Otočné kompostéry na terasu, zahradu i balkon

Nebaví vás přehazovat zahradní kompost, ale vermikompostér či bokashi nádoba v bytě vám nestačí? Vyzkoušejte otočný kompostér! Jedná se o moderní a praktickou alternativu k zahradnímu kompostování. Tyto uzavřené technologie připomínající sud propíchnutý tyčí jsou velmi efektivní v rozkladu organického materiálu a navíc úplně bez práce.

Otočné kompostéry mají obvykle válcovitý nebo kuželovitý tvar a jsou vybaveny systémem otáčení, který umožňuje snadné promíchávání materiálu uvnitř kompostéru. Tím se zajišťuje optimální rozložení tepla, vzduchu a vlhkosti, což podporuje rychlejší rozklad organické hmoty.

V čem jsou otočné kompostéry lepší?

 

  • Jsou rychlejší a efektivnější, a to díky pravidelnému promíchávání a optimálním podmínkám pro mikroorganismy. Průběžné promíchávání zajistí větší přívod vzduchu než v klasickém kompostu. Kompost se rychleji zahřeje, a celý kompostovací proces je tím pádem efektivnější.
  • Jsou vhodné pro každého.Otáčení kompostéru je obvykle jednoduché a vyžaduje minimální námahu. Některé mají odnímatelnou kličku, jiné úchyty přímo na bubnu kompostéru (Culbuto 50JoraLifetime Double). A modely Culbuto 500 a Culbuto 1000 jsou dokonce vybaveny elektrickými motory, které provádějí otáčení za vás. A to se vyplatí.
  • Můžete je umístit téměř kamkoliv. Otočné kompostéry mají kompaktní design, který minimalizuje potřebu prostoru. Mohou být umístěny v zahradě, na terase, na balkoně, ve vnitrobloku, na dvorku, nebo dokonce ve vnitřních prostorách, jako je sklep či garáž.
  • Nezapáchají, díky pravidelnému promíchávání. Správné proudění vzduchu zajišťuje aerobní průběh rozkladných procesů, snižuje vznik emisí a nepříjemných pachů. Otočný kompostér je proto možné umístit například i poblíž zahradní kuchyně.
  • Jsou odolné vůči škůdcům. Uzavřená technologie zabraňuje vniknutí hlodavců a dalších škůdců.
  • Patří mezi udržitelná řešení spolu s ostatními metodami domácího kompostování. Kompostováním organických zbytků v místě vzniku snižujete množství odpadu, který končí na skládkách, a uzavíráte tak cyklus jídla v domácnosti.

V čem se mezi sebou otočné kompostéry liší?

Na trhu existuje několik druhů otočných kompostérů. Liší se velikostí, kapacitou, funkcemi, ale také svou konstrukcí, výkonností, pořizovací cenou a náročností na obsluhu:

  • Počet komor: Na trhu najdete jednokomorové kompostéry (Culbuto) nebo dvoukomorové kompostéry (Jora, Lifetime Double). U dvoukomorových kompostérů se jedna komora plní, zatímco v druhé zraje kompost. V okamžiku, kdy se obě komory naplní, se ta se zralým kompostem vyprázdní a cyklus začíná nanovo. U jednokomorového budete potřebovat dozrávací box, anebo si pořídit set dvou kompostérů.
  • Způsob pohonu: Manuální otočné kompostéry vyžadují ruční otáčení pomocí kliky, páky nebo úchytů. Jsou vhodnější pro domácí kompostování a kompostáře, kteří preferují mít přímou kontrolu nad procesem kompostování. Elektrické otočné kompostéry (Culbuto 500 a Culbuto 1000) vybavené elektrickým motorem provádí otáčení kompostéru za vás, a jsou tím pádem snadno ovladatelné. Hodí se pro průmyslové využití i pro ty, kteří preferují minimalizaci manuální práce.
  • Kapacita: Mezi nejmenší otočné kompostéry se řadí Culbuto o objemu 50 litrů. S kapacitou ideálně 4 litry, maximálně 10 litrů bioodpadu týdně je vhodný pro kompostování v domácnosti. Kompostér Jora se vyrábí ve třech různých velikostech (objem 125, 270 a 400 litrů), z nichž ta největší je srovnatelná s kompostérem Lifetime Double o objemu 380 litrů. Giganti mezi otočnými kompostéry jsou Culbuto 500 a Culbuto 1000. Ten největší Culbuto 1000 zvládne zpracovat až 250 litrů rostlinného bioodpadu za týden, proto je určen spíše pro komerční využití nebo větší zemědělské projekty.
  • Typ materiálu: Otočné kompostéry by měly mít voděodolnou uzavřenou konstrukci umožňující odvod kompostovací tekutiny a přívod vzduchu. Většina kompostérů se vyrábí z odolného plastu, ale existují i kompostéry z nerezové oceli (Jora). Jelikož u tohoto materiálu hrozí v zimě snadné prochladnutí, Jora všechny kompostéry zatepluje HDPE.

 

Otoční kompostér pro váš balkon.

Jak na to?

