Co znamená být správcem kompostu?

Horký kompost

Komunitní kompostování je disciplína, která spojuje lidi. Společným jmenovatelem takové skupiny je kompost a chuť třídit bioodpad. Aby to vše dobře klapalo, je důležité najít zodpovědnou osobu – správce kompostu, aby se duch kompostu nerozplynul. 

 

Jednou větou

Správce kompostu je styčný náčelník, který drží ochrannou ruku nad kompostem i komunitou kompostujících. Kokoza je mu vždy po ruce s dobrou radou. 

 

Jak najít správce kompostu?

Spravování kompostu je zcela dobrovolná aktivita, do které by vás neměl nikdo tlačit, maximálně motivovat. Naopak, zájem by měl vycházet přirozeně od samotného jedince, a to v praxi také pozorujeme. Správce kompostu často vykrystalizuje sám na základě předem komunikované výzvy nebo při prvním setkání komunity. Tak se vždy najde někdo, kdo má ke kompostu blízko. 

 

Správce kompostu je osoba, která:

  • přátelský vztah ke kompostování/pěstování ve smyslu, že se nebojí hlíny, kompostu, umazat se, atd.  Pokud už má zkušenosti s tříděním bioodpadu a kompostováním, o to lépe. Pokud ne, vůbec nevadí – kompostování není raketová věda. Důležité je nadšení dělat něco smysluplného a prospěšného.
  • ideálně bydlí v blízkosti lokality, kde je komunitní kompost umístěn a zvládá ke kompostu pravidelně docházet (ze začátku 1× týdně, později 1× za 14 dní a při již zavedeném kompostování stačí 1× za měsíc). 
  • je kontaktní osobou pro stávající kompostáře, pro případné nové zájemce z okolí a pro Kokozu, pokud je do spolupráce zapojena. Na kompostéru pak bývá uveden informační e-mail na Kokozu. Kdyby se ozval někdo se zájmem přidat se právě do vaší skupiny, propojíme vás. 
  • drží seznam zapojených kompostářů a upravuje jej podle situace.
  • je proškolena v pravidlech kompostování od organizace Kokoza. Kompostovací víly a skřítkové jsou vždy na telefonu pro případné konzultace.
  • iniciuje brigádu na přeházení / sklízení kompostu / impregnaci konstrukce olejem, a to 1× až 2× za rok. 
  • kontroluje, že je kompost v dobrém stavu, tzn. opticky sleduje, jestli do kompostu lidé nevhazují nevhodné materiály (plast, dětské pleny, atd.). V případě výskytu mušek přisype vrstvu hoblin / suchého materiálu. Sleduje vlhkost kompostu vizuálně i dotekem. 
  • v případě spolupráce s obcí, městem či městskou částí podepisuje smlouvu o výpůjčce a následném darování, jako se to běžně dělá při půjčování plastových zahradních kompostérů. V případě změny lze správcování kompostu převést na jinou osobu.

 

Radost, ne starost

Spravování kompostu by mělo být „radostí, ne starostí“. Není to o tom, že za komunitu budete přehazovat kompost – je to o spolupráci. Z naší zkušenosti pozorujeme, že lidé kolem kompostu jsou obvykle fajn lidi se společnou hodnotou, že jim záleží na krajině, na kvalitě půdy a životním prostředí, ve kterém žijí. Mohou tak vznikat i nová přátelství.

 

Rozvojová aktivita

Správcování vnímáme jako rozvojovou aktivitu, odreagování od práce či zajímavý koníček. Můžete tím pěstovat své komunikační a organizační schopnosti. Mimo to je kontakt s půdou a práce na zahradě považována za ozdravnou a terapeutickou. Možná vás to chytne tak, že se budete chtít stát „mistrem kompostářem“. Jak tato pozice funguje ve světě najdete v blogovém článku Pařížská inspirace: Jak se stát mistrem kompostářem

Aktuálně připravujeme komunitní kompostování s MČ Praha 3. Pokud byste měli chuť komunitně kompostovat, či dokonce být správcem kompostu, neváhejte nám o tom říct na info@kokoza.cz.

Tento článek vznikl v rámci projektu SVJ kompostuje!, který byl podpořen Magistrátem hl. města Prahy.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků