Elektrické kompostéy GreenGood využívají přírodní mikroorganismy Acidulo® a díky speciální technologii zkompostují organické zbytky do 24 hodin. Z pohledu legislativy to znamená, že ideální gastroodpad je takový, který díky tomuto kompostovacímu procesu vůbec nevznikne. Objem se sníží na pouhých 10–20 % a výsledkem je organické hnojivo bohaté na živiny, které lze využít na vaší zahradě. Proč si pořídit elektrický kompostér, jaké jsou typy kompostérů, výhody a co do nich patří? To vám představíme v tomto desetiminutovém článku.
Proč si pořídit elektrický kompostér?
Součástí zákona o odpadech z roku 2021 je také povinnost pro firmy, školy, gastroprovozy nebo obce třídit bioodpad. To znamená, že úkolem firmy je umožnit třídit bioodpad nejen zaměstnancům, ale třeba i návštěvníkům. Jak to funguje a jaké pokuty hrozí za nedodržení, se dočtete v našem článku Nový zákon o odpadech: Pokuty dosahují až 25 milionů.
Elektrické kompostéry GreenGood navíc pomáhají snížit množství potravinového odpadu na skládkách, kde kvůli rozkladu bez přístupu kyslíku vzniká metan, a snížit emise uhlíku a uhlíkovou stopu. Prohlédněte si s námi tyhle nerezové mašiny hezky zblízka.
11 Důvodů, proč si pořídit právě elektrický kompostér:
- Proces zpracování organického materiálu probíhá v čase nepřesahujícím 24 hodin.
- Dle vašeho výběru elektrického kompostéru můžete zkompostovat 5,5 kg až po 1370 kg denně.
- Redukce objemu vstupního organického materiálu až o 90 %.
- Bezpečné zpracování všech složek organického materiálu, včetně masa a dalších živočišných zbytků.
- Optimalizace nákladů vznikající z povinnosti třídit, odvážet a likvidovat organické zbytky.
- Mikroorganismy se ve formě suchých pilin dodávají pouze jednou a tento proces není potřeba opakovat.
- Snadná obsluha: veškeré funkce jsou plně automatizované a jejich obsluhu pohodlně zvládne jedna osoba.
- Bez hluku, zápachu a jakéhokoliv znečištění.
- Bez nutnosti připojení ke zdroji vody. Nenáročná údržba.
- Přeměna materiálu na užitečný a znovu využitelný produkt – organické hnojivo.
- Lokální evropská výroba ve Švédsku a nově snížená spotřeba energií.
Jak funguje elektrický kompostér GreenGood GG-02?
GreenGood GG-02 je elektrický kompostér ideální pro malé původce odpadu, jako jsou domácnosti, kavárny, školky a kanceláře. Může kompostovat 4–5 kg organických zbytků denně, čímž se z odpadu stává cenný zdroj, který lze použít k hnojení rostlin nebo k pěstování ovoce a zeleniny. Jelikož se organický materiál v kompostéru zredukuje o 80–90 %, může být vyprodukovaný kompost odebrán z jednotky pouze jednou za 7–14 dní.
Technické specifikace:
– Max. výkon: 240 W
– Spotřeba el. energie: 60–90 kWh/měsíc
– Rozměr kompostéru: 401 × 400 × 790 mm (27 kg)
Ke svému provozu potřebuje GG-02 připojení na standardní 230V zásuvku a také připojení na odpad (stejné, jako je například pro pračku nebo myčku). Pokud v místnosti není připravený odpad, pak velmi jednoduchou alternativou je připojení pomocí rozbočky na sifon pod nejbližší umyvadlo nebo dřez.
Naše zkušenost v kancelářích Kokozy
V kancelářích Kokozy nám nejlépe funguje, když třídíme organické zbytky do připravené nádoby a jednou denně zodpovědná osoba vysype obsah nádoby do kompostéru. Šetříme tak energii, která by se častým otevíráním kompostéru zbytečně spotřebovávala, a máme také dohled nad tím, co do kompostéru poputuje. Po vyprázdnění kompostéru necháme hnojivo uzrát asi 2 měsíce, protože věříme, že čím je kompost vyzrálejší, tím je lepší.
Seznamte se s elektrickým kompostérem GreenGood GG-10
GG-10 je elektrický kompostér ideální pro restaurace, školy nebo stravovny a může kompostovat až 27 kg potravinových zbytků denně. Elektrický kompostér GreenGood GG-10 potřebuje ke svému provozu připojení na standardní 230V zásuvku a také připojení na odpad o průměru 60–110 mm. Stejně jako u kompostéru GG-02 organické zbytky zredukují během procesu svůj objem o 80–90 %.
Technické specifikace
Rozměry: 1 160 mm × 620 mm × 1 005 mm
Hmotnost: 240 kg
Naše zkušenost v Restauraci s pekárnou Eska
Tento kompostér jsme například otestovali v Restauraci s pekárnou Eska, která spadá do rodiny Ambiente. Mimo jiné jsme v něm vyzkoušeli kompostovat těsto a kvásek, což dopadlo na jedničku.
Jak začít třídit bioodpad a gastroodpad?
Bioodpad = organický materiál rostlinného původu, který se dá kompostovat. Je to cenná surovina, kterou můžeme snadno proměnit v kvalitní kompost a vrátit půdě, ve které žalostně chybí.
Gastroodpad = kuchyňský odpad ze stravovacích zařízení obsahující také zbytky živočišného původu, se kterým si poradí bioplynová stanice nebo právě elektrický kompostér.
Co patří do elektrického kompostéru GreenGood?
😌 ovoce, zelenina
😌 sušenky
😌 maso, ryby
😌 rybí kosti, kuřecí kosti
😌 nudle, rýže, těstoviny
😌 polévky
😌 malé mušle, skořápky od vajec
😌 kompostovatelné papírové obaly
😌 papírové ubrousky
Co nepatří do elektrického kompostéru GreenGood?
😥 velké kosti a mušle
😥 dlouhé šlahouny pokojových rostlin, které by se mohly namotat na hřídel
😥 sáčky od čaje se šňůrkou, které by se mohly namotat na hřídel
😥 čínské hůlky
😥 papír s polyetylenem
😥 dřevnaté části plodů (pecky, stonky)
Jak si vybrat správný elektrický kompostér?
- Udělejte si jednoduchou analýzu množství vygenerovaného bioodpadu a gastroodpadu. Nejvíce rostlinných zbytků vzniká při přípravě surovin, nejvíce gastroodpadu od vašich strávníků.
- – Do kuchyně a do jídelny umístěte sběrné nádoby, o kterých víte, jaký mají objem.
- – Po dobu 7 dní evidujte množství vytříděného bioodpadu a gastroodpadu. Můžete ho i vážit.
- – A je to!
- Na základě změřeného množství bioodpadu a gastroodpadu si vyberte to nejlepší řešení pro váš podnik:
- Menší kavárna nebo čajovna, kanceláře do 20 osob
- Malý elektrický kompostér GG-02 do 5,5 kg organických zbytků denně
- Bistro nebo restaurace, kanceláře do 100 osob
- Elektrický kompostér GG-10 do 27 kg organických zbytků denně
- Elektrický kompostér GG-30 do 89 kg organických zbytků denně
- Restaurace, stravovny a jídelny, kanceláře do 300 osob
- Elektrický kompostér GG-50 podle typu 83 až 273 kg organických zbytků denně
- Pro velké provozy a korporace
- Elektrický kompostér GG-300 podle typu 822 až 1 370 kg organických zbytků denně
- Menší kavárna nebo čajovna, kanceláře do 20 osob
Nejste si pořád jistí, jaký elektrický kompostér vybrat pro váš podnik? Kontaktujte Petra Ondruše na petr@kokoza.cz nebo volejte na +420 602 578 476.
Jak využít hotový kompost?
Díky zpracování bioodpadu a gastroodpadu v elektrických kompostérech GreenGood vám vznikne certifikované hnojivo, které má všestranné využití. Doporučujeme ho nechat uzrát alespoň 2 měsíce, aby mělo tu správnou výživovou hodnotu pro vaše rostliny a další pěstební projekty. Těsně před použitím je potřeba ho naředit se zeminou, a to v poměru 10 : 1 (zemina : hnojivo GG).
- Jako hnojivo na rostliny v interiéru či na zahradě/terase.
- Darujte kompost návštěvníkům, komunitě vašich fanoušků nebo blízké komunitní zahradě.
TIP OD NAŠÍ KOMPOSTOVACÍ EXPERTKY KRISTÝNY: Pokud máte i zahradní kompostér, můžete ho nechat uzrát tam a obohatit tak váš kompost o další živiny.
Máte obavy z velkého množství hnojiva? Nezapomeňte, že organické zbytky v elektrickém kompostéru zmenší svůj objem až o 90 %, tedy s největší pravděpodobností nebudete mít problém malé množství hnojiva upotřebit. 🙂
Pro více informací napište našemu Petrovi na petr@kokoza.cz. a zeptejte se jaký elektrický kompostér pomůže s provozem i vám.
Další odkazy
- Nový zákon o odpadech: Jaké kompostovací řešení jsme navrhli pro GasNet, SKANSKA nebo ING
- Jste firma a řešíte zákon o odpadech? Audit bioodpadu je krok číslo jedna
- Jak jsme kompostovali a pěstovali s firmou GasNet