Otočné kompostéry na terasu, zahradu i balkon

Nebaví vás přehazovat zahradní kompost, ale vermikompostér či bokashi nádoba v bytě vám nestačí? Vyzkoušejte otočný kompostér! Jedná se o moderní a praktickou alternativu k zahradnímu kompostování. Tyto uzavřené technologie připomínající sud propíchnutý tyčí jsou velmi efektivní v rozkladu organického materiálu a navíc úplně bez práce.

Otočné kompostéry mají obvykle válcovitý nebo kuželovitý tvar a jsou vybaveny systémem otáčení, který umožňuje snadné promíchávání materiálu uvnitř kompostéru. Tím se zajišťuje optimální rozložení tepla, vzduchu a vlhkosti, což podporuje rychlejší rozklad organické hmoty.

V čem jsou otočné kompostéry lepší?

 

  • Jsou rychlejší a efektivnější, a to díky pravidelnému promíchávání a optimálním podmínkám pro mikroorganismy. Průběžné promíchávání zajistí větší přívod vzduchu než v klasickém kompostu. Kompost se rychleji zahřeje, a celý kompostovací proces je tím pádem efektivnější.
  • Jsou vhodné pro každého.Otáčení kompostéru je obvykle jednoduché a vyžaduje minimální námahu. Některé mají odnímatelnou kličku, jiné úchyty přímo na bubnu kompostéru (Culbuto 50JoraLifetime Double). A modely Culbuto 500 a Culbuto 1000 jsou dokonce vybaveny elektrickými motory, které provádějí otáčení za vás. A to se vyplatí.
  • Můžete je umístit téměř kamkoliv. Otočné kompostéry mají kompaktní design, který minimalizuje potřebu prostoru. Mohou být umístěny v zahradě, na terase, na balkoně, ve vnitrobloku, na dvorku, nebo dokonce ve vnitřních prostorách, jako je sklep či garáž.
  • Nezapáchají, díky pravidelnému promíchávání. Správné proudění vzduchu zajišťuje aerobní průběh rozkladných procesů, snižuje vznik emisí a nepříjemných pachů. Otočný kompostér je proto možné umístit například i poblíž zahradní kuchyně.
  • Jsou odolné vůči škůdcům. Uzavřená technologie zabraňuje vniknutí hlodavců a dalších škůdců.
  • Patří mezi udržitelná řešení spolu s ostatními metodami domácího kompostování. Kompostováním organických zbytků v místě vzniku snižujete množství odpadu, který končí na skládkách, a uzavíráte tak cyklus jídla v domácnosti.

V čem se mezi sebou otočné kompostéry liší?

Na trhu existuje několik druhů otočných kompostérů. Liší se velikostí, kapacitou, funkcemi, ale také svou konstrukcí, výkonností, pořizovací cenou a náročností na obsluhu:

  • Počet komor: Na trhu najdete jednokomorové kompostéry (Culbuto) nebo dvoukomorové kompostéry (Jora, Lifetime Double). U dvoukomorových kompostérů se jedna komora plní, zatímco v druhé zraje kompost. V okamžiku, kdy se obě komory naplní, se ta se zralým kompostem vyprázdní a cyklus začíná nanovo. U jednokomorového budete potřebovat dozrávací box, anebo si pořídit set dvou kompostérů.
  • Způsob pohonu: Manuální otočné kompostéry vyžadují ruční otáčení pomocí kliky, páky nebo úchytů. Jsou vhodnější pro domácí kompostování a kompostáře, kteří preferují mít přímou kontrolu nad procesem kompostování. Elektrické otočné kompostéry (Culbuto 500 a Culbuto 1000) vybavené elektrickým motorem provádí otáčení kompostéru za vás, a jsou tím pádem snadno ovladatelné. Hodí se pro průmyslové využití i pro ty, kteří preferují minimalizaci manuální práce.
  • Kapacita: Mezi nejmenší otočné kompostéry se řadí Culbuto o objemu 50 litrů. S kapacitou ideálně 4 litry, maximálně 10 litrů bioodpadu týdně je vhodný pro kompostování v domácnosti. Kompostér Jora se vyrábí ve třech různých velikostech (objem 125, 270 a 400 litrů), z nichž ta největší je srovnatelná s kompostérem Lifetime Double o objemu 380 litrů. Giganti mezi otočnými kompostéry jsou Culbuto 500 a Culbuto 1000. Ten největší Culbuto 1000 zvládne zpracovat až 250 litrů rostlinného bioodpadu za týden, proto je určen spíše pro komerční využití nebo větší zemědělské projekty.
  • Typ materiálu: Otočné kompostéry by měly mít voděodolnou uzavřenou konstrukci umožňující odvod kompostovací tekutiny a přívod vzduchu. Většina kompostérů se vyrábí z odolného plastu, ale existují i kompostéry z nerezové oceli (Jora). Jelikož u tohoto materiálu hrozí v zimě snadné prochladnutí, Jora všechny kompostéry zatepluje HDPE.

 

Otoční kompostér pro váš balkon.

Jak na to?

 

    1. Smíchejte hnědé se zeleným: I u otočných kompostérů je pro úspěšné kompostování důležité správně kombinovat hnědé uhlíkaté a zelené dusíkaté materiály. Na rozdíl od běžných zahradních kompostů, kde by mělo být třikrát více hnědého materiálu, si u nich ale vystačíte s poměrem 1 : 1.
    2. Začněte s hnědým: deální je začít s vrstvou hnědého materiálu na dně kompostéru, která poskytne dobrou drenáž a cirkulaci vzduchu.
    3. Pravidelně točte: Otočení kompostéru se provádí pravidelně, aby došlo k rovnoměrnému rozložení tepla, vzduchu a vlhkosti, což je nezbytné pro rozklad organické hmoty. U domácích kompostérů je potřeba zatočit bubnem po každém vhození bioodpadu nebo alespoň jednou týdně. Motorizované elektrické kompostéry se o pravidelné otáčení postarají samy. Rotace je důležitá, protože se čerstvý bioodpad dostane do přímého styku s již tlejícím bioodpadem a dusíkaté materiály se promíchají s uhlíkatými.
    4. Plňte a sklízejte: Jen nezapomeňte, že ať už je objem bubnu jakkoliv velký, plní se vždy pouze do dvou třetin až tří čtvrtin, zbytek vyplňuje vzduchová kapsa, aby měl kompost dostatečný přívod kyslíku a také prostor pro promíchávání. Po vhození poslední slupky ho nechte minimálně dva týdny zavřený. Tvorba kompostu trvá přibližně 10 týdnů, a proto záleží také na tom, jak dlouho budete kompostér plnit. Čerstvý kompost můžete sklidit již za 2 až 4 měsíce podle počasí, druhu organického materiálů a typu kompostéru. Vyprazdňování kompostéru je snadné – stačí pomocí ručního otáčení otočit buben otevřenými dvířky dolů.
    5. Sbírejte tekutinu: Většina kompostérů má ve spodní části otvor. Umístěte pod něj například kbelík, do kterého bude kompostovací tekutina stékat. Kompostér pak můžete umístit třeba i ve vnitřních prostorách.

Dopřejte kompostu čas na dozrání: Pro dosažení vyzrálého kompostu je ideální nechat čerstvý kompost ještě několik měsíců (minimálně dva) dozrát v dozrávacím boxu. Během této doby mikroorganismy dokončí proces rozkladu a vytvoří stabilní a výživný kompost plný huminových látek.

Pro všechny začátečníky jsme připravili jednoduchý sedmibodový návod. Je sice psaný na míru našemu Cubutu, ale pomůže vám při kompostování v jakémkoliv otočném kompostéru. Stačí upravit objemy podle naší tabulky:

Domácí otočné kompostéryObjem bubnu (L)Užitný objem (L)Ideální kapacita* (L/týden)Množství čerstvého kompostu (litry)
Culbuto 505038425
Lifetime38028530190
JORA 125125941063
JORA 27027020320135
JORA 40040030032200

 

Kde se vzal náš oblíbenec Culbuto?

 

Otočné kompostéry Culbuto jsou vyvinuty a vyráběny ve Francii společností Formacompost, která za ně dokonce obdržela první cenu v kategorii „For Zero Waste CIties“. Všechny modely jsou vyrobeny z 10 mm silného recyklovaného HDPE odolného proti UV záření, zajišťujícího dlouhou životnost kompostérů. Nohy jsou ze svařované oceli s epoxidovou práškovou barvou.

Kompostér, se kterým to roztočíte.

 

Opravdu může mít otočný kompostér i elektrický pohon?

 

Je to tak. Jedná se o elektrifikované kompostéry řady Formacompost skládající se z jedné nebo dvou 500litrových nádrží. Oba kompostéry disponují motorizovaným mícháním o rychlosti jedné otáčky za hodinu. Automatické otáčení probíhá každou hodinu 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Když kompostér plníte, stačí zmáčknout červené tlačítko s nápisem „STOP“.

Ten menší, Culbuto 500 s jedním bubnem zvládne schroustat až 125 litrů rostlinného bioodpadu týdně (tj. až 10 kg denně).Tlouštík Culbuto 1000 s dvěma 500litrovými bubny zvládne v závislosti na druhu odpadu zpracovat až 250 litrů rostlinného bioodpadu za týden (tj. až 20 kg denně).

Tito dva sofistikovaní giganti mají otočná kolečka s brzdou pro snadnou manipulaci a měli by být umístěni pod krytem a na místě nepřístupném veřejnosti. Hodí se hlavně pro udržitelné komunitní projekty a menší průmysl.

 

Potřebujete poradit?

 

Otočné kompostéry se hodí téměř všude. Některé modely jsou určeny pro menší domácnosti či školní zahrady, zatímco jiné jsou vhodné pro parky, komunitní i zemědělské projekty, nebo dokonce pro průmyslové využití. Ve Francii se používají i pro zpracování gastroodpadu v restauracích. Jste firma, škola nebo restaurace a nevíte, který kompostér zvolit? Nevadí, obraťte se na našeho Petra a on vám rád poradí.



 

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků