menu
CZ

Bokashi, nebo vermikompostér? Toť otázka!

Pravidelně se na nás obracíte s dotazem, které kompostovací řešení zvolit. Nejčastěji se vaše dilema týká Bokashi a vermikompostování, protože obě tyto metody se díky své povaze hodí do bytu nebo na terasu. Tyto dva přístupy se liší především způsobem zpracování bioodpadu, designem, výsledným hnojivem a hlavně mírou péče, jíž je potřeba věnovat. Proto jsme pro vás připravili tento shrnující článek, kde věříme, že najdete odpovědi na vaše otázky.

Principy obou metod

Metoda Bokashi je založena na anaerobní fermentaci organických zbytků, kdy hlavní roli hraje směs tzv. efektivních mikroorganismů, které spouští proces fermentace. Nemluvíme tedy o kompostování, ale fermentování bioodpadu, jež pak slouží jako hnojivo. Jeho výhoda spočívá v tom, že do něj můžete dávat rostlinné i živočišné organické zbytky.

Vermikompostování je naopak způsob kompostování pomocí žížal a dalších mikroorganismů. Obvykle se používají tzv. kalifornské žížaly, druh Eisenia Andrei. Žížaly zpracovávají bioodpad, který se v jejich trávicím systému obohacuje o enzymy a v podobě výkalů vychází ven jako kvalitní hnojivo. Do vermikompostéru patří pouze organické zbytky rostlinného původu.

Péče

Bokashi je velmi bezúdržbová, elegantní a na péči nenáročná metoda. Do nádoby Bokashi jednoduše vhazujete váš bioodpad a prosypáváte vrstvou Bokashi směsi. Následně vytlačíte vzduch pomocí pěchovadla a zavřete víko. A tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. Více se dočtete v článku Bokashi FAQ.

Vermikompostování vyžaduje o něco větší pozornost. Zatímco u Bokashi metody nijak neřešíte wellbeing mikroorganismů, které ani okem nevidíte, žížaly vyžadují více citu. První seznamovací týdny se žížaly ještě rozkoukávají a vytvářejí si to správné mikroklima, krmí se po menších kouscích. V tomto období je důležitá především pestrá strava a odvětrávání přebytečné vlhkosti. Více se dočtete v článku Vermikompostovací FAQ.

Pro koho je vhodné Bokashi?

  • Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
  • Pro ty, kteří zvládnou 1-2x za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít (7 způsobů, jak naložit s Bokashi materiálem). 
  • Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy. 

Pro koho je vhodný vermikompostér?

  • Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby. 
  • Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní. 
  • Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.

Výsledné hnojivo a jeho použití

Bokashi hnojivo. Poté, co se nádoba Bokashi zcela naplní, nastává dvoutýdenní fáze klidu, kdy se nádoba nechá být, aby se materiál uvnitř pěkně fermentoval. Po dvou týdnech se již nafermentovaný materiál může použít jako hnojivo, a to tím způsobem, že se zakope do půdy nebo využijete některý jiný ze 7 způsobů, jak s Bokashi hnojivem naložit. 

Bokashi džus je blahodárný tekutý výluh, který můžete naředit s vodou v poměru 1:100, přidat do konvičky a zalít vaše rostliny. Potěší je především dávka dusíku. Více o Bokashi džusu zjistíte v dalším článku na našem blogu.

Vermikompost je považován za vůbec nejkvalitnější formu kompostu. Přítomnost a práce žížal dělá z vermikompostu superhnojivo. Jeho sklizeň však potřebuje více času, protože se vytváří postupně v průběhu několika měsíců. Následně musíte také oddělit žížaly od výsledného vermikompostu. Jedná se o velmi uklidňující až meditační činnost, která za to výsledné černé zlato stojí. 

Žížalí čaj neboli výluh, který se při vermikompostování uvolňuje, je tekutá podoba vermikompostu. Nezapomeňte však opět nepodcenit ředění! Výluhy jsou často pěkné živinové bomby, a proto řeďte alespoň 1:10 vodou. Aplikujte zálivkou z konvičky. 

Umístění

Bokashi i vermikompostér jsou vhodné do interiéru např. tam, kde máte další koše na tříděný odpad. Obě řešení mají ráda pokojové teploty. Naopak se jim nedaří v extrémních podmínkách, jako například v zimě a mrazu pod 5 °C a ve velkých letních vedrech nad 30 °C. Pokud je máte na terase, ohlídejte si proto období horkého léta, a případně zvažte jejich přemístění do stínu, garáže, sklepa či na chodbu. Obzvlášť žížaly jsou citlivé na vysoké zahřátí. Z toho důvodu vermikompostér pravidelně odvětrávejte, osvěžujte vodou z rozprašovače a ideálně zkuste najít místo s chladnějším klimatem. V zimě se činnost žížal i mikroorganismů ve směsi Bokashi chladem zpomaluje a mohou promrznout. Více informací najdete v článku Potřebuje Bokashi v zimě speciální péči?

Design a praktičnost

Bokashi je nádoba o objemu obvykle 10-16 l. Na trhu najdete několik typů a designů. Bokashi nádoby od firmy Skaza jsou vyrobeny ve Slovinsku, takže nemusí cestovat z dalekých krajin, a mají tedy i menší uhlíkovou stopu než ty z daleka. 

Nádoby Bokashi Organko I s objememem 16 l najdete v různých barvách a můžete je pořídit také v setu dvou nádob, což umožňuje plynulý a kontinuální proces fermentování. Když jedna nádoba dozrává, druhá se může plnit. Je to stejná logika jako u zahradního kompostování, kde také vždy doporučujeme vícekomorové kompostéry.

Nádoby Bokashi Organko II jsou pro ty, co hledají nejen praktické řešení, ale také uspokojení po vizuální a estetické stránce. Tento typ dokonce získal ocenění Red Dot Design Award 2019. 

V rámci vývoje a ještě větší udržitelnosti a odpovědnosti k životnímu prostředí byl nedávno uveden na trh ještě třetí typ Bokashi Organko II Ocean Edition. V tomto případě je nádoba vyrobena pouze z recyklovaných plastů a 30 % z nich tvoří vylovené rybářské sítě, tedy celých 600 g z jednoho kompostéru. Věříme, že každá kapka (a síť!) v moři se počítá! 

Vermikompostéry jsou na tom podobně. Jsme rádi, že existuje český vermikompostér Urbalive z dílny malé rodinné firmy Plastia z Vysočiny. Ten už máme ověřený léty praxe, a navíc za jeho vzhledem stojí přední český designér Ing. Arch. Jiří Pelcl. 

Možná vás zaujme i francouzský vermikompostér City Worms. Ve Francii má vermikompostování mnohem delší tradici než u nás. City Worms je navíc na kolečkách, takže ho můžete libovolně přesouvat, a díky svému protáhlému designu se snadno schová do rohu i malé garsonky. 

Co dodat…

Ať už zvolíte Bokashi nebo vermikompostér, nešlápnete vedle. Obě metody využívají lidé po celém světě, nebudete tedy žádný pokusný králík. Rádi vám v Kokoze poradíme při hledání ideálního řešení přesně pro vás. Kdybyste si nevěděli rady, neváhejte se nám ozvat na poradime@kokoza.cz.

Tento článek vznikl v rámci projektu Mezinárodní týden kompostování 2021, který byl podpořen Ministerstvem životního prostředí. Děkujeme! 

Autorem článku je Soňa

Podobné články
Veronika Makovská
11.04.2017

Komunitní zahrady mají smysl. Vidíme je jako místo setkávání, pěstování, kompostování, vzdělávání. Oživí a zazelení často nevyužívané plochy ve městě. Iniciují k aktivnímu přístupu k životnímu prostředí i životu samotnému. ... Číst dál >

Soňa Houžvová
11.04.2016

Tento rok přicházíme nově s nabídkou exkurzí pro školy. Díky podpoře Hlavního města jsme spolu s partnery připravili terénní výukové programy na komunitních zahradách, městských sadech, včelnicích a rodinných hospodářstvích ... Číst dál >