Kokoza se vzdělává v oběhovém hospodářství


Warning: Undefined array key "file" in /www/doc/www.kokoza.cz/www/wp-includes/media.php on line 1734

Téma cirkulární ekonomiky, neboli (hezky česky) oběhového hospodářství, více a více prosakuje i do českého prostředí. Díky kurzu celoživotního vzdělávání Oběhové hospodářství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze se mohou zástupci firem, organizací a institucí v tomto oboru vzdělávat, aby pak principy cirkulární ekonomiky aplikovali do svých provozů. Za Kokozu do školní lavice usedla naše kompostovací konzultantka Soňa.

Soňa s hnědým pokladem.

 

Kde se vzal kurz Oběhové hospodářství

Ambasadorem cirkulární ekonomiky v českých luzích a hájích je jednoznačně Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN) v čele se Soňou Jonášovou. Právě INCIEN ve spolupráci s Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha a společnostmi SUEZ a Veolia stojí za vznikem kurzu, jehož první ročník odstartoval v roce 2017. 

Schéma cirkulární ekonomiky (zdroj: https://incien.org/cirkularni-ekonomika/)

 

Hlásíme se do kurzu

Po kurzu jsme v Kokoze pokukovali už pár let. Téma cirkulární ekonomiky vnímáme jako silný koncept, který prochází celou Evropou, a my nechceme zůstat pozadu. Naopak cítíme, že právě uzavřený cyklus jídla, pěstování a kompostování mají v cirkulární ekonomice své místo. Vzdělávání je pro náš tým obecně velmi důležité, pomáhá nám posilovat naše know-how a nabízet kvalitní služby. Velkým lákadlem pro nás byla také možnost dozvědět se více o anylýze životního cyklu, tzv. Life Cycle Assessment (LCA), a to přímo od gurua této metody, pana Vladimíra Kočí.

 

V kabině jeřábníka 

Kromě několika výukových bloků, které byly tvořeny přednáškami odborníků ze světa nejrůznějších environmentálních témat, se několikrát vyrazilo do terénu. Proběhla návštěva Ústřední čistírny odpadních vod v Praze či dvoudenní výjezd na Moravu. Navštívili jsme bioplynovou stanici, několik recyklačních center a linek. V brněnské spalovně, tedy zařízení na energetické využití odpadu SAKO Brno, jsme se dostali i do kabiny jeřábníka, kde mu můžete koukat přes rameno a v přímém přenosu vidět, jak s obřím drapákem nabírá odpad. Při pohledu na hory odpadu se člověku tají dech a hlavou se honí hodně myšlenek.

 

Co spolužák, to expert 

Kurz je unikátní už jen tím, kdo na něj chodí. Ve třídě nás bylo kolem 30. Odpadoví ekologové z firem velkých i malých otevřeně sdíleli své zkušenosti z vlastních provozů. A to je velmi cenné. Kromě technologických oborů byli zastoupeni i odborníci z konzultačních firem, médií, designérských studií apod., zkrátka ti, kdo chtějí přispět ke společenské odpovědnosti a zavést principy cirkulární ekonomiky. Sdílení zkušeností, navazování spolupráce či přátelství je nečekaný bonus navíc. Tak pokud to i vám dává smysl, tady je přihláška do 4. ročníku.

 

Bytové domy a cirkulární ekonomika

Závěrem kurzu Soňa zpracovala seminární práci na téma Bytové domy a cirkulární ekonomika, protože právě bytové domy a SVJ jsou předmětem našeho aktuálního projektu SVJ Kompostuje!. Ten se zaměřuje na zavádění principů cirkulární ekonomiky v rámci bytových domů a SVJ. Soustřeďuje se jak na fungování budov, tak na jejich obyvatele. Obsahově se projekt věnuje tématům jako jsou odpady, voda, energie, jídlo a pěstování, sdílení, komunita a edukace. Součástí této seminární práce jsou některé příklady dobré praxe. Cílem je sumarizovat informace o možnostech cirkulárního bydlení, informovat o jeho přínosech a motivovat cílovou skupinu k zájmu o téma cirkulární ekonomiky a zlepšit tak kvalitu svého bydlení. 

Bytové domy a cirkulární ekonomika

Tento článek vznikl v rámci projektu SVJ kompostuje!, který byl podpořen Magistrátem hl. města Prahy.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků