Jak nám klíčí seed bomby

Slovo “seed bomby” může na první dojem znít poněkud agresivně, ale skrývá v sobě mírumilovnou permakulturní myšlenku japonského filozofa a ekofarmáře Masanobu Fukuoka, která krásně zapadá do konceptu nového smýšlení o městech, tzv. guerilla gardeningu.

Filozofie guerilla gardeningu spočívá v tom, že města nemusí být jen soustavou betonových bloků, ale že i zde si můžeme užívat nádheru zeleně, kvetoucích květin a klidných míst ve stínu stromů. Dobrovolníci tak osazují sazeničkami nevzhledná a zanedbaná místa měst a následně o ně pečují. Seed bomby stejně jako sazeničky přispějí trochou své “zelené” v boji proti městské šedi a zároveň vás nesvazují k následné péči. Stačí prostě jen namočit a hodit.

 

Testujeme seed bomby

Seed bomby vyrábíme s kolegy z integrační dílny Kokozy v dílně Z pokoje do pokoje v Praze na Florenci při dlouhých zimních večerech, kdy nejde pracovat na zahradě, a chystáme tak munici na jaro. Protože se na nás stále více obracejí lidé se zájmem o tyto “kouzelné kuličky”, rozhodli jsme se je otestovat a zjistit, jak dobře nám klíčí, a dál je pak vylepšovat.

Za tímto účelem jsme zkoušeli klíčivost vzorků z našeho aktuálně prodávaného tubusu, z dvou nových várek uválených seed bomb, dále pak jeden už dvouroční exemplář a jeden od brněnského ekocentra Lipka, který dostala naše kompostovací konzultantka Soňa od dobrých lidí z Lipky darem jako referenční vzorek. Všechny jsme nejprve nechali důkladně nasát vodou ponořením zhruba na 1-2 minuty do nádoby s vlažnou vodou. Potom jsme je naskládali na misku pokrytou vatou, která zajišťuje sterilitu a nezkresluje výsledky, protože neobsahuje žádné minerály, které by mohly rostlinám pomoci v růstu. Dobře také umožňuje pozorovat klíčící rostlinky na celém povrchu seed bomby. A tak jsme je ponechali svému osudu v příjemných 20º C.

test3

test 1

Vzhledem k tomu, že jsou semena zabalená v jílu a kompostu, jsou venku více chráněna nejen před zvířaty, která jinak zkonzumují značnou část rostlinných semen, ale i před rychlým vysycháním. Díky hlíně mají tak semena dostatečnou vlhkost a zároveň jsou pak nové klíčky více chráněny před prudkým deštěm. Lehce zalévat vzorky pak bylo třeba zhruba jednou za čtyři dny. Po sedmnácti dnech se zazelenalo a klíčky vykoukly.

test2

test4

Zjištění, které pro nás testování přineslo, bylo hned několik. Odkrýváme poznámky z deníčku naší nezávislé testerky kvality, stážistky Aničky:

1) Seed bomby, které se prodávají v tubusu obsahují hodně semen, mají stabilní klíčivost, vcelku dobře drží vodu a neplesniví.
2) Seed bomby skladované v krabici klíčí rychleji než ty z tubusu a klíčky vypadají zajímavěji (více odlišné rostliny), ale relativně brzy začaly plesnivět a musela jsem je dát stranou od ostatních vzorků.
3) Seed bomby z plastové bedýnky jsou na klíčky trochu chudší, ale za to jsou stabilní a neplesniví.
4) Zkoušela jsem k životu přivést i můj dvouroční exemplář, který jsem od Kokozy dostala kdysi na festivalu Evolution a k mé radosti klíčil docela obstojně!
5) Ekocentrum Lipka má jinou strategii – méně semen, za to větších rostlin s větší šancí na uchycení se. Vypadá to vesměs na slunečnici roční a měsíček lékařský.
6) Návrh na zařazení semen lichořeřišnice nízké do seed bomb. Lichořeřišnice má dost vysokou klíčivost a stabilitu. Je to výjimečně krásná, na prostředí nenáročná a zároveň jedlá rostlina. Invazivní není, takže se dá házet i ven, a zároveň zvládá i zimy v přetopených panelácích. Zvlášť když lidé často seed bomby sází doma, by mohla tato rostlinka potěšit a zvýšit úspěšnost pěstování.

Radost v květináči

Guerilla gardening je z podstaty ilegální, jelikož se typicky osazují státní pozemky, a tak komu se tato myšlenka nezamlouvá, tomu seed bomby mohou dělat radost doma v květináči. Potřebujete k tomu navíc jen obyčejný zahradnický substrát a květináč. Do květináče pak nasypete substrát, seed bomby ponoříte zhruba na 1-2 minuty do nádoby s vlažnou vodou a necháte je pořádně nasáknout. (Měly by být zcela mokré, ale neměly by se rozpadat.) Potom je naskládáte na substrát v květináči a nakonec ještě dosypete substrát kolem nich do jejich výšky. Květináč si pak umístíte ideálně do polostínu a budete zalévat podle potřeby zhruba každé čtyři dny tak, aby byl substrát stále lehce vlhký. Klíčky byste pak měli vidět do tří týdnů od zasazení.

Další informace o seed bombách naleznete v našem článku: Seed bomba: Hoď, čekej a sklízej! Neváhejte se na nás obrátit s případnými dotazy na info@kokoza.cz, rádi Vám poradíme.

P.S. Seed bomby můžete pořídit na našem e-shopu.

 

Autorky článku: Anna Macháčková a Soňa Valčíková

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků