Kokoza vyrazila do Vídně za komunitními kompostéry

Třetí a závěrečné setkání v rámci Erasmus+ projektu Urban Community Composting se konalo na konci června ve Vídni. Hostila nás místní organizace Gartenpolylog a strávili jsme společně dva dny. První úvodní setkání všech organizací, Kokozy, berlínské BodenschätzeN a vídeňské Gartenpolylog proběhlo v říjnu loňského roku v Praze. Podruhé jsme se setkali letos v únoru v Berlíně a pilotně otestovali workshop pro správce komunitních kompostérů a zájemce o komunitní kompostování. Potřetí a naposledy jsme se viděli ve Vídni, kde ústředním tématem setkání byla finalizace dokumentů a chystání se na závěr projektu.

Za komunitním kompostováním do Vídně

První část vídeňského pobytu jsme věnovali průzkumu komunitních zahrad a návštěvě komunitního kompostéru, který spravuje právě Gartenpolylog. Kompostér byl před týdnem překopán a komunita se o něj skvěle stará. Tudíž jsme měli možnost vidět, že i v komunitním kompostéru může teplota vylítnout k 70 °C. A to chceme! Vyšší teploty během kompostování zajišťují redukci patogenních organismů a také inaktivaci semen plevelů.

Teplota komunitního kompostéru ve Vídni

Současně ve Vídni pracuje organizace Wurmhotel, spravující komunitní vermikompostéry alias žížalí hotely, o nichž jsme psali v minulém článku. S žížalími hotely má zkušenosti i organizace Gartenpolylog, která měla jeden takový hotel umístěný ve své komunitní zahradě. 

„Byl to dobrý edukační prvek, zejména pro děti, které žížaly moc rády krmily. Vysvětlovali jsme jim na tom následně význam třídění bioodpadu a uzavření cyklu jídla,“ vyprávěla nám o své zkušenosti Cordula. 

Zahrada Gartenpolylog nedaleko vídeňského Westbahnhof slouží zejména edukačním účelům a využívají ji děti z okolních škol. V druhé části setkání jsme se věnovali především projektové administrativě, ale také výstupům, které momentálně dokončujeme.

 

Na jaké výstupy z projektu se můžete těšit? 

Cílem projektu je ukázat, že městské komunitní kompostování může být jednoduchým a funkčním řešením pro rostlinný bioodpad ze zeleně, ale i z domácností. Jak vyplynulo i z tohoto setkání, nejde jen o environmentální rovinu projektu, ale i o tu sociální. Pozitivním aspektem komunitního kompostování je také rozvoj místních komunit a s tím spojené zvýšení zájmu o své okolí a sousedy. Komunity rozvíjejí vztahy a i ve městech vzniká síť sousedských vazeb.

V rámci projektu vznikají čtyři dokumenty, které budou sloužit přímo komunitám, jak vznikajícím, tak i již existujícím:

  • Manuál správce komunitního kompostéru – Pokrývá informace pro správce o tom, jak pečovat o komunitu, ale i kompostér. 
  • Průvodce komunitním kompostováním – Co je to komunitní kompostování a jak začít? Praktický průvodce k tomu, jak založit komunitní kompostér ve vaší obci.
  • Workshop pro členy komunity – Máte novou komunitu či nové členy a chcete je seznámit s principy komunitního kompostování? Tento dokument poslouží jako kostra pro váš workshop.
  • Úvod do kompostování – Ponořte se s námi do principů kompostování. V dokumentu najdete všechny důležité aspekty od umístění kompostéru po skladbu materiálů, které do kompostu patří. Součástí příručky jsou i informace o tom, jak rozpoznat a řešit dílčí potíže, jež se mohou vyskytnout.

Komunitní pěstování a kompostování Vídeň

Financováno Evropskou unií. Názory vyjádřené jsou názory autora a neodráží nutně oficiální stanovisko Evropské unie či národní agentury. Evropská unie ani NA za vyjádřené názory nenese odpovědnost.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků