se jim osvědčila kombinace vermikompostéru a zahradního kompostéru ve vnitrobloku.

 

Roberto pečuje o dvojici komunitních kompostérů ve vnitrobloku

 

Vermikompostování v městském bytě

Vermikompostování je kompostování pomocí kalifornských žížal a dalších mikroorganismů, které se postarají o slupky. Roberto a Helenka si vyrobili vermikompostér z kyblíků na workshopu s Kokozou v roce 2016 a poté si pořídili ještě jeden model (viz foto). Vermikompostér je obvykle určen pro 2—4 osoby, a proto nejlépe poslouží v tandemu s dalším kompostovacím řešením. Roberto s Helenkou zvolili komunitní kompostér ve vnitrobloku. Více o vermikompostování vám rádi prozradíme v článku: Vermikompostovací FAQ aneb odpovědi na nejčastěji kladené otázky.

Roberto a Helenka jsou aktivní na mapě komunitních zahrad a kompostérů mapko.cz, ve které mohou začínající vermikompostáři pořídit žížalí násady výměnou např. za něco dobrého na zub. Skrze Mapko rozdali Helenka s Robertem už na 30 žížalích násad! Smekáme a děkujeme.

 

O žížaly bude mít brzy zájem i malá kompostářka Laura

 

Komunitní kompostér ve vnitrobloku

Roberto pečuje o plastový komunitní kompostér, který pořídil jednoduše v hobby marketu už v roce 2017.  Jak říká Helenka: „Skvělá zpráva je, že i díky kompostéru se šetří peníze SVJ a od minulého roku máme o jednu popelnici s komunálnim odpadem méně.“

Kromě sousedů přispívala svého času svým bioodpadem do komunitního kompostéru také nedaleká kavárna Ye`s Kafe Studio, která separuje kávovou sedlinu. Věděli jste, že v běžném kavárenském provozu vzniká až 6 kg kávového lógru denně? To jsou celé 2 tuny ročně při každodenním provozu.*

Jak kompostujete u vás doma vy? Napište nám váš příběh na info@kokoza.cz a inspirujte s námi ostatní městské kompostáře.

 

Helenka ví, že do kompostu mohou pouze materiály rostlinného původu



* Zdroj: INCIEN. Známe výsledky projektu Cirkulárních kaváren v Praze: kavárny produkují méně odpadu a šetří peníze. 2019.

Seriál příkladů dobré praxe podpořilo hlavní město Praha.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Logo_MHMP-e1607816740970.jpg.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků