Na základní škole Angel začala sklizeň

Hrášky, ředkvičky, saláty a bylinky provensálských vůní – hned první sklizeň v nové zahradě základní školy Angel v pražských Modřanech byla mimořádně štědrá. A to ještě v záhonech čekají na dozrání rajčata a pár plodů se ukrývá i mezi velkými listy cukety. Zkušení zahrádkáři by mohli závidět!

My máme největší radost z toho, že jsme v žácích prvního i druhého stupně snad vypěstovali chuť zahradničit, znovu využívat odhozené slupky a vůbec se víc zamýšlet nad tím, kde se vlastně bere jídlo, které máme na talíři. První pilotní ročník projektu Uzavřený cyklus jídla do škol je skoro za námi.

Vyvýšený záhon s cuketou_detail

Nástěnka_aktivity za 9_18 - 6_19

Na poslední červnové návštěvě jsme společně s dětmi i učiteli zhodnotili všechny workshopy, které v sezóně proběhly. Žákům druhého stupně se podařilo naplánovat školní zahradu a atrium. Navrhli, kde bude usazen tříkomorový kompostér a kam přijdou vyvýšené záhony, které později sami vyrobili, naplnili a osázeli. Zvládli jsme naplánovat i další rozvoj zahrady v příštích letech.

Osázené VZ_pohled na školu

Na prvním stupni jsme si jaře povídali o semínkách a žáci si sami vyseli bylinky a kvítka, z nichž některé později putovaly do vyvýšených záhonů. Také si v dlani pochovali nejoblíbenějšího zahradního “mazlíčka” – žížalu. Na kompostovacím workshopu jsme si ukázali, jak se dá organický odpad měnit v hnojivo nejen na zahradě, ale i doma.

Na podzim nás ještě čeká vytváření pracovních listů – plakátů, které shrnou témata proběhlých workshopů. Do toho se pustí členové místního Žákovského parlamentu. Na posledním workshopu si pak vyrobíme vermikompostéry do tříd, aby žáci mohli udržovat jídlo v cyklu i přes zimu.

Nezapomněli jsme ani na učitele – ti budou mít možnost seznámit se s novými učebními pomůckami, které vyrostly na jejich zahradě. Prohlédneme si je i se zástupci dosud nezapojených tříd a probereme, jak je mohou využít ve svých vyučovacích hodinách.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků