Organický odpad z kanceláří nebo jídelen? Pomůže elektrický kompostér GreenGood

Eketrický kompostér GreenGood

Elektrické kompostéy GreenGood využívají přírodní mikroorganismy Acidulo® a díky speciální technologii zkompostují organické zbytky do 24 hodin. Z pohledu legislativy to znamená, že ideální gastroodpad je takový, který díky tomuto kompostovacímu procesu vůbec nevznikne. Objem se sníží na pouhých 10–20 % a výsledkem je organické hnojivo bohaté na živiny, které lze využít na vaší zahradě. Proč si pořídit elektrický kompostér, jaké jsou typy kompostérů, výhody a co do nich patří? To vám představíme v tomto desetiminutovém článku.

Proč si pořídit elektrický kompostér?

Součástí zákona o odpadech z roku 2021 je také povinnost pro firmy, školy, gastroprovozy nebo obce třídit bioodpad. To znamená, že úkolem firmy je umožnit třídit bioodpad nejen zaměstnancům, ale třeba i návštěvníkům. Jak to funguje a jaké pokuty hrozí za nedodržení, se dočtete v našem článku Nový zákon o odpadech: Pokuty dosahují až 25 milionů.

Elektrické kompostéry GreenGood navíc pomáhají snížit množství potravinového odpadu na skládkách, kde kvůli rozkladu bez přístupu kyslíku vzniká metan, a snížit emise uhlíku a uhlíkovou stopu. Prohlédněte si s námi tyhle nerezové mašiny hezky zblízka.

11 Důvodů, proč si pořídit právě elektrický kompostér:

  1. Proces zpracování organického materiálu probíhá v čase nepřesahujícím 24 hodin.
  2. Dle vašeho výběru elektrického kompostéru můžete zkompostovat 5,5 kg až po 1370 kg denně.
  3. Redukce objemu vstupního organického materiálu až o 90 %.
  4. Bezpečné zpracování všech složek organického materiálu, včetně masa a dalších živočišných zbytků.
  5. Optimalizace nákladů vznikající z povinnosti třídit, odvážet a likvidovat organické zbytky.
  6. Mikroorganismy se ve formě suchých pilin dodávají pouze jednou a tento proces není potřeba opakovat.
  7. Snadná obsluha: veškeré funkce jsou plně automatizované a jejich obsluhu pohodlně zvládne jedna osoba.
  8. Bez hluku, zápachu a jakéhokoliv znečištění.
  9. Bez nutnosti připojení ke zdroji vody. Nenáročná údržba.
  10. Přeměna materiálu na užitečný a znovu využitelný produkt –⁠ organické hnojivo.
  11. Lokální evropská výroba ve Švédsku a nově snížená spotřeba energií.

Jak funguje elektrický kompostér GreenGood GG-02?

GreenGood GG-02 je elektrický kompostér ideální pro malé původce odpadu, jako jsou domácnosti, kavárny, školky a kanceláře. Může kompostovat 4–5 kg organických zbytků denně, čímž se z odpadu stává cenný zdroj, který lze použít   k hnojení rostlin nebo k pěstování ovoce a zeleniny. Jelikož se organický materiál v kompostéru zredukuje o 80–90 %, může být vyprodukovaný kompost odebrán z jednotky pouze  jednou za 7–14 dní.

 

Technické specifikace:

– Max. výkon: 240 W

– Spotřeba el. energie: 60–90 kWh/měsíc

– Rozměr kompostéru: 401 × 400 × 790 mm (27 kg)

 

Ke svému provozu potřebuje GG-02 připojení na standardní 230V zásuvku a také připojení na odpad (stejné, jako je například pro pračku nebo myčku). Pokud v místnosti není připravený odpad, pak velmi jednoduchou alternativou je připojení pomocí rozbočky na sifon pod nejbližší umyvadlo nebo dřez.

 

Naše zkušenost v kancelářích Kokozy

V kancelářích Kokozy nám nejlépe funguje, když třídíme organické zbytky do připravené nádoby a jednou denně zodpovědná osoba vysype obsah nádoby do kompostéru. Šetříme tak energii, která by se častým otevíráním kompostéru zbytečně spotřebovávala, a máme také dohled nad tím, co do kompostéru poputuje. Po vyprázdnění kompostéru necháme hnojivo uzrát asi 2 měsíce, protože věříme, že čím je kompost vyzrálejší, tím je lepší.

Elektrický kompostér si pochutnává na slupkách
Elektrický kompostér si pochutnává na slupkách, Zdroj: Kokoza

 

Seznamte se s elektrickým kompostérem GreenGood GG-10

GG-10 je elektrický kompostér ideální pro restaurace, školy nebo stravovny a může kompostovat až 27 kg potravinových zbytků denně. Elektrický kompostér GreenGood GG-10 potřebuje ke svému provozu připojení na standardní 230V zásuvku a také připojení na odpad o průměru 60–110 mm. Stejně jako u kompostéru GG-02 organické zbytky zredukují během procesu svůj objem o 80–90 %.

Technické specifikace

Rozměry: 1 160 mm × 620 mm × 1 005 mm

Hmotnost: 240 kg

Naše zkušenost v Restauraci s pekárnou Eska

Tento kompostér jsme například otestovali v Restauraci s pekárnou Eska, která spadá do rodiny Ambiente. Mimo jiné jsme v něm vyzkoušeli kompostovat těsto a kvásek, což dopadlo na jedničku.

Ukázkový kompost z Esky
Eska krmí kompostér, Zdroj: Kokoza
Ukázkový kompost z Esky
Ukázkový kompost z Esky, Zdroj: Kokoza

Jak začít třídit bioodpad a gastroodpad?

Bioodpad = organický materiál rostlinného původu, který se dá kompostovat. Je to cenná surovina, kterou můžeme snadno proměnit v kvalitní kompost a vrátit půdě, ve které žalostně chybí.

Gastroodpad = kuchyňský odpad ze stravovacích zařízení obsahující také zbytky živočišného původu, se kterým si poradí bioplynová stanice nebo právě elektrický kompostér.

Co patří do elektrického kompostéru GreenGood?

😌 ovoce, zelenina

😌 sušenky

😌 maso, ryby

😌 rybí kosti, kuřecí kosti

😌 nudle, rýže, těstoviny

😌 polévky

😌 malé mušle, skořápky od vajec

😌 kompostovatelné papírové obaly

😌 papírové ubrousky

 

Co nepatří do elektrického kompostéru GreenGood?

😥 velké kosti a mušle

😥 dlouhé šlahouny pokojových rostlin, které by se mohly namotat na hřídel

😥 sáčky od čaje se šňůrkou, které by se mohly namotat na hřídel

😥 čínské hůlky

😥 papír s polyetylenem

😥 dřevnaté části plodů (pecky, stonky)

Jak si vybrat správný elektrický kompostér?

  1. Udělejte si jednoduchou analýzu množství vygenerovaného bioodpadu a gastroodpadu. Nejvíce rostlinných zbytků vzniká při přípravě surovin, nejvíce gastroodpadu od vašich strávníků.
    • – Do kuchyně a do jídelny umístěte sběrné nádoby, o kterých víte, jaký mají objem.
    • – Po dobu 7 dní evidujte množství vytříděného bioodpadu a gastroodpadu. Můžete ho i vážit.
    • – A je to!
  2. Na základě změřeného množství bioodpadu a gastroodpadu si vyberte to nejlepší řešení pro váš podnik:

Nejste si pořád jistí, jaký elektrický kompostér vybrat pro váš podnik? Kontaktujte Petra Ondruše na petr@kokoza.cz nebo volejte na +420 602 578 476.

Základ na polévku
Bioodpad nemusí být odpad, Zdroj: Kokoza

Jak využít hotový kompost?

Díky zpracování bioodpadu a gastroodpadu v elektrických kompostérech GreenGood vám vznikne certifikované hnojivo, které má všestranné využití. Doporučujeme ho nechat uzrát alespoň 2 měsíce, aby mělo tu správnou výživovou hodnotu pro vaše rostliny a další pěstební projekty. Těsně před použitím je potřeba ho naředit se zeminou, a to v poměru 10 : 1 (zemina : hnojivo GG).

  • Jako hnojivo na rostliny v interiéru či na zahradě/terase.
  • Darujte kompost návštěvníkům, komunitě vašich fanoušků nebo blízké komunitní zahradě.

 

TIP OD NAŠÍ KOMPOSTOVACÍ EXPERTKY KRISTÝNY: Pokud máte i zahradní kompostér, můžete ho nechat uzrát tam a obohatit tak váš kompost o další živiny.

Máte obavy z velkého množství hnojiva? Nezapomeňte, že organické zbytky v elektrickém kompostéru zmenší svůj objem až o 90 %, tedy s největší pravděpodobností nebudete mít problém malé množství hnojiva upotřebit. 🙂

Pro více informací napište našemu Petrovi na petr@kokoza.cz. a zeptejte se jaký elektrický kompostér pomůže s provozem i vám.

Další odkazy

 

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků