Hrášky, ředkvičky, saláty a bylinky provensálských vůní – hned první sklizeň v nové zahradě základní školy Angel v pražských Modřanech byla mimořádně štědrá. A to ještě v záhonech čekají na dozrání rajčata a pár plodů se ukrývá i mezi velkými listy cukety. Zkušení zahrádkáři by mohli závidět!
My máme největší radost z toho, že jsme v žácích prvního i druhého stupně snad vypěstovali chuť zahradničit, znovu využívat odhozené slupky a vůbec se víc zamýšlet nad tím, kde se vlastně bere jídlo, které máme na talíři. První pilotní ročník projektu Uzavřený cyklus jídla do škol je skoro za námi.
Na poslední červnové návštěvě jsme společně s dětmi i učiteli zhodnotili všechny workshopy, které v sezóně proběhly. Žákům druhého stupně se podařilo naplánovat školní zahradu a atrium. Navrhli, kde bude usazen tříkomorový kompostér a kam přijdou vyvýšené záhony, které později sami vyrobili, naplnili a osázeli. Zvládli jsme naplánovat i další rozvoj zahrady v příštích letech.
Na prvním stupni jsme si jaře povídali o semínkách a žáci si sami vyseli bylinky a kvítka, z nichž některé později putovaly do vyvýšených záhonů. Také si v dlani pochovali nejoblíbenějšího zahradního “mazlíčka” – žížalu. Na kompostovacím workshopu jsme si ukázali, jak se dá organický odpad měnit v hnojivo nejen na zahradě, ale i doma.
Na podzim nás ještě čeká vytváření pracovních listů – plakátů, které shrnou témata proběhlých workshopů. Do toho se pustí členové místního Žákovského parlamentu. Na posledním workshopu si pak vyrobíme vermikompostéry do tříd, aby žáci mohli udržovat jídlo v cyklu i přes zimu.
Nezapomněli jsme ani na učitele – ti budou mít možnost seznámit se s novými učebními pomůckami, které vyrostly na jejich zahradě. Prohlédneme si je i se zástupci dosud nezapojených tříd a probereme, jak je mohou využít ve svých vyučovacích hodinách.