 

    1. Smíchejte hnědé se zeleným: I u otočných kompostérů je pro úspěšné kompostování důležité správně kombinovat hnědé uhlíkaté a zelené dusíkaté materiály. Na rozdíl od běžných zahradních kompostů, kde by mělo být třikrát více hnědého materiálu, si u nich ale vystačíte s poměrem 1 : 1.
    2. Začněte s hnědým: deální je začít s vrstvou hnědého materiálu na dně kompostéru, která poskytne dobrou drenáž a cirkulaci vzduchu.
    3. Pravidelně točte: Otočení kompostéru se provádí pravidelně, aby došlo k rovnoměrnému rozložení tepla, vzduchu a vlhkosti, což je nezbytné pro rozklad organické hmoty. U domácích kompostérů je potřeba zatočit bubnem po každém vhození bioodpadu nebo alespoň jednou týdně. Motorizované elektrické kompostéry se o pravidelné otáčení postarají samy. Rotace je důležitá, protože se čerstvý bioodpad dostane do přímého styku s již tlejícím bioodpadem a dusíkaté materiály se promíchají s uhlíkatými.
    4. Plňte a sklízejte: Jen nezapomeňte, že ať už je objem bubnu jakkoliv velký, plní se vždy pouze do dvou třetin až tří čtvrtin, zbytek vyplňuje vzduchová kapsa, aby měl kompost dostatečný přívod kyslíku a také prostor pro promíchávání. Po vhození poslední slupky ho nechte minimálně dva týdny zavřený. Tvorba kompostu trvá přibližně 10 týdnů, a proto záleží také na tom, jak dlouho budete kompostér plnit. Čerstvý kompost můžete sklidit již za 2 až 4 měsíce podle počasí, druhu organického materiálů a typu kompostéru. Vyprazdňování kompostéru je snadné – stačí pomocí ručního otáčení otočit buben otevřenými dvířky dolů.
    5. Sbírejte tekutinu: Většina kompostérů má ve spodní části otvor. Umístěte pod něj například kbelík, do kterého bude kompostovací tekutina stékat. Kompostér pak můžete umístit třeba i ve vnitřních prostorách.

Dopřejte kompostu čas na dozrání: Pro dosažení vyzrálého kompostu je ideální nechat čerstvý kompost ještě několik měsíců (minimálně dva) dozrát v dozrávacím boxu. Během této doby mikroorganismy dokončí proces rozkladu a vytvoří stabilní a výživný kompost plný huminových látek.

Pro všechny začátečníky jsme připravili jednoduchý sedmibodový návod. Je sice psaný na míru našemu Cubutu, ale pomůže vám při kompostování v jakémkoliv otočném kompostéru. Stačí upravit objemy podle naší tabulky:

Domácí otočné kompostéry Objem bubnu (L) Užitný objem (L) Ideální kapacita* (L/týden) Množství čerstvého kompostu (litry)
Culbuto 50 50 38 4 25
Lifetime 380 285 30 190
JORA 125 125 94 10 63
JORA 270 270 203 20 135
JORA 400 400 300 32 200

 

Kde se vzal náš oblíbenec Culbuto?

 

Otočné kompostéry Culbuto jsou vyvinuty a vyráběny ve Francii společností Formacompost, která za ně dokonce obdržela první cenu v kategorii „For Zero Waste CIties“. Všechny modely jsou vyrobeny z 10 mm silného recyklovaného HDPE odolného proti UV záření, zajišťujícího dlouhou životnost kompostérů. Nohy jsou ze svařované oceli s epoxidovou práškovou barvou.

Kompostér, se kterým to roztočíte.

 

Opravdu může mít otočný kompostér i elektrický pohon?

 

Je to tak. Jedná se o elektrifikované kompostéry řady Formacompost skládající se z jedné nebo dvou 500litrových nádrží. Oba kompostéry disponují motorizovaným mícháním o rychlosti jedné otáčky za hodinu. Automatické otáčení probíhá každou hodinu 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Když kompostér plníte, stačí zmáčknout červené tlačítko s nápisem „STOP“.

Ten menší, Culbuto 500 s jedním bubnem zvládne schroustat až 125 litrů rostlinného bioodpadu týdně (tj. až 10 kg denně).Tlouštík Culbuto 1000 s dvěma 500litrovými bubny zvládne v závislosti na druhu odpadu zpracovat až 250 litrů rostlinného bioodpadu za týden (tj. až 20 kg denně).

Tito dva sofistikovaní giganti mají otočná kolečka s brzdou pro snadnou manipulaci a měli by být umístěni pod krytem a na místě nepřístupném veřejnosti. Hodí se hlavně pro udržitelné komunitní projekty a menší průmysl.

 

Potřebujete poradit?

 

Otočné kompostéry se hodí téměř všude. Některé modely jsou určeny pro menší domácnosti či školní zahrady, zatímco jiné jsou vhodné pro parky, komunitní i zemědělské projekty, nebo dokonce pro průmyslové využití. Ve Francii se používají i pro zpracování gastroodpadu v restauracích. Jste firma, škola nebo restaurace a nevíte, který kompostér zvolit? Nevadí, obraťte se na našeho Petra a on vám rád poradí.



 

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků