Potřebuje Bokashi v zimě speciální péči?

bokashi

Bokashi je metoda zpracování bioodpadu, která díky své praktické velikosti v podobě malých roztomilých nádob patří primárně mezi interiérová řešení. Bokashi samozřejmě můžete mít i na terase nebo kdekoliv jinde. Ale co v zimě? Jak se přátelské Bokashi bakterie vypořádají s nízkou teplotou? A jak nyní naložit s již nafermentovaným materiálem?

 

Bokashi v interiéru

Pokud máte Bokashi celoročně ve vnitřních prostorách, tak se v zimních měsících na samotném zpracování nic nemění. Můžete pokračovat ve vhazování bioodpadu a zasypávání směsí Bokashi, jak jste zvyklí. 

 

Bokashi chce na zimu dovnitř 

Pokud máte Bokashi běžně venku, dejte jej na zimu raději dovnitř. Na terase může zůstat, dokud nemrzne. Nicméně Bokashi má rádo pokojovou teplotu kolem 20-30 °C. Nízké teploty směřující k bodu mrazu mají vliv na zpomalení procesu fermentace. Pokud byste trvali na umístění venku, můžete zkusit Bokashi zateplit či obalit izolační textilií. 

 

Sušenou směs Bokashi skladujte při pokojové teplotě

Sušenou směs Bokashi skladujte v interiéru. Mráz by mohl efektivní mikroorganismy ve směsi zahubit a mohla by tak ztratit své účinky. 

 

Prodlužte dobu fermentace

Rozklad pre-kompostu (již nafermentované hmoty) po zakopání do půdy může v zimě trvat o něco déle. Ujistěte se proto, že proces fermentace měl dostatek času a pokud je to možné, nechte Bokashi zrát o pár dní déle než jsou doporučované 2 týdny. Aby se nenarušila kontinuita vašeho Bokashi hospodářství, můžete použít starý kbelík s víkem, ve kterém by materiál ještě pár dní odpočíval a dozrával.

 

Bokashi juice přes zimu skladujte

Bokashi čaj pravidelně stáčejte a skladujte v plastové či skleněné láhvi s víčkem při chladnějších teplotách. Někdo jej dokonce uchovává v lednici. Na jaře pak hnojivo na rostliny jako když pohledá, ředíme v poměru 1:100 (1 dl Bokashi čaje na 10 l vody). Pokud by se vám Bokashi juice doma hromadil, darujte jej jako netradiční vánoční dárek pokojovkám vašich blízkých nebo jím v nezředěné podobě můžete čistit odpad. Máte další nápady? Podělte se o ně ve facebookové skupině Kompostování a Bokashi.

 

Jak naložit s fermentovaným pre-kompostem v zimě? 

Dokud zima dovolí, můžete s Bokashi výstupem nakládat, jak jste zvyklí. Inspirovat se můžete v blogovém článku Máme pro vás 7 tipů, jak naložit s Bokashi materiálem

 

  1. Zakopat do půdy nebo na kompost

Oblíbenou metodou je zakopávání Bokashi pre-kompostu do půdy. Klidně v tom pokračujte, dokud vám v tom sníh a zmrzlá půda nezabrání. Stejně tak je to s přidáváním Bokashi výstupu na kompost, což můžete dělat po celý rok.

 

  1.  Vyrobte si svoji „továrnu na půdu“

Jak uvádí zahraniční zdroje, „soil factory“ neboli „továrna na půdu“ je skvělou alternativou k zakopávání Bokashi pre-kompostu do půdy na zahradě. Budete potřebovat 2 věci. Nejdříve zkuste najít nějakou větší nádobu, např. starý kbelík nebo úložný plastový box s víkem. Pak už jen zajistit zeminu, např. ze starých květináčů, ze zahrady či pěstební substrát, kterou vysypete dno nádoby. Výstup z Bokashi sem můžete vždy po dozrání vhodit a zahrnout novou zeminou. Zeminu s Bokashi pre-kompostem pokaždé vrstvíme, jako bychom dělali sendvič nebo lasagne. „Soil factory“ může být na balkoně, terase, doma, na chodbě, ve sklepě či v garáži. Výsledný substrát můžete použít na jaře pro dodání živin vašim rostlinkám.

 

  1. Bokashi pre-kompost skladujte a použijte až na jaře

Pokud se vám nechce starat o „továrnu na půdu“, můžete Bokashi výstup během zimy prostě jen skladovat a použít až na jaře. Jak na to? Poté, co bioodpad projde v Bokashi kompletním procesem fermentace, můžete jej jednoduše skladovat, a to při jakékoliv teplotě, i když mrzne. Doporučujeme opět použít uzavíratelnou nádobu většího objemu nebo pevný pytel. Dno vždy vyložte nějakým savým materiálem – pilinami, kartonem, skartovaným papírem, zeminou apod. 

 

P.S.: Odpovědi na často kladené otázky o Bokashi najdete v blogovém článku Bokashi FAQ aneb znáte se s Bokashi?

A kdyby vás zajímalo bokashi ještě více, poslechněte si náš podcast! 

 

Zdroje aneb jedna otruba povídala

Tento článek vznikl v rámci projektu SVJ kompostuje! II., který byl podpořen Magistrátem hl. města Prahy. Děkujeme!

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků