Díky Bokashi metodě můžeme zpracovávat organické zbytky doma, bez zápachu a mušek. Výsledkem je bokashi materiál, který na první pohled vypadá stále stejně a jediné, co prozradí, že prošel fermentací, je charakteristická kyselá fermentační vůně. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak správně naložit s tímto materiálem tak, aby dokonal své poslání a předal živinovou injekci půdě či substrátu.
Jaké jsou benefity bokashi výstupu v půdě?
Výsledný výstup je bokashi materiál, který obohacuje půdu o potřebné a užitečné živiny. V angličtině se můžeme v souvislosti s bokashi setkat s výrazem soil conditioner, tedy půdní kondicionér. Studie nejčastěji mezi benefity uvádějí pozitivní vliv na rozmanitost půdní mikrobiální komunity, alternativu pro nahrazení kupovaných chemických hnojiv, zlepšení zemědělského prostředí, odpuzování škůdců, vliv na zvýšení kvality půdy, větší úrodu apod.
1. Zakopejte do půdy
Zákopávací metoda znamená, že na své zahradě vykopete jámu (cca 20-30 cm hlubokou), do které fermentovaný bokashi materiál vložíte. Je dobré jej promíchat s půdou a na závěr zahrnout alespoň 20 cm vrstvou půdy. Díra by měla být alespoň 30 cm daleko od kořenového systému rostlin, jelikož fermentovaný odpad je hodně kyselý a mohl by kořínky spálit. Nechte cca 2 týdny působit, než se vyrovná PH, a pak hurá do sázení. Tento postup můžete zkusit i s květináči, truhlíky a vyvýšenými záhony.
2. Zakopejte do menších jamek
Myšlenka je stejná jako u výše zmíněné zakopávací metody, jen místo jedné díry vytvoříte více menších jamek, kam fermentovaný bioodpad zakopete. To se může hodit hlavně těm, kteří nemají k dispozici velkou plochu na osázení, chtějí zasadit více rostlin na různá místa, anebo zacílí dodání živin do půdy po celé zahradě.
3. Přidejte do kompostéru
Další oblíbenou metodou je přidání vašich pickles z Bokashi na kompost. Na typu kompostéru nezáleží a určitě i komunitní kompostér ve vaší čtvrti bokashi ocení. Prospěšné mikroorganismy fungují jako urychlovač kompostu. Je to skvělý způsob, jak oživit neúspěšnou a pomalu tlející hromadu kompostu. Ideální je materiál vhodit do kompostéru a zahrnout alespoň 20 cm vrstvou kompostu. Zabráníte tak případnému uvolňování kyselého zápachu a zamezíte přístupu škůdcům.
4. Nakrmte s ním žížaly
Ano, je to tak! Žížaly a bokashi mohou být kamarádi, jen je potřeba to neuspěchat. Fermentovaný materiál z Bokashi začněte přidávat do vermikompostéru postupně, aby se tyto dva světy mohly seznámit. Protože bokashi materiál je kyselý, je dobré přidávat k němu extra porci suchého materiálu, jako např. natrhaný karton, papír ze skartovačky, piliny, hobliny, podestýlky od býložravých mazlíčků. Na začátku hodně pozorujte, jestli jde vše podle plánu, a postupně zvyšujte množství přidaného bokashi materiálu. Zkušenosti ukazují, že jen co mu trochu klesne pH, žížaly si bokashi zamilují.
Tipy Kokozy na krmení žížal bokashi produktem se dočtete v tomto článku.
5. Připravte si substrát na výsadbu
Tato metoda je skvělá například na znovuoživení půdy z loňských rajčat. Místo díry v zemi, použijte například plastovou krabici (širší a nižší nádoby jsou lepší než vyšší a užší). Také můžete vše připravit rovnou do vyvýšeného záhonu, truhlíku nebo prostě velkého květináče. Buď můžete použít metodu vrstvení a nebo míchání. V obou případech přijde nejprve na dno vrstva hlíny. Pokud je vaše hlína hodně vlhká, můžete pod ní ještě přidat absorpční vrstvu suchého materiálu (např. natrhaný karton). Mikrobům se nejvíce daří ve vyvážené vlhkosti. Takže pokud se směs naopak zdá příliš suchá, zalijte ji trochu. V případě míchání, pak přidáte smíchaný bokashi produkt s hlínou (cca v poměru 1 : 1). V případě vrstvení přidáte pouze vrstvu bokashi produktu, na í opět vrstvu hlíny a druhou vrstvu bokashi produktu. Ať jste postupovali jakkoliv horní vrstvu bude opět tvořit hlína (cca 20 cm).
Krabici nezavírejte, stačí ji například přikrýt novinami či kusem hadru. Tato fáze je již totiž aerobní a směs potřebuje dýchat. Uschovejte bednu v pokojové teplotě, (pokud máte bednu uschovanou ve sklepě nebo v kůlně, zvažte její zateplení, například pomocí polystyrenu) a zkuste do ní moc nehrabat. Po několika týdnech (4 až 6) pH zneutralizuje a můžete začít sázet. Nezapomeňte, že se jedná o velmi výživnou směs a tak ji případně ještě nařeďte dle požadavků té které rostliny. Nyní, když je již půda připravená, ji můžete skladovat klidně přes celou zimu až do jara. Pokud půda zmrzne, nevadí, mikroorganismy se na jaře znovu probudí k životu. Pro případný výskyt plísní platí stejná pravidla jako u bokashi fermentace.
6. Darujte do komunitní zahrady nebo na farmu
Fermentovaný materiál z Bokashi se hemží užitečnými mikroby a živinami. Pokud nemáte vlastní zahradu, můžete jej nabídnout přátelům, pěstitelům a farmářům ve svém okolí. Ideálním odběratelem jsou komunitní zahrady, které jsme s Kokozou ohledně odběru výstupu z bokashi oslovili. Ti, kteří mají o materiál z bokashi i kompost zájem, najdete v naší mapě komunitních zahrad a kompostérů www.mapko.cz, konkrétně pak tady.
7. Vyhoďte do hnědé popelnice na biooodpad
Pokud využíváte svoz hnědé nádoby na bioodpad, můžete fermentovanou hmotu odhazovat právě tam. Ideální je bokashi materiál zahrabat v popelnici pod alespoň 20 cm vrstvu bioodpadu, kvůli uvolňování kyselého fermentačního zápachu. Bokashi by se v tomto případě mohlo zdát jako zbytečný mezičlánek, ale známe příklady dobré praxe, kdy právě bokashi v tandemu s hnědou popelnicí ochraňuje městská prostředí před zápachem, invazí larev, much a hlodavců, které účinně odpuzuje. Tuto možnost oceníte i vy, kteří jezdíte často na pracovní cesty, bokashi tak aspoň bude mít více času na fermentaci.Na kompostárně pak poslouží jako zdroj živin a urychlovač kompostu.
Tip na závěr: Bokashi vám nevoní? Tak ho po použití zasypte kávovou sedlinou, kterou vám jistě ochotně dají v nejbližší kavárně či drceným hnědým uhlím. Oba tyto materiály jsou skvělými absorbenty pachu a zároveň dalším zdrojem živin.
Kdyby vás cokoliv zajímalo, neváhejte se přidat do facebookové skupiny Kompostování a Bokashi, prozkoumejte naše Bokashi FAQ nebo nám napište na poradime@kokoza.cz.
Zajímá vás více o bokashi? Poslechněte si náš podcast!