menu
CZ

Recepty z tančící kuchyně

Zdeněk, lektor našeho workshopu Sklidit, usušit, zamrazit nebo zavařit?, se s námi podělil o recepty, které jsme rovnou vyzkoušeli v Tančící kuchyni.

Základ na špagety

Máte-li nadúrodu rajčat a paprik, pak si připravte na pozdější zimní období vlastnoruční dobrotu – základ na špagety. Budete potřebovat alespoň 1kg vyzrálých rajčat a stejné množství paprik, 3 – 4ks větších cibulí (tyto základní složky lze samozřejmě navyšovat podle množství, které máte k dispozici), olej, skleničky (ideálně třetinkové).

Postup: Nakrájenou cibuli (na kostičky, ale možno i na jemné „měsíčky“, dle vlastních preferencí) osmahneme do „sklovata“ na oleji, přidáme na jemné proužky nakrájenou papriku a společně podusíme. Jakmile začne být paprika měkká, přidáme nakrájená rajčata a chvíli povaříme (ne dlouho, jen co rajčata změknou) a pak, ještě horké, plníme do vymytých a vyhřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Skladujeme nejlépe v chladu a temnu(vydrží takto po celou zimu). V zimě jen otevřeme a přidáme na pánev s trochou rozehřátého oleje, okořeníme, osolíme, a podle chuti přidáme/zahustíme např. na jemno nastrouhanou mrkev a na drobné kostičky nakrájené uzené tofu (jste-li vegetariáni), příp. další ingredience.

Švestková marmeláda

Cca 1kg vyzrálých švestek, 2 – 3 jablíčka, lepši jsou ještě nezralá, poslouží k zahuštěni marmelády; nejsou-li k dispozici jablíčka, použijeme pektogel, cca 1/5 – 3/4kg cukru (podle zralosti švestek; lepši je třtinový či surový, nebílený), špetku kyseliny citrónové, nebo stavu z cca 2ks citronu.

Postup: Švestky pomeleme na mlýnku na maso (pak je marmeláda jemnější), nebo pokrájíme na kusy (pak nutno lehce podlit vodou) a vaříme v hrnci (lepší je širší hrnec, aby vrstva švestek byla co nejtenčí) až do bodu varu, necháme takto asi 5 min vařit za stálého mícháni, pak přidáme cukr(možno též předem připravit karamel a pak přidat namísto sypkého cukru) a (podle návodu) i pektogel. Jakmile vše zhoustne (po par minutách), horké plníme do umytých a vyhřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Vydrží, pokud nezkonzumujete drive, až do další úrody.

Dobrou chuť!

Autorem článku je Veronika

Podobné články
Soňa Houžvová
10.04.2018

I když to tak nevypadá, správně fungující kompost není jen náhodné seskupení ledajakých organických zbytků. Tato hromada má svůj řád, který podporuje proces rozkladu a přeměny biomateriálu na kompost. Kdo by chtěl ... Číst dál >

Soňa Houžvová
05.05.2020

Až 40 % toho, co házíme do „směsi“, jsou organické zbytky. Končí na skládkách, kde se mění v jedy, nebo ve spalovnách. Nyní, kdy trávíme více času doma, vaříme, chystáme svačinky a posilujeme svou imunitu ovocem a ... Číst dál